fbpx

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που σε απειλούν αν υπερβάλεις με τις κάμψεις

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που σε απειλούν αν υπερβάλεις με τις κάμψεις

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ανέφεραν το «μέτρον άριστον» σε κάθε έκφανση της ζωής τους, και ενδεχομένως η εν λόγω ρήση να βρίσκει εφαρμογή και εδώ.

Σίγουρα, οι κάμψεις αποτελούν μία εξαιρετική άσκηση, όπως και οι έλξεις, τα καθίσματα και άλλες πολλές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί είναι καλό να κάνεις κάμψεις σα να μην υπάρχει αύριο!

 

Παρόλα αυτά, κανένας δεν υποστηρίζει την καθημερινή εκτέλεση καθισμάτων μιας και η καταπόνηση που προκαλεί η συγκεκριμένη άσκηση στο σώμα σου είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρει η πρακτική της εκτέλεσης κάμψεων σε καθημερινή βάση σχετίζονται με περιπτώσεις τραυματισμών. Οι εν λόγω τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν από μέρους σου αρκεί να εκτελείς σωστά και προσεκτικά κάθε παραλλαγή της συγκεκριμένης άσκησης.

Επίσης, τα οφέλη που σου επιφέρουν οι κάμψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν καλό λόγο για να τις εντάξεις τουλάχιστον σε 3 προπονήσεις σου κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Αν τώρα είσαι απόλυτα υγιής και πιστός εκτελεστής των εκάστοτε ασκήσεων, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα ως προς την ένταξη των κάμψεων στις καθημερινές σου προπονήσεις!

Δες τι μπορείς να πάθεις αν υπερβάλεις με τις κάμψεις:

 

Προπονητικό τέλμα

Το προπονητικό τέλμα απαντά στο φαινόμενο που θέλει τον αθλούμενο να μην βρίσκει πλέον “δύσκολη” μία συγκεκριμένη άσκηση εξαιτίας της “απομνημόνευσής” της από το σώμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ανάπτυξη των μυών του σώματος παρά τη συνεχή προπόνηση. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του προπονητικού τέλματος καλό θα ήταν να ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου διαφορετικές παραλλαγές της άσκησης έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως οι αθλούμενοι, οι οποίοι ενσωματώνουν την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμα εκγύμνασής τους, τείνουν να διατηρούν τη μυϊκή τους δύναμη. Αν θέλεις να αποκομίσεις μέγιστα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για το σώμα σου καλό θα ήταν να εντάξεις στις προπονήσεις σου τα ακόλουθα: εκγύμναση του κορμού, αερόβια γυμναστική και προπόνηση ισορροπίας, διατάσεις.

 

Πόνοι στη μέση

Ορισμένες παραλλαγές κάμψεων, όπως είναι οι κάμψεις με τα χέρια πίσω ή μπροστά από το ύψος των ώμων, πιέζουν περισσότερο τους μύες της μέσης, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κάμψεων δημιουργείται προσωρινή συμπίεση μεταξύ των μεσοσπονδύλιων συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση τώρα που το σώμα σου πιεστεί με έξτρα βάρος ενδέχεται να δημιουργηθούν τραυματισμοί στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Αν τώρα αντιμετωπίζεις ούτως ή άλλως προβλήματα με τη μέση σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ορθοπεδικό προτού εντάξεις τις κάμψεις στο καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεών σου.

 

Πόνοι στους καρπούς

Πολλοί αθλούμενοι παραπονιούνται για πόνους στην περιοχή των καρπών έπειτα από την εκτέλεση κάμψεων. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος εκτέλεσης της εν λόγω άσκησης αυξάνει το φορτίο στην περιοχή εξωτερικά του καρπού εξαιτίας της θέσης που πρέπει να πάρει το χέρι μας. Οι συγκεκριμένοι πόνοι σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί να οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό συνδέσμου ή σε κάποια “κατασκευαστική ανωμαλία” του χεριού, την οποία και φέρουμε εκ γενετής. Αν τώρα είσαι από αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τους καρπούς τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ορθοπεδικό.

 

Τραυματισμός αγκώνα

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους επιστήμονες όσο πιο γρήγορα εκτελείς μία κάμψη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καταπόνηση που προκαλείς στους αγκώνες, στους συνδέσμους καθώς και στους τριγύρω εμπλεκόμενους ιστούς. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως η αργή εκτέλεση των κάμψεων ενεργοποιεί στο μέγιστο βαθμό τους μύες  του σώματός σου. Επομένως, την επόμενη φορά που θα εκτελέσεις κάμψεις φρόντισε να τις κάνεις αργά. Έτσι, δεν θα καταπονήσεις τους αγκώνες σου, ενώ ταυτόχρονα θα επιτύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των μυών σου.