fbpx

Αυτά είναι τα 4 μεγάλα λάθη που κάνεις στη αλυσίδα της μηχανή σου!

Αυτά είναι τα 4 μεγάλα λάθη που κάνεις στη αλυσίδα της μηχανή σου!

Η αλυσίδα της μηχανής σου είναι σημαντική για την ασφάλεια σου, αλλά είναι και ακριβή, επειδή πάει «πακέτο» με τους δίσκους ή τα γρανάζια αν θέλετε και γι αυτό θέλει προσοχή και φροντίδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ανταλλακτικά γνήσια ή imitation για την αγαπημένη σου μηχανή;

 

Ξέρεις πραγματικά πως φροντίζεις σωστά την αλυσίδα της μηχανή σου ή νομίζεις ότι ξέρεις και κάνεις ένα από τα τέσσερα μεγάλα λάθη που αντί να την συντηρούν την φθείρουν;

Σκέψου ότι οι τιμές για μια καλή αλυσίδα για τη μηχανή σου αρχίζουν από 120 ευρώ και πάνω μαζί φυσικά και με το σετ των γραναζιών. Και επειδή δεν είναι καιρός για άσκοπο ξόδεμα χρημάτων μάθε για να μην κάνεις τα λάθη στη συντήρηση της πολύτιμης αλυσίδας σου για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα.

To Activeman ρώτησε έναν ειδικό  τον μηχανικό της  Yamaha Μερεμετσάκης, Δημήτρη Μερεμετσάκη και διάβασε ποια επεσήμανε ως λάθη που κάνουν πολλοί μηχανόβιοι:

 

  1. «Ξερή» γιατί φοβάσαι το λέρωμα…

Το να βάζεις ελάχιστο ή καθόλου λάδι στην αλυσίδα επειδή δεν θέλεις να «πετάξει» και να λερωθεί ο τροχός είναι λάθος. Η ποσότητα που λιπαντικού που πρέπει να μπει στην αλυσίδα είναι συγκεκριμένη ώστε να μπορεί αν λιπανθεί σωστά. Η «ξερή» αλυσίδα επειδή λερώνει δεν κάνει καλό. Για να μην λερώνει λοιπόν μην πασαλείβεις όλη την αλυσίδα  αλλά τα σημεία που βρίσκονται οι κρίκοι. Το αφήνεις για 10 με 15 λεπτά και ξεκινάς!

 

 

  1. Δεν λιπαίνεις μετά το πλύσιμο

Πλένεις τη μηχανή σου και φυσικά μαζί πλένεται και η αλυσίδα. Το μεγάλο λάθος που κάνεις είναι να ξεκινάς χωρίς να λιπάνεις την αλυσίδα.

 

 

  1. Την λαδώνεις ενώ είναι βρόμικη

Λιπαίνεις την αλυσίδα όταν είναι βρόμικη είτε από τη σκόνη του δρόμου  είτε από χώμα είτε από ξεραμένες λάσπες. Γενικά πριν λιπανθεί η αλυσίδα θα πρέπει να καθαριστεί αλλιώς χώμα και λιπαντικό γίνονται ένα δημιουργώντας μικρούς σβώλους που μόνο καλό δεν κάνουν.

 

  1. Καθαρίσεις με πετρέλαιο

Όταν καθαρίζεις την αλυσίδα χρησιμοποιείς πετρέλαιο. Αυτό είναι λάθος αφού το πετρέλαιο ουσιαστικά σκουριάζει την αλυσίδα και φουσκώνει τα ring.  Για να την καθαρίσεις σωστά θα πρέπει να χρησιμοποιείς βενζίνη ή παραφινέλαιο.