fbpx

Αυτά είναι τα πρώτα «βήματα» του Σεπτεμβρίου για να ξαναβρείς τη φόρμα σου

Αυτά είναι τα πρώτα «βήματα» του Σεπτεμβρίου για να ξαναβρείς τη φόρμα σου

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα πότε επιστρέψαμε από τις διακοπές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έβαλες κιλά στις διακοπές; Δες πόσα μπορείς να χάσεις σε ένα μήνα!

 

Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικές για την χειμερινή fitnessζωή μας, καθώς το καλοκαίρι είναι πάντα χαλαρωτικό.

Αν λοιπόν θέλεις να ξαναβρείς τη φόρμα σου δες πως θα το κάνεις:

 

Ζυγίσου

Εάν το ζύγισμα σου δίνει κίνητρο να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι μετά τις διακοπές, τότε ζυγίσου και εκτίμησε… τη ζημιά. Αν κάτι τέτοιο σε αποθαρρύνει, ασκήσου για μερικές εβδομάδες και ζυγίσου μετά.

 

Φτιάξε ένα πρόγραμμα άσκησης

Εάν δεν έχεις μια συγκεκριμένη προπόνηση, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις. Το ιδανικό πρόγραμμα προπόνησης θα εξαρτηθεί από την υγεία, την ηλικία, τη διατροφή, το πρόγραμμα, τους στόχους σου και πολλούς άλλους παράγοντες, αλλά το μυστικό για να παραμείνεις στην άσκησή σου είναι να βρεις μια δραστηριότητα που να σε ευχαριστεί.

 

Βρες κάτι νέο να δοκιμάσεις

Εάν νιώθεις ότι δεν έχεις κίνητρο να γυμναστείς, ίσως είναι καιρός να βρεις κάτι νέο που θα απολαύσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για μαθήματα γυμναστικής. Η άσκηση μετά από διακοπές είναι λίγο πιο εύκολη αν μπορείς να βρεις κάτι που θα σου αρέσει. Κάποιες ιδέες είναι αναρρίχηση σε τοίχο, τρέξιμο στο βουνό, πεζοπορία, κολύμβηση κ.λπ.

 

Φρόντισε οι προπονήσεις σου να έχουν τρία βασικά στοιχεία

Όταν επιστρέφεις στο γυμναστήριο, το πρόγραμμά σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής τρία στοιχεία: αερόβια, βάρη και ευλιγισία. Σε συνδυασμό, αυτά τα τρία στοιχεία θα σου δώσουν το αποτέλεσμα που θέλεις. Το βασικότερο: να κάνεις ό,τι κάνεις με το δικό σου ρυθμό.

 

Δώσε σημασία στο στρέτσινγκ

Οι διατάσεις, ειδικά όταν επιστρέφεις από διακοπές, είναι σημαντικές για την αποφυγή τραυματισμού κατά την άσκηση. Κάνε διατάσεις περίπου 10 έως 15 λεπτά πριν από την προπόνηση, θα αποφύγεις τον τραυματισμό και θα βελτιώσεις την απόδοσή σου. Μετά από περιόδους αδράνειας, οι μύες είναι συχνά πιο σφιχτοί από το συνηθισμένο. Το στρέτσινγκ είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσεις τους μυς σου πριν από την προπόνηση.

 

Kάνε άσκηση κάθε μέρα

Τι είναι ευκολότερο, να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα ή επτά; Αν η απάντηση που έδωσες είναι το τρεις φορές την εβδομάδα μάλλον δεν θα παραμείνεις πολύ στην άσκηση. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις την άσκηση συνήθεια εάν είναι καθημερινή. Εάν δεν γυμνάζεσαι καθόλου, ξεκίνα να γυμνάζεσαι μισή ώρα κάθε μέρα, ξεκίνα με περπάτημα ή λίγο τρέξιμο. Όταν γυμνάζεσαι μόνο δύο φορές την εβδομάδα, είναι πολύ πιο εύκολο να αφήσεις μια μέρα, μετά μια εβδομάδα και στο τέλος έναν ολόκληρο μήνα. Εάν γυμνάζεσαι, τρεις ή τέσσερις ημέρες προπόνησης είναι μια χαρά.

 

Η διάρκεια δεν αντικαθιστά την ένταση

Μόλις συνηθίσεις να γυμνάζεσαι τακτικά, τι θα κάνεις αν δεν επιτυγχάνεις τους στόχους σου; Οι περισσότεροι λύνουν το πρόβλημα με το να γυμνάζονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, μετατρέποντας τις προπονήσεις σαράντα λεπτών σε δύο ώρες. Αυτό όχι μόνο εξαντλεί το χρόνο, αλλά δεν έχει και αποτέλεσμα.

 

Μη κάνεις υπερβολές

Η άσκηση για περιόδους μεγαλύτερες από εξήντα έως ενενήντα λεπτά μπορεί να αλλάξει τη βιοχημική κατάσταση του σώματος. Η υπερβολική άσκηση, η υπέρβαση των ορίων αντοχής και η πίεση του σώματος θα διαταράξουν τον οργανισμό βιοχημικά, δίνοντας ανεβασμένους δείκτες μυϊκής καταστροφής στο αίμα. Η βελτίωση προέρχεται από τις μικρές καθημερινές προσπάθειες, οπότε το να γυμνάζεσαι περισσότερο μπορεί συχνά να σημαίνει λιγότερο αποτέλεσμα.

 

Μην ξεπερνάς τα όριά σου

Όπως πάντα, η επιτυχία εξαρτάται από τη γνώση και τον σεβασμό των ορίων του σώματός σου. Όταν προσπαθείς να ξαναβρείς τη φόρμα σου δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται στην άσκηση. Η ακατάλληλη διαχείριση ή εκτίμηση των τραυματισμών μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρό τραυματισμό και προβλήματα στο μέλλον. Πριν ξεκινήσεις μια νέα προπόνηση ή συνεχίσεις μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, κάνε πρώτα μία επίσκεψη στο γιατρό σου.

 

Φάε υγιεινά

Μάθε τι τρως και αν οι τροφές που επιλέγεις είναι όντως υγιεινές. Οι βασικές διατροφικές συμβουλές είναι:

  • Μην τρως επεξεργασμένες τροφές. Όσο πιο φρέσκιες τόσο το καλύτερο.
  • Τρώγε περισσότερα λαχανικά και φρούτα.
  • Χρησιμοποίησε το κρέας ως συνοδευτικό, όχι ως κύριο πιάτο.

 

Πίνε άφθονο νερό

Ενυδάτωσε και βοηθήστε τα συστήματα του σώματός σου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν υπάρχει ανάγκη να κάνεις δίαιτες αποτοξίνωσης (το συκώτι, τα νεφρά και το δέρμα σου είναι εξαιρετικά όργανα για την απομάκρυνση των αποβλήτων).

 

Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά

Κοιμήσου πιο νωρίς το βράδυ αλλά φρόντισε να μην κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι τα σαββατοκύριακα. Το σώμα σου και οι μύες σου προτιμούν ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

 

Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για το τι θα έπρεπε να έχεις κάνει διαφορετικά το καλοκαίρι, ή μην νιώθεις ένοχος επειδή καθόσουν όλη μέρα στις διακοπές. Απλώς πάρε την ευθύνη και ξεκίνα άσκηση και διατροφή τώρα. Το σημαντικό είναι να επικεντρωθείς στο παρόν. Και θα βρεις τη φόρμα σου ξανά.