fbpx

Αυτά είναι τα 5 καλά που σου κάνουν τα πολλά και μικρά γεύματα

Αυτά είναι τα 5 καλά που σου κάνουν τα πολλά και μικρά γεύματα

Είναι καλύτερο να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα ή πολλά μικρότερα; Οι συζητήσεις πολλές γύρω από το θέμα και η αλήθεια είναι ότι για κάποιους ανθρώπους δεν υπάρχει διαφορά όποια μέθοδο κι αν επιλέξουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Αδυνατίζει ή όχι το κρύο νερό

 

Ωστόσο αν αθλείστε η επιλογή είναι ξεκάθαρη και αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για να προτιμήσετε την κατανάλωση μικρών γευμάτων:

 

 

  1. Καλύτερα επίπεδα ενέργειας

Η κατανάλωση αρκετών μικρών γευμάτων παρέχει στο σώμα σας μια σταθερή δόση ενέργειας όλη την ημέρα. Οι αθλητές επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν γενικά ένα μεγάλο μέρος της διατροφής  τους. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα τους μετατρέπει σε γλυκόζη για να παρέχει χρήσιμη ενέργεια. Αυτό είναι πολύ καλό αλλά όταν καταναλώνετε μεγάλα γεύματα, μπορεί να πλημμυρίσει το σύστημα με τη γλυκόζη, προκαλώντας σκαμπανεβάσματα της ινσουλίνης και οδηγώντας σε εναλλαγές παραπανίσιας ενέργειας, πείνας και ανάγκης για ζάχαρη. Με την κατανάλωση όμως μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορείτε να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης και να έχετε τα επιθυμητά επίπεδα ενέργειας χωρίς προβλήματα.

 

 

  1. Καλύτερη πέψη

Κάθε φορά που τρώτε η ροή αίματος ανακατευθύνεται από άλλα μέρη του σώματός σας στο στομάχι για την προώθηση της πέψης. Όταν τα γεύματα είναι μεγάλα, αυτό απαιτεί περισσότερο αίμα για τη διαδικασία και έτσι υπάρχει λιγότερο αίμα διαθέσιμο για τα άκρα (για την καλή προπόνηση) και για τον εγκέφαλο (αίσθημα κόπωσης). Προτιμώντας τα μικρά γεύματα διευκολύνεται η πέψη και αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να απορροφά και να χρησιμοποιεί σωστά τα θρεπτικά συστατικά.

 

 

  1. Λιγότερος χρόνος προετοιμασίας

Τρέχοντας από τη μια δραστηριότητα στην άλλη σπάνια έχετε χρόνο να ψωνίσετε, να μαγειρέψετε και να καταναλώσετε κανονικά γεύματα. Το μοίρασμα όμως  των μεγάλων γευμάτων σε μικρότερα θα σας διευκολύνει. Φυσικά πρέπει και πάλι να τα προετοιμάσετε, αλλά χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να τα καταναλώσετε και συχνά αυτό μπορεί να γίνει και εν κινήσει. Σκεφτείτε: αυγά βρασμένα, μια μπάρα granola και μπανάνα αντί για ομελέτα με λαχανικά και φρουτοσαλάτα. Το να είσαι σε θέση να καταναλώνεις αυτά τα μικρότερα γεύματα εν κινήσει είναι ένα μεγάλο όφελος για όσους χρειάζονται ποιοτικά θρεπτικά συστατικά, ενώ τρέχουν από τη δουλειά στην προπόνηση.

 

 

  1. Καλύτερος μεταβολισμός

Τα μεγάλα γεύματα μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος λόγω της δημιουργίας κόπωσης και της αύξησης της επιθυμίας για ζάχαρη. Αντίθετα τα μικρά γεύματα καταναλώνονται συχνότερα, γεγονός που διατηρεί τον μεταβολισμό σε υψηλά και αποδοτικά επίπεδα όλη την ημέρα. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν έξι και παραπάνω μικρά γεύματα την ημέρα, έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και αυξημένη ποιότητα διατροφής.

 

  1. Καλύτερες αποδόσεις

Αν στόχος σας είναι η καλύτερη απόδοση, θα πρέπει να εφοδιάζετε το σώμα σας κατάλληλα. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στο να πετύχετε το στόχο των θρεπτικών ουσιών ανάλογα με τη χρονική στιγμή της άσκησης, όπως η πρόσληψη υδατανθράκων πριν από την προπόνηση και οι ανάγκες πρωτεΐνης μετά την προπόνηση. Όταν καταναλώνετε μόνο τρία μεγάλα γεύματα, αυτές οι συγκεκριμένες ανάγκες του αθλητή συχνά αγνοούνται.