fbpx

Αυτά είναι τα 4 στοιχεία που σου λείπουν και δεν κοιμάσαι

Αυτά είναι τα 4 στοιχεία που σου λείπουν και δεν κοιμάσαι

Αν …βρικολακιάζεις συχνά τις νύχτες και δεν έχεις προβλήματα άγχους τότε θα πρέπει να ψάξεις τη διατροφή σου γιατί όπως αναφέρουν οι ειδικοί σου λείπουν τέσσερα διατροφικά στοιχεία, πολύτιμα για τον οργανισμό και τον ύπνο σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν ξυπνάς κάθε βράδυ να πας τουαλέτα, μάθε γιατί σου συμβαίνει

 

Δες τι λείπει:

 

  1. Μαγνήσιο

Μαγνήσιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και η οριακή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλο να εισέλθει σε κατάσταση ύπνου. Μία από τις πιο απορροφήσιμες μορφές μαγνησίου είναι το κιτρικό μαγνήσιο, που διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορείτε επίσης να πάρετε τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου από τα τρόφιμα. Καλές πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φύτρα σιταριού, ο πασατεμπος και τα αμύγδαλα.

 

  1. Ασβέστιο

Στην περίπτωση που υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε να απολαύσουμε έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Αυτό γιατί το ασβέστιο ασκεί μια φυσική κατευναστική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Θα το βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

  1. Βιταμίνη B12

Η έλλειψη της είναι πιθανό να σας προκαλέσει προβλήματα αϋπνίας καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη επηρεάζει τον ύπνο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αν σας λείπει η Β12 εκτός από αϋπνία είναι πιθανό να νιώθετε κούραση και να έχετε μειωμένη όρεξη. Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να συνδεθεί με την αϋπνία με διάφορους τρόπους.

Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι μια ψυχική κατάσταση που συχνά οφείλεται σε ανεπάρκεια Β12 και παράλληλά αποτελεί μια σημαντική αιτία που επηρεάζει έμμεσα την ποιότητα του ύπνου. Συχνά, η αϋπνία είναι ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου  άτομα με κατάθλιψη αναζητούν ιατρική φροντίδα.

Η βιταμίνη Β-12 συνεργάζεται επίσης στενά στον οργανισμό με την ορμόνη μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών του σώματός μας. Ειδικότερα, βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Η βιταμίνη Β-12 επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης. Τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης, μπορούν να μας βοηθήσουν να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα.

 

  1. Χαλκός

Στο πλαίσιο μελέτης Αμερικάνων ειδικών βρέθηκε ότι η ανεπαρκής πρόσληψη χαλκού, σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου σε γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που η διατροφή τους περιλάμβανε ποσότητα χαλκού μικρότερη από 1 mg ημερησίως, καθυστερούσαν να κοιμηθούν και αισθανόντουσαν κουρασμένες το πρωί, σε σχέση με όσες ακολουθούσαν την ίδια διατροφή, αλλά λάμβαναν 2 mg χαλκού την ημέρα.