fbpx

Αυτές είναι οι βλάβες της μοτοσικλέτας που μπορούν να σου χαλάσουν τις διακοπές

Αυτές είναι οι βλάβες της μοτοσικλέτας που μπορούν να σου χαλάσουν τις διακοπές

Το να σου μείνει η μηχανή στη πόλη μια καθημερινή μέρα είναι δυσάρεστο αλλά όσες δουλείες και να έχεις δεν είναι κάτι που θα σε χαλάσει πολύ, ωστόσο αν σου μείνει στις διακοπές ε τότε το θέμα είναι σοβαρό γιατί θα σου χαλάσει τις διακοπές!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να μείνεις ενυδατωμένος και δροσερός σε ταξίδι με καυτές θερμοκρασίες

 

Ακόμα και να έχεις κάνει σέρβις ή έναν έλεγχο πριν φύγεις διακοπές μπορεί η βλάβη να παρουσιαστεί και καλό είναι να γνωρίζεις τα σημάδια αλλά και τις πρώτες βοήθειες.

Δες τις συνηθισμένες βλάβες που μπορεί να σου χαλάσουν τις διακοπές:

 

Μπαταρία

Συνήθως το καλοκαίρι η βλάβη αυτή παρουσιάζεται σπάνια εκτός αν η μπαταρία σου είναι στα τελευταία της. Είναι όμως μια βλάβη που προειδοποιεί. Αν δεις ότι η μίζα δεν γυρίζει με δύναμη, μάλλον η μπαταρία είναι στα τελευταία της και καλύτερα να την αλλάξεις πριν σε αφήσει τελείως!

 

Πρόβλημα στον κινητήρα

Ασυνήθιστός ήχος ή καπνός από την εξάτμιση είναι ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχεις ξεκινήσει διακοπές πάνε αμέσως στον μηχανικό σου. Αν είσαι σε διακοπές πήγαινε στο κοντινότερο συνεργείο πριν η βλάβη εκδηλωθεί, γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη και σε αφήσει στη μέση του δρόμου!

 

Το δυναμό δεν φορτίζει

Το δυναμό φορτίζει τη μπαταρία όσο ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας είναι σε λειτουργία. Αν χαλάσει και δεν φορτίζει η μπαταρία πολύ σύντομα θα μείνει από ρεύμα. Κάποιες μοτοσικλέτες έχουν ένδειξη στο καντράν και ίσως να ανάψει το φωτάκι της μπαταρίας, μην την αγνοήσεις! Όμως την συγκεκριμένη βλάβη είναι δύσκολο να την καταλάβεις εκτός αν δεις μια αρρυθμία στα φώτα το  βράδυ που και αυτό ίσως να μην αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη!

 

Τροφοδοσία κινητήρα

Η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται με ηλεκτρονικό ψεκασμό ή καρμπυρατέρ. Αν προκύψει βλάβη, το μείγμα αέρα – καυσίμου δεν θα μπορεί να φτάσει στον κινητήρα, οπότε δεν θα μπορεί αυτός να λειτουργήσει.

 

Μίζα

Η μίζα είναι υπεύθυνη για την εκκίνηση του κινητήρα. Αν χαλάσει και η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει μανιβέλα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και θα σπρώχνεις.

 

Εγκέφαλος

Οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες είναι εξοπλισμένες με ένα σωρό ηλεκτρονικά συστήματα και κάποια από αυτά ελέγχονται από επιμέρους ηλεκτρονικές μονάδες διαχείρισης. Μια βλάβη σε κάποια ECU, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αυτή του κινητήρα, θα ακινητοποιήσει τη μοτοσυκλέτα και θα χρειαστεί η επέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού.

 

Αλυσίδα

Η αλυσίδα μεταφέρει την κίνηση από τον κινητήρα  στον πίσω τροχό, οπότε είναι αυτονόητο ότι αν αυτή σπάσει, η οδική βοήθεια είναι μάλλον η μόνη λύση. Για τον λόγο αυτόν πριν ξεκινήσεις έλεγξε αν είναι σωστά τεντωμένη και φυσικά λιπασμένη!

 

Μπουζί ή καλώδιο μπουζί

Το μπουζί παράγει τον απαραίτητο σπινθήρα προκειμένου να αναφλεγεί το μείγμα αέρα – καυσίμου. Ένα κατεστραμμένο μπουζί ή το καλώδιο που του δίνει ρεύμα, μπορεί να είναι η αιτία που ο κινητήρας δεν λειτουργεί.