fbpx

Αυτά παθαίνει το σώμα σου αν δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις

Αυτά παθαίνει το σώμα σου αν δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις

Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ευτυχία να κάνουν τη δουλειά που τους αρέσει. Οι περισσότεροι δυστυχώς κάνουν μια δουλειά από ανάγκη.

Όμως και αυτό έχει τα όρια του, επειδή μπορεί να έχεις τελειώσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και να δουλεύεις ως μπάρμαν, κάτι που μπορεί να μην έχει σχέση με τη δουλειά σου αλλά σου ψιλοαρέσει!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Εργασία από το σπίτι: Έτσι θα αποφύγεις τις …κακοτοπιές

 

Τι γίνεται όμως όταν κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει καθόλου και μάλιστα είναι και δύσκολη;

Δες τι επιπτώσεις έχει στο σώμα η μη επιθυμητή επιλογή εργασίας:

 

Έχεις αϋπνίες

Συνήθως οι αϋπνίες επειδή το μυαλό τρέχει, ή το ξαφνικό ξύπνημα μέσα στη νύχτα είναι το πρώτο σύμπτωμα πως κάτι σοβαρό μας απασχολεί. Μιλάμε βέβαια για συστηματικές αϋπνίες, και ειδικά όταν αυτό που σας κρατάει ξύπνιους είναι κάτι σχετικό με τη δουλειά.

 

Αρρωσταίνεις συχνότερα

Όταν είμαστε γενικά σε κακή διάθεση ή μας απασχολεί κάτι πιο σοβαρό, το ανοσοποιητικό σύστημα κατεβάζει λίγο ρολά. Αν παρατηρήσετε ότι κολλάτε κρύωμα αρκετά συχνότερα απ’ ότι συνηθίζετε, σκεφτείτε αν είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά σας (ή και άλλους τομείς).

 

Είσαι όλη την ώρα κουρασμένος

Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στην κακή ποιότητα ύπνου, ένα τοξικό περιβάλλον σπιτιού, εργασίες κ.λπ. απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας. Όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει, δεν νιώθουμε πραγματική κούραση όσα κι αν κάνουμε. Η ψυχική κούραση, άλλωστε, είναι αυτή που μας καταβάλει.

 

Χάνεις την όρεξή σου για το σεξ

Ω ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό! Λογικό βέβαια, γιατί όταν φέρνεις τη δουλειά σου στο σπίτι, η σχέση σου επηρεάζεται επίσης. Με το στρες, η λίμπιντό σου μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου είναι η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

 

Έχεις πόνους στο κεφάλι και στο στομάχι

Κάποιοι πόνοι αραιά και πού δεν είναι κάποιο θέμα, αν και τα συγκεκριμένα σημεία είναι από τα πρώτα που αντιδρούν σε συνθήκες άγχους. Έχει υπάρξει περίπτωση ατόμου που ανέφερε ότι τον έπιανε ένας οξύς πόνος στο στομάχι κάθε Κυριακή βράδυ, όταν σκεφτόταν πως έπρεπε να πάει στη δουλειά!

 

Είσαι συνεχώς πιασμένος

Το να σας προβληματίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο η δουλειά, σας αφήνει με ένα αίσθημα σαν να πολεμάτε με θηρίο χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας. Είναι λοιπόν λογικό να νιώθετε πιασμένος στους μύες χωρίς να καταλαβαίνετε το γιατί. Οι νευρώνες μας είναι μέσα στην τσίτα για να… προστατευτούμε!

 

Οι προτιμήσεις σου στο φαγητό αλλάζουν

Σε κατάσταση στρες, το μυαλό μας στέλνει μήνυμα στο στομάχι να επιβραδύνει την πέψη για να έχουμε ενέργεια ώστε να επιβιώσουν. Η έκλυση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στον οργανισμό, αυξάνει παράλληλα την πείνα και μας οδηγεί σε ανάγκη υψηλής πρόσληψης ενέργειας. Σε απλά ελληνικά, στρεφόμαστε στο φαγητό για να μας ανακουφίσει, ιδιαίτερα σε πιο γλυκές γεύσεις.

 

Η ψυχική σου υγεία φθίνει

Αυτονόητο ίσως, αλλά και άκρως σημαντικό. Η σωματική υγεία επηρεάζει -και επηρεάζεται- από την ψυχική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το άσχημο περιβάλλον δουλειάς έχει συσχετιστεί σύμφωνα με τις έρευνες με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διατροφικά προβλήματα.