fbpx

Αυτά είναι τα καλύτερα φρούτα του χειμώνα για να έχεις τέλεια υγεία!

Αυτά είναι τα καλύτερα φρούτα του χειμώνα για να έχεις τέλεια υγεία!

Τα φρούτα που βγαίνουν κανονικά όλους τους χειμερινούς μήνες (δηλαδή Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο) είναι τα πορτοκάλια, τα γκρείπφρουτ και τα μανταρίνια. Ωστόσο, αυτούς τους μήνες, θα βρούμε συνήθως στα μανάβικα και μήλα, αχλάδια, ρόδια, ακτινίδια, μπανάνες και αβοκάντο.

Στη σύγκριση των τριών πρώτων, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, νικητές βγαίνουν τα πορτοκάλια και τα γκρείπφρουτ. Δύο μικρά πορτοκάλια μας δίνουν 4,6 γρ, διαιτητικών ινών (ενισχύουν το γαστρεντερικό σύστημα και αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού), ενώ καλύπτουν το 190% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) βιταμίνης C (ενίσχυση του ανοσοποιητικού).

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα επιλέξεις σωστά τα φαγητά που αξίζει να τρως μετά την προπόνηση

 

Επιπλέον, καλύπτουν το 14% των αναγκών μας σε Φυλλικό Οξύ (συμμετέχει στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA) και το 12% σε Θειαμίνη (συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων). Ένα γκρείπφρουτ, προσφέρει λιγότερες διαιτητικές ίνες (4 γρ), λιγότερη βιταμίνη C (128% ΣΗΠ), όμως καλύπτει το 56% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, τη βιταμίνη της όρασης. Δυο κανονικού μεγέθους μανταρίνια μας δίνουν αντίστοιχη ενέργεια με τα παραπάνω, αλλά πολύ μικρότερες ποσότητες από την κάθε κατηγορία βιταμινών.

Ωστόσο, ένα μη εσπεριδοειδές φρούτο, το ακτινίδιο, βάζει τα γυαλιά στα παραπάνω. Δύο ακτινίδια περιέχουν σπουδαίες ποσότητες  βιταμίνης  C (273% ΣΗΠ) και βιταμίνης Κ (89% ΣΗΠ), η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε (13% ΣΗΠ) και Κάλιο (16% ΣΗΠ), το οποίο έχει καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ μας προσφέρουν και αρκετές διαιτητικές ίνες (5,3 γρ).

Το ρόδι, πέρα από γούρι είναι και πολύ θρεπτικό. Μισό ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών (5,6 γρ), βιταμίνης Κ (29% ΣΗΠ) και Φυλλικού οξέος (14% ΣΗΠ).

Τα αχλάδια και τα μήλα προσφέρουν μικρές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ωστόσο, τα πρώτα περιέχουν περισσότερες ίνες (5,5 γρ έναντι 4,4 γρ) και μπορούν να αποτελέσουν ένα δυνατό σύμμαχο του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Οι μπανάνες, περιέχουν λιγότερα σάκχαρα από τα υπόλοιπα φρούτα (παρά το ότι πιστεύουμε ότι έχουν τα περισσότερα) και μας προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6 (22% ΣΗΠ), η οποία βοηθάει στην αίσθηση ενέργειας και ζωτικότητας μέσα στην ημέρα.

Το αβοκάντο αποτελείται κυρίως από λιπαρά. Η αντίστοιχη μερίδα του είναι το 1/3 ενός τυπικού αβοκάντο. Περιέχει σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών (4,5 γρ), φυλλικού οξέος (14% ΣΗΠ), και βιταμίνης Κ (18% ΣΗΠ).

Συμπερασματικά, η κατανάλωση φρούτων τον χειμώνα μπορεί να είναι ένα σπουδαίο όπλο στην καθημερινή μας διατροφή, προσφέροντας ενυδάτωση και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ κάθε φορά που τρώμε ένα φρούτο, έχουμε αποφύγει να καταναλώσουμε ένα πιο ανθυγιεινό σνακ. Τα ακτινίδια περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, ενώ το γκρέιπφρουτ και η μπανάνα προσφέρουν ορισμένες βιταμίνες σε ποσότητες μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα φρούτα. Για την ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος το ρόδι, τα αχλάδια και τα ακτινίδια μας δίνουν τις περισσότερες διαιτητικές ίνες ανά μερίδα.