fbpx

Αυτοί είναι οι μεγάλοι μύθοι για τα λάστιχα της μηχανής σου το καλοκαίρι!

Αυτοί είναι οι μεγάλοι μύθοι για τα λάστιχα της μηχανής σου το καλοκαίρι!

Και ο καιρός ζεσταίνει. Το καλοκαίρι πλησιάζει και γνωρίζεις ότι τα «παπουτσάκια» της μοτοσικλέτας σου, δηλαδή τα λάστιχα είναι το όριο για αλλαγή…  Τι κάνεις; Τα αλλάζεις τώρα ή τον Σεπτέβριο;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η βλάβη που δεν πρέπει να την «εύχεσαι» ούτε για τον χειρότερο εχθρό σου

 

Για το θέμα κυκλοφορούν ένα σορό μύθοι που μάλιστα είναι και πολύ πιστευτοί.

Δες ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι που απειλούν την ασφάλεια σου:

 

Η ζέστη αυξάνει την πρόσφυση των φθαρμένων ελαστικών

Ο μύθο λέει ότι τα φθαρμένα ελαστικά, το καλοκαίρι αυξάνουν λόγω ζέστης την απόδοση τους. Μάλιστα στηρίζουν την άποψη του πιστεύοντας πως το λάστιχο ρολάρει πιο μαλακά άρα πετυχαίνει καλύτερη πρόσφυση. Αυτό όμως δεν ισχύει και μάλιστα δουλεύει ακριβώς αντίστροφα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του οδοστρώματος, σε συνδυασμό με σκόνη, γόμες όλων των υπόλοιπων οχημάτων και πιθανή καλοκαιρινή μπόρα, δημιουργούν απίστευτη ολισθηρότητα. Με απλά λόγια η πεποίθηση ότι όσο χάλια και να είναι ένα ελαστικό, το καλοκαίρι το βγάζει λόγω καιρού, δεν ισχύει

 

Η ζέστη φθείρει τη φρέσκια γόμα

Μία ακόμα λανθασμένη αντίληψη είναι πως εάν αλλάξεις ελαστικά στην αρχή του καλοκαιριού, η φρέσκια γόμα θα φθαρθεί πιο γρήγορα λόγω ζέστης. Φυσικά αυτό δεν ισχύει επειδή οι εξωτερικές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν είναι σε θέση να καταστρέψουν ένα ελαστικό. Η μοναδική περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι ο οδηγός να πιέσει πάρα πολύ τα ελαστικά με λάθος κινήσεις και φυσικά να οδηγεί για πολύ ώρα στο όριο. Τα λάστιχα έχουνε την μέγιστη απόδοση και την λιγότερη φθορά σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία. Μπορεί αυτή να επιτυγχάνεται πιο γρήγορα σε έναν καύσωνα, μα δεν αλλάζει το όριο της.

Με απλά λόγια τα λάστιχα δεν φθείρονται πολύ περισσότερο το καλοκαίρι. Μάλιστα ένα καινούργιο ελαστικό προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και η φθορά (αν δεν τα κάψεις) είναι τόσο ελάχιστη που θα σε βγάλουν άνετα και τον χειμώνα.

 

Χρήσιμα tips για την αλλαγή ελαστικών

 

Τα ελαστικά θα πρέπει να αλλάζουν:

  • Όταν συμπληρωθούν τρία χρόνια χρήσης τους ή κάθε 40.000 χλμ!
  • Όταν το βάθος πέλματος (γόμα) είναι κάτω από 4.0 χλστ (με κατώτατο όριο 1.6 χλστ).

 

Πως θα τα προστατεύσεις από την φθορά:

  • Μην καβαλάς πεζοδρόμια. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο για έναν οδηγό που κινείται σε μεγάλη πόλη αλλά είναι σημαντικό για την φθορά του ελαστικού. Κάθε «καβάλημα» πεζοδρομίου, συνεπάγεται πιθανές μεταβολές στην πίεση του αέρα και στην οδική συμπεριφορά. Αν λοιπόν θέλετε να φροντίζετε τα ελαστικά σας, αποφύγετε αυτήν την συνήθεια.
  • Απόφυγε την επιθετική οδήγηση. Τα συχνά απότομα φρεναρίσματα, τα σπιναρίσματα και γενικώς η επιθετική οδήγηση είναι προφανές ότι συμβάλουν στην γρηγορότερη φθορά των ελαστικών.
  • Έλεγχε το βάθος πέλματος που πρέπει να μην πέσει κάτω από 4,0 χλστ. (με κατώτατο επιτρεπτό τα 1,6 χλστ.)