fbpx

Αυτοί είναι οι 4 μεγάλοι μύθοι για την κατανάλωση των φρούτων!

Αυτοί είναι οι 4 μεγάλοι μύθοι για την κατανάλωση των φρούτων!

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι καλή για να τρώμε φρούτα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα το απόγευμα, ή γύρω από τα γεύματα.

Τα φρούτα είναι υγιεινά, θρεπτικά, βοηθούν στην απώλεια βάρους και μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι έχουν να σου προσφέρουν οι σπόροι στη διατροφή σου

 

Λόγω της ίνας που περιέχουν, τα φρούτα θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να καταναλώνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας και άρα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων με ή ακριβώς πριν από ένα γεύμα μπορεί να αυξήσει αυτό το όφελος. Θα μπορούσε να σας κάνει να φάτε λιγότερη από κάποια άλλη, υψηλότερης θερμιδικής αξίας τροφή στο τραπέζι.

Ποια στιγμή της ημέρας είναι η καλύτερη να για να τρώμε φρούτα; Όπως και σε κάθε περίπτωση έτσι και σε αυτή υπάρχουν μύθοι που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα:

 

  1. Μύθος: Πρέπει να τρώτε φρούτα πάντα με άδειο στομάχι

Αυτός ο μύθος έχει διαδοθεί μέσω των ιστοσελίδων και των αλυσίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και φαίνεται να έχει προέλθει από έναν σεφ στην Σιγκαπούρη. Υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με κυρίως γεύματα επιβραδύνει την πέψη και αναγκάζει τις τροφές να παραμείνουν στο στομάχι σας και να σαπίζουν. Αυτός ο μύθος ισχυρίζεται επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με τα γεύματα είναι αυτό που προκαλεί φυσικά αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα άσχετα συμπτώματα. Αν και είναι αληθές ότι η ίνα στα φρούτα μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι, όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα μπορεί να αναγκάσουν το στομάχι σας να αδειάσει πιο αργά, σε καμία περίπτωση δεν αναγκάζουν τις τροφές να καθίσουν στο στομάχι σας επ’ αόριστον.

 

  1. Μύθος: Η κατανάλωση φρούτων πριν ή μετά από ένα γεύμα μειώνει την θρεπτική τους αξία

Ο μύθος αυτός είναι προέκταση του προηγούμενου. Ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι, για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη. Δηλαδή ότι αν τρώτε φρούτα ακριβώς πριν ή μετά από ένα γεύμα, τα θρεπτικά τους συστατικά με κάποιον τρόπο θα χαθούν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, όταν πρόκειται για εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Όταν τρώτε ένα γεύμα, το στομάχι λειτουργεί ως δεξαμενή, απελευθερώνει μόνο μικρές ποσότητες της τροφής κάθε φορά, έτσι ώστε το έντερό σας να μπορεί πιο εύκολα να την χωνέψει. Επίσης, το λεπτό έντερο είναι εξοπλισμένο για να απορροφάει όσες περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι δυνατόν. Είναι μέχρι και 6 μέτρα σε μήκος, με πάνω από 30 τετραγωνικά μέτρα απορροφητικής επιφάνειας!

 

  1. Μύθος: Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να τρώτε φρούτα είναι το απόγευμα

Δεν υπάρχει κάποια λογική πίσω από αυτό τον μύθο και δεν υπάρχει επίσης κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να τον υποστηρίξει. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται το απόγευμα και η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και “ξυπνάει” το πεπτικό σας σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα σας, επειδή απορροφάται η γλυκόζη, ανεξάρτητα όμως από την ώρα της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από την παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, αυτό δεν έχει κανένα άλλο ειδικό όφελος.

 

  1. Μύθος: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα μετά τις 14:00

Περιέργως, αυτός ο μύθος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον προηγούμενο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα μετά τις 14:00. Φαίνεται ότι ο κανόνας αυτός δημιουργήθηκε ως μέρος ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος διαίτης το οποίο ονομάστηκε “17-Day Diet”, ή αλλιώς “δίαιτα των 17 ημερών”. Η θεωρία εδώ είναι ότι η κατανάλωση φρούτων (ή οποιωνδήποτε υδατανθράκων) μετά τις 14:00 αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο το σώμα σας δεν έχει χρόνο να σταθεροποιήσει πριν πέσετε για βραδινό ύπνο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε ότι τα φρούτα αυξάνουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το απόγευμα.