fbpx

Αυτά είναι τα superfoods που θα σε βοηθήσουν στο τρέξιμο

Αυτά είναι τα superfoods που θα σε βοηθήσουν στο τρέξιμο

Η προπόνηση χρειάζεται ενέργεια και ειδικά το τρέξιμο περισσότερη και φυσικά αυτή την ενέργεια την λαμβάνεις από τη διατροφή.

Τα superfoods είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την ενέργεια σου και την ευεξία σου, να χάσεις το περιττό βάρος και να πάρεις τη δύναμη και την αντοχή που χρειάζεσαι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή χρήση κρεατίνης και τις σοβαρές παρενέργειες

 

Περιέχουν θρεπτικές ουσίες σε υψηλή συγκέντρωση και προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία σου. Δες ποια superfoods θα σου εξασφαλίσουν απόδοση και ταχύτητα στο τρέξιμό σου.

 

Μαύρη σοκολάτα – cacao nibs

Τα cacao nibs ή τη μαύρη σοκολάτα μπορείς να τα βρεις εδώ και σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής ως μπάρες, ολόκληρους κόκκους, σε σκόνη ή σε νιφάδες. Δυο τρία κομματάκια μαύρης σοκολάτας καταπολεμούν την κούραση και χαρίζουν ενέργεια στους δρομείς. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες ένα φλιτζάνι του πολύτιμου αυτού ροφήματος επιτρέπει σε ένα άτομο να περπατήσει για μια ολόκληρη μέρα χωρίς φαγητό! Οι κόκκοι του κακάου είναι εξαιρετικά ευεργετικοί για την υγεία: είναι γεμάτοι από αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο, χρώμιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β, C και Ε, αμινοξέα, και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές μαγνησίου – ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τους δρομείς, καθώς βοηθά την αντοχή των οστών, αποτρέπει μυϊκές κράμπες και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Για την αποκατάσταση των μυών, ανέμειξε κακάο με σκόνη χαρουπιού, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός μαγνησίου-ασβεστίου, που επιτρέπει στο σώμα σου να αποκτήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά από μία διατροφικη πηγή που μπορεί εύκολα να απορροφήσει και να αξιοποιήσει ο οργανισμός σου. Επιπλέον, το κακάο περιέχει το φυσικό διεγερτικό θεοβρωμίνη, η οποία σου δίνει μια ώθηση της φυσικής σου ενέργειας: διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και χαλαρώνει τους λείους μύες. Τέλος, περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βοηθά στην συγκέντρωση ενώ αυξάνει την εγρήγορση, καθώς και επικατεχίνες, φλαβονοειδή  ευεργετικά για την καρδιά.

 

Maca

Η Maca προέρχεται από τη ρίζα του φυτού και πωλείται σε μορφή σκόνης, η οποία μπορεί να προστεθεί στα γλυκά και στα smoothies. Φύεται στις Περουβιανές Άνδεις, στα 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και έχει χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αυτής της περιοχής εδώ και αιώνες. Λέγεται ότι οι πολεμιστές Ίνκας κατανάλωναν maca πριν από την μάχη για να αυξήσουν την ισχύ και τη δύναμή τους. Η σκόνη maca είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές. Περιέχει περισσότερους από 50% υδατάνθρακες και σου παρέχει φουλ ενέργεια. Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για όσους γυμνάζονται. Η maca περιέχει επίσης βιταμίνες C, Β1 και Β2, υποστηρίζει το ενδοκρινικό σύστημα, τα επινεφρίδια και το θυρεοειδή καθώς και το νευρικό, το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σύστημα. Λέγεται επίσης ότι αυξάνει την αντοχή και τη λίμπιντο, βελτιώνει τη διάθεση και είναι ιδιαίτερα ευεργετική στις γυναίκες, δεδομένου ότι ρυθμίζει τις ορμόνες.

 

Goji berries

Έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην κινεζική ιατρική και είναι ευρέως γνωστά ως superfood της μακροζωίας. Υπήρξε σημαντική τροφή για τους περισσότερους ιθαγενείς της Αμερικής. Η φυλή των Απάτσι κατανάλωναν goji berries η οποία διέθετε εκπληκτική δύναμη, ευκινησία και ζούσε αρκετά χρόνια. Στην κινεζική ιατρική, το goji θεωρείται ότι αυξάνει την ενέργεια των επινεφριδίων και των νεφρών, αυξάνοντας την αντοχή, τη δύναμη, τη μακροζωία και τη σεξουαλική ενέργεια. Τα goji berries θεωρούνται προσαρμογόνα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες. Περιέχουν 6 βασικές βιταμίνες, 22 ουσιώδη ιχνοστοιχεία, 18 αμινοξέα, 5 ακόρεστα λιπαρά οξέα, 5 καροτενοειδή καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών, μεταξύ άλλων και ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Ε και C. Επίσης, τα goji berries είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και στη δύναμη. Είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή της βήτα-καροτίνης, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή, του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά μολύνσεις από ιούς. Μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά μια χούφτα στο τσάι, στα smoothies, στο γιαούρτι ή να τα αναμείξεις με ξηρούς καρπούς και σπόρους στη σαλάτα σου.

 

Σπόροι Chia

Στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη διατροφή τους λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν. Όπως διαβάσαμε και στο δημοφιλές βιβλίο Born to Run, οι σπόροι Chia λαμβάνονται με νερό και ασβέστιο και είναι ένα παραδοσιακό ενεργειακό για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών ποτό που χρησιμοποιείται από τη φυλή των Tarahumara, τους μεγαλύτερες δρομείς του κόσμου, οι οποίοι μπορεί να τρέξουν εκατοντάδες μίλια χωρίς ανάπαυση. Οι σπόροι chia βοηθούν φυσικά το σώμα να ενυδατωθεί, και μπορούν να ληφθούν ως ρόφημα (αρκούν 2 κ.γ. σε ένα μπουκάλι νερό). Αφήνεις τους σπόρους να μουλιάσουν πριν τους καταναλώσεις. Όταν τους καταναλώνεις δημιουργείται ένα τζελ το οποίο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα, και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα φυσικά έλαια και τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων. Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι από ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη λίπανση των αρθρώσεων και των κυττάρων. Μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ρίχνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση ενώ εξισορροπούν τις ορμόνες. Οι σπόροι chia περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο, που συντελούν στη μυική ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Επίσης περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

Σπιρουλίνα

Μέσω της φωτοσύνθεσης, το φως του ήλιου μετατρέπει τα φύκια σε καθαρή πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σπιρουλίνα περιέχει περίπου 65-71% πρωτεΐνη κι όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το μια πλήρης πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή είναι δρομείς. Η σπιρουλίνα ήταν η κύρια πηγή πρωτεΐνης στο Μεξικό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επειδή η σπιρουλίνα είναι μια ακατέργαστη καθαρή πηγή πρωτεΐνης θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες πηγές η οποία μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από το σώμα σε υγρή μορφή, με την προσθήκη της σκόνης σε νερό. Εξισορροπεί τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Ε και Κ, καθώς και χλωροφύλλη, σίδηρο, άλατα, φυτοθρεπτικά συστατικά και ένζυμα ενώ είναι και η καλύτερη πηγή GLA, ένα αντιφλεγμονώδες απαραίτητο λιπαρό οξύ το οποίο υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Τέλος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

 

Κορινθιακή σταφίδα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο California Davis επιχείρησαν να συγκρίνουν τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό οι σταφίδες και τα ενεργειακά ποτά με υδατάνθρακες, ταυρίνη κ.λπ. που χορηγούνται σε αθλήματα αντοχής (π.χ. μαραθώνιος). Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωσαν σταφίδες έτρεξαν κατά μέσο όρο 1 λεπτό πιο γρήγορα στο μαραθώνιο από όσους κατανάλωσαν ενεργειακά τζελ ή ποτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σταφίδες περιέχουν φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και σίδηρο, ενώ δεν έχουν επιπλέον τεχνητές γλυκαντικές ύλες, γεύση, άρωμα ή χρώμα, παρά μόνο φυσικά σάκχαρα. Οι σταφίδες είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών ουσιών που έχουν αντιοξειδωτική δράση καθώς και αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο τα οποία ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών με πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η γλυκύτητά της οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.