fbpx

Αυτά είναι όλα τα καλά που κάνουν στην υγεία σου τα παντζάρια

Αυτά είναι όλα τα καλά που κάνουν στην υγεία σου τα παντζάρια

Το παντζάρι ή κοκκινογούλι δεν είναι ένα ακόμη απλό τρόφιμο, είναι πολλά περισσότερα. Ένα βολβοειδές λαχανικό που δεν είναι απλά νόστιμο, είναι ακόμη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 λόγοι που σε κάνουν κάποιες φορές να πεινάς …όλη μέρα!

 

Είτε είναι ψημένο είτε αναμειγνύεται σε χυμό ωμό, αυτό το σούπερ-λαχανικό είναι σε θέση να σας παρέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Δες ποια είναι τα οφέλη:

 

  1. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα που διαθέτει συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Θεωρείται ότι τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στο χυμό, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ που βοηθάει να χαλαρώσετε και να διευρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία.

 

  1. Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση:

Οι ισχυρισμοί του DavidWeir, χρυσού ολυμπιονίκη των παραολυμπιακών αγώνων σχετικά με το χυμό των παντζαριών ότι βοήθησαν στην επιτυχία του, είναι πέρα για πέρα αληθινοί.  Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του χυμού τους, παρέχει ώθηση στη φυσική αντοχή, ενώ οι συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία ποδηλασίας 10χλμ που διεξήχθη την ίδια χρονιά, είχαν καλύτερα αποτελέσματα αφού έπιναν δύο φλιτζάνια χυμό παντζαριού καθημερινά.

 

  1. Θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοια:

Δεν είναι μόνο καλά για την καρδιά και την υγεία των μυών, τα παντζάρια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοια.

 

  1. Είναι μία πλούσια πηγή καλίου:

Mπορεί να βοηθήσει τα νεύρα και τους μυς, να λειτουργούν σωστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ζωτικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

 

  1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη:

Η προσθήκη παντζαριού ή χυμού στη διατροφή σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

 

  1. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής:

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.