fbpx

Αυτές είναι οι νέες τάσεις στο fitness που θα σε δυναμώσουν

Αυτές είναι οι νέες τάσεις στο fitness που θα σε δυναμώσουν

Οι τάσεις της μόδας μας θέλουν πιο fit, πιο υγιείς και πιο δυνατούς ψυχικά, μάθε πώς θα μείνεις ενημερωμένος. Όσο περισσότερο μαζικοποιείται η κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το fitness, τόσο περισσότερο θα προσεγγίζεται με όρους lifestyle και μόδας.

Η γυμναστική έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι ασχολία κάποιας περιθωριακής υποκουλτούρας με μοναδικό σημείο αναφοράς το γυμναστήριο και αφορά ολοένα και περισσότερο κόσμο που απλά θέλει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πριν πέσεις κάτω μάθε τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνεις με την προπόνηση

 

Μπορεί να μοιάζει με κακή εξέλιξη για τους σκληροπυρηνικούς της γυμναστικής που βλέπουν νέα πρόσωπα στη «φάση» να μην το παίρνουν και τόσο πολύ στα σοβαρά, όμως θα πρέπει να λάβουμε μια πολύ σημαντική παράμετρο υπόψη. Η μαζικότητα έχει φέρει τεχνολογία, χρήμα, εξέλιξη και ευκολίες, γιατί να μην τα εκμεταλλευτεί κάποιος στο έπακρο;

Δες τι παίζει:

 

Όταν γυμνάζεσαι δεν φοράς μόνο φόρμες.

Θυμάσαι μια εποχή με διαφημίσεις walkman με κόσμο που έκανε jogging; Ούτε εμείς, αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τα walkman δεν υπάρχουν πια, αλλά υπάρχει πλήθος wearable συσκευών που θα ανεβάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άσκησής σου. Ένα καλό smartwatch είναι πολυεργαλείο που παρακολουθεί από τους παλμούς σου μέχρι θερμίδες και άλλα στατιστικά της άσκησης. Πέρα από την εξέλιξη στα smartwatch, τα οποίο εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες λειτουργίες, το next big thing είναι η VR τεχνολογία.

Από εκεί που ήταν μόνο για videogames, η εικονική πραγματικότητα μπαίνει και σε άλλα χωράφια και η γυμναστική είναι μόνο ένα από αυτά. Ξεκινώντας από το στατικό ποδήλατο και το κωπηλατικό, μπαίνουν κι άλλες μορφές άσκησης στο παιχνίδι μετατρέποντας την αγγαρεία της άσκησης σε μια πλήρως ψυχαγωγική διαδικασία.

 

Η υγιεινή ήρθε για να μείνει

Μπορεί η πανδημία να μας έκανε λίγο πιο υποχόνδριους, αλλά μόνο καλό μας έκανε σε χώρους όπως τα γυμναστήρια και όπου αλλού αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες υγιεινής με ελαφρότητα. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να ασκηθούν σπίτι τους, τα γμυναστήρια θα είναι πιο καθαρά και πιο ασφαλή από ποτέ. Αυτή είναι μία μόδα που ήρθε για να μείνει και την ομαλότερη συνύπαρξη που εξασφαλίζει στους κοινόχρηστους χώρους των γυμναστηρίων την περιμέναμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χωρίς πανδημία.

 

Η εξέλιξη του online fitness

Ήταν σίγουρα η χρονιά που τα apps μπήκαν στη ζωή ακόμα και όσων αντιστέκονταν σθεναρά σε αυτά. Από τα οικονομικά και το φαγητό, μέχρι τη γυμναστική και τη δουλειά, η ευκολία της εικονικής πραγματικότητας που έφεραν τα apps έκαναν πιο υποφερτά τα μέτρα που έφερε η πανδημία και μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε ως ένα βαθμό τις ζωές μας.

Στο επόμενο διάστημα τα σχετικά apps θα γίνουν τόσο παραμετροποιήσιμα στα μέτρα του κάθε χρήστη, που θα παίζουν άψογα τον ρόλο του personal trainer χωρίς το άγχος του προγραμματισμού κλπ.

 

Κι όμως το personal θα αποκτήσει κι αυτό περισσότερο κοινό

Η πανδημία και η δύσκολη διαχείριση χρόνου έδωσαν νέα πνοή στον θεσμό του personal training που δεν είναι πια μια πολυτέλεια για λίγους. Τα προσαρμοσμένα προγράμματα στον καθένα έχουν γίνει κανόνας για πολλούς και θα γίνει για περισσότερους. Η δυνατότητα για personal έχει επεκταθεί στα περισσότερα γυμναστήρια και θα ενισχυθεί περαιτέρω.

 

Το fitness δεν αφορά μόνο στο σώμα, αλλά και το μυαλό

Ο συνδυασμός τόνωσης του σώματος και της ψυχής είναι η απόλυτη τάση των επόμενων ετών. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό της γιόγκα, όμως υπάρχουν κι άλλες πολλές μορφές άσκησης που έχουν στοιχεία πνευματικής ενδυνάμωσης. Σε ένα πιεσμένο πρόγραμμα με μεγάλη κόπωση από το εργασιακό περιβάλλον, μια τετοια μορφή άσκησης είναι το μοναδικό αντίδοτο για το χτίσιμο ενός πιο φυσιολογικού τρόπου ζωής.

 

Για τους ανθεκτικούς υπάρχει και το  ΗΙΙΤ

Η αυξημένης έντασης άσκηση είναι κι αυτό ένα καινούργιο φρούτο και μάλλον θα μείνει κοντά μας και τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Μπορεί να απευθύνεται κυρίως σε αθλητές και έμπειρους με τον χώρο, όμως κι άλλοι σπεύδουν να καρπωθούν τα μεγάλα κέρδη στην καύση λίπους και θερμίδων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η HIIT είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στην απώλεια βάρους και η χρήση της θα γίνει πολύ mainstream.