fbpx

Αυτά είναι τα λάθη στην ενυδάτωση πριν και κατά την outdoor προπόνηση σου

Αυτά είναι τα λάθη στην ενυδάτωση πριν και κατά την outdoor προπόνηση σου

Η κάθε προπόνηση, ειδικά έξω, είναι σαν ένας αγώνας. Αν θέλεις να κάνεις καλή και δυνατή προπόνηση τότε η ένταση θα πρέπει να προσομοιάζει εκείνη του αγώνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο σε βοηθάνε τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης στο τρέξιμο; Μάθε τι παίζει!

 

Βασικό στοιχείο που θα σε βοηθήσει σε μια δυνατή προπόνηση είναι η ενυδάτωση και εδώ είναι που γίνονται τα λάθη.

Δες ποια είναι τα πιο διαδεδομένα λάθη που κάνει κάποιος στην προπόνηση του έξω και κυρίως στο τρέξιμο:

 

Πίνεις πολύ νερό από πριν

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι καμήλες. Πίνουν πολύ νερό ή sports drinks πριν την αρχή της προπόνησης κάνοντας την υπόθεση ότι θα αποθηκεύσουν νερό και έτσι δε θα χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ελαχιστοποιώντας την απώλεια υγρών. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι κατασκευασμένο το ανθρώπινο σώμα! Το μόνο που θα κερδίσεις θα είναι μερικά “Pit-Stop” για …τουαλέτα!

 

Πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια

Για δεκαετίες οι δρομείς πίστευαν ότι οποιαδήποτε μορφή αφυδάτωσης έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση του και αυξάνει το ρίσκο θερμοπληξίας, έτσι “τους είπαν” να πίνουν όσο περισσότερο νερό μπορούν για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Όμως το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Το ιδανικό είναι να πίνεις όσο νερό θα σε ξεδιψάσει και όχι περισσότερο.

 

Πίνεις ένα sport drink που δεν έχεις ξαναπιεί ποτέ

Κάποιοι δρομείς έχουν το λεγόμενο “σιδερένιο” στομάχι και ότι και να πιουν δεν παθαίνουν τίποτα! Αν είσαι όμως στην κατηγορία που δεν αντέχει και πολλά πολλά μη ρισκάρεις κάθε promotion ενεργειακών ή ισοτονικών ποτών γιατί μπορεί να σου χαλάσει την προπόνηση.

 

Πόσο νερό πρέπει τελικά να προσλαμβάνεις;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά οι περισσότεροι ακολουθούν τον κανόνα των 8 ποτηριών. Ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένας καλός κανόνας, ένας δρομέας χρειάζεται περισσότερα υγρά από την ποσότητα των 8 ποτηριών. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ελέγξεις την ενυδάτωση σου είναι από την συχνότητα των επισκέψεών σου στην τουαλέτα και το χρώμα των ούρων. Ο χρωματισμός τους θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο και θα πρέπει να αδειάζεις την κύστη σου 5-8 φορές κατά μέσο όρο.