fbpx

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια για το μπέρδεμα που έγινε με το …σουβλάκι!

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια για το μπέρδεμα που έγινε με το …σουβλάκι!

Και ξαφνικά η Ελλάδα έμαθε ότι το σουβλάκι από τη Πρωτομαγιά και μετά θα κοστίζει τρία ευρώ… με τη μισή Ελλάδα, τουλάχιστον να παθαίνει κόκο-μπλοκο με την υπερβολική αυτή τιμή! Και πανικός στο …δάσος!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι σουβλάκια ή καλαμάκια; Μάθε για το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα στα δύο

 

Τρία ευρώ για ένα σουβλάκι; Και η μερίδα που έχει πέντε ή έξι σουβλάκια πόσο θα κάνει; 20 και πλέον ευρώ;  Τι τρώμε ρε παιδιά σφυρίδα στο Προεδρικό;;;  Αναρωτήθηκαν πολλοί Θεσσαλονικείς και άλλοι πολλοί άνθρωποι στη μισή τουλάχιστον χώρα!

Το γεγονός όπως είναι  φυσικό προκάλεσε πανικό στο …μισό …δάσος  (επειδή το άλλο μισό …γνώριζε) και έγινε χαμός στα social media!

 

 

Το μυστήριο λύθηκε σχετικά γρήγορα και οι πάντες στο …μισό δάσος ησύχασαν. Η αλήθεια είναι ότι ακριβαίνει το σάντουιτς, δηλαδή ότι είδους κρέας δηλαδή περιέχεται μαζί με άλλα υλικά, όπως ντομάτα και κρεμμύδι σε ψωμάκι ή πίτα;

Το θέμα προκλήθηκε επειδή στο λεκανοπέδιο της Αττικής το σάντουιτς το λένε χάριν συντομίας «σουβλάκι», είτε αυτό περιέχει γύρο, είτε… σουβλάκι…. Και αυτό ακριβώς αναμετέδωσαν τα «πανελλήνια» ΜΜΕ που έχουν έδρα το λεκανοπέδιο της Αττικής και φυσικά οι εργαζόμενοι σε αυτά το λένε «σουβλάκι»!

 

 

Στο Λεκανοπέδιο το σουβλάκι το λένε «καλαμάκι» λόγω του καλαμακίου που είναι καρφωμένα τα κρεατάκια! Επομένως όταν παραγγέλνουν λένε: «Ένα σουβλάκι με καλαμάκι» ή «ένα σουβλάκι με γύρο» και πάει λέγοντας… κάτι που δεν μπορούν να δεχτούν οι Θεσσαλονικείς αλλά και γενικά οι μισοί Έλληνες, οι οποίοι παραγγέλνουν ως εξής:

  • Μία πίτα με σουβλάκι και απ΄ όλα
  • Ένα με σουβλάκι σε ψωμάκι με απ΄ όλα
  • Μια πίτα με γύρο και απ΄ όλα

Το καλαμάκι για τους Θεσσαλονικείς  και τους υπόλοιπους της χώρας είναι «εκείνο που ρουφάς το αναψυκτικό σου ή τον φραπέ» και όχι το ξυλάκι του είναι καρφωμένα τα κρεατάκι που σχηματίζον το σουβλάκι!

 

 

Αυτή βέβαια η ασυνεννοησία μεταξύ των ανθρώπων του …δάσους έχει προκαλέσει πολλά απίθανα περιστατικά που προκαλούν γέλιο με αποκορύφωμα εκείνο στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας καημένος αθηναίος ζήτησε ένα σουβλάκι. Με έκπληξη του είδε τον ψητά στο γυράδικο να στρώνει μια λαδόκολα, να βάζει επάνω της κρεμμύδια, ντομάτα, πατάτες και στο τέλος ένα σουβλάκι (ή αλλιώς καλαμάκι), με τον δύσμοιρό τον Αθηναίο να μένει …κάγκελο!

Αντίστοιχα περιστατικά έχουνε γίνει με Θεσσαλονικείς και άλλους πολίτες του «δάσους» στο λεκανοπέδιο… και φυσικά προκαλούν το γέλιο της στιγμής!

Όλη η φασαρία λοιπόν άρχισε από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και της εκπομπής Πρώτη Γραμμή που φιλοξένησαν σε ζωντανή σύνδεση τον πρόεδρο του Σωματείου των Ψητοπωλών που ετοιμάζεται να δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου.

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι ιδιοκτήτες του δηλώνουν ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή.

Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος είπε στον ΣΚΑΪ ότι «το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε δεν είναι σε τι τιμή θα φτάσει το σουβλάκι αλλά γιατί φτάνει. Γιατί πρώτα απ’ όλα ζούμε σ΄ ένα περιβάλλον που η φορολογία που είναι στα ύψη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στα ύψη. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που τα κρέατα σε όλη την Ευρώπη, δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ανεβαίνουν συνέχεια. Έχουμε μία αύξηση στη τιμή στο κρέας από 1η Μαρτίου 30%».

 

 

Βέβαια ο άνθρωπος ως κάτοικος του λεκανοπεδίου εννοούσε ότι το σουβλάκι είναι το γνωστό σάντουιτς, αλλά πώς να το πει διαφορετικά αφού και ο ίδιος λέει το σουβλάκι …καλαμάκι;

Έτσι λοιπό συνέχισε ο άνθρωπος λέγοντας ότι: «Ο καταναλωτής επειδή αναφέρατε ότι θα στεναχωρηθεί με την αύξηση στην τιμή. Δεν θα στεναχωρηθεί. Θα στεναχωρηθεί αν δεν υπάρχει ποιότητα στο προϊόν που θα πάρει. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η ποιότητα γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας».

 

 

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Πολύζος το ποσοστό της αύξησης «θα είναι στο 10% με μάξιμουμ 15%. Ένα μεγάλο κομμάτι πάλι θα το απορροφήσουμε εμείς. Θα είναι κοντά στα τρία ευρώ. Δεν νομίζω ότι θα το φτάσουμε. Από 1η Μαΐου λογικά θα την ξεκινήσουμε. Ήδη 45 μέρες τώρα την αύξηση αυτή την έχουμε απορροφήσει».

Όπως και να έχει και όπως και να λέμε το σάντουιτς η τιμή του θα αυξηθεί από 10% έως 15% κάτι που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από την 1η Μαΐου εξαιτίας της αύξησης της τιμής του κρέατος.

Όλα τα ψητοπωλεία θα πρέπει να αλλάξουν τις τιμές γιατί η αύξηση έχει γίνει σε όλους. «Αν δεν αλλάξουμε τις τιμές μας η ποιότητα μας δεν θα αυτή που είναι τώρα», κατέληξε ο Γιώργος Πολύζος.

Πάντως όπως και να το πεις «πιτόγυρο με σουβλάκι  ή «ένα σουβλάκι καλαμάρι» τρία ευρώ θα το πληρώσεις σε όλη την Ελλάδα…