fbpx

Αυτοί είναι οι 9 έλεγχοι για το αυτοκίνητο σου για να μη σε αφήσει μέσα στη κάψα!

Αυτοί είναι οι 9 έλεγχοι για το αυτοκίνητο σου για να μη σε αφήσει μέσα στη κάψα!

Το καλοκαίρι στις διακοπές τα αυτοκίνητα καταπονούνται περισσότερο από τις πόλεις. Υψηλές θερμοκρασίες, πολλά χιλιόμετρα σε στενούς και κακούς δρόμους, δίπλα σε αμμουδιές και σίγουρα το αυτοκινητάκι σου δεν θέλεις να σε αφήσει στο μέσον του …πουθενά κάτω από τον καυτό ήλιο και να σου χαλάσει τις διακοπές.

Γι αυτό και θα πρέπει να το προετοιμάσεις πριν ξεκινήσεις, για το όποιο νησί ή άλλο μέρος έχεις επιλέξει. Σκέψου ότι θα κάνει πολλά χιλιόμετρα, πολλά από αυτά δύσκολα σε κακοτράχαλους δρόμους των νησιών, με χαμηλές ταχύτητες, ανηφόρες και κατηφόρες. Οι διακοπές για κάθε αυτοκίνητο είναι ζόρικες και γι αυτό απαιτείται προετοιμασία, για να μη σου ανάψει ξαφνικά χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα του νησιού, όπου εκεί πιθανόν να υπάρχει συνεργείο!

Δες τι πρέπει να κάνεις πριν το ταξίδι δύο μέρες πριν ξεκινήσεις και σκέψου ότι ο έλεγχος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές έχει σημασία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών:

  1. Έλεγξε τα υγρά

Συμπλήρωσε λαδί κινητήρα ή εάν είναι κοντά στην αλλαγή λαδιών άλλαξε τα πρόωρα. Βεβαιώσου ότι οι στάθμες είναι στα κανονικά επίπεδα στα στο συστήματα διεύθυνσης, υγρό φρένων, υγρών μετάδοσης, αντιψυκτικού και ψυκτικού.

  1. Έλεγξε τον κλιματισμό

Ο κλιματισμός είναι σημαντικός σε κάθε αυτοκίνητο, ειδικά αν ταξιδεύεις με καύσωνα. Μια προληπτική αλλαγή του φίλτρου γύρης και έλεγχος είναι απαραίτητος. Αν κλιματισμό του αυτοκινήτου σας δεν αποδίδει όσο κρύο θυμάστε, φορτίστε την συμπλήρωση του ψυκτικού υγρού ή να επιθεωρηθεί από έναν τεχνικό. Ένα ζεστό αυτοκίνητο κουράζει τους επιβάτες σε ένα οδικό ταξίδι, και μια απροσδόκητη επίσκεψη σε τεχνικό air-condition σε ένα τουριστικό προορισμό μπορεί να κοστίσει ακριβά.

  1. Ελέγξτε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων

Συνιστάται η αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων σας κάθε 6 μήνες και ειδικά το καλοκαίρι αν πλησιάζουν στο όριο. Γέμισε με καλοκαιρινό υγρό υαλοκαθαριστήρων που είναι σχεδιασμένο για να αφαιρει τα έντομα και την πίσσα.

  1. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

Βεβαιώσου ότι η πίεση των ελαστικών είναι η προβλεπόμενη από τον κατασκευαστή συμφώνα με το βάρος που θα φορτώσεις στο αυτοκίνητο. Η αλλαγή τον πίσω τροχών με τους μπροστά μπορεί να προσφέρει καλύτερο χειρισμό και το φρενάρισμα στα μπροστοκίνητα αυτοκίνητα.

  1. Έλεγξε το κιτ έκτακτης ανάγκης

Το κιτ έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδεικτή πραγματικά σωτήριο. Ενδεικτικά πρέπει να περιλαμβάνει φακό, καλώδια, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, κιτ φουσκώματος ελαστικών, γάντια, μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης, εργαλεία για την αλλαγή των ελαστικών σας αν χρειαστεί. Καθώς επίσης και ενέσεις για τυχόν αλλεργίες.

  1. Μην αφήνεις το όχημα με χαμηλή στάθμη καυσίμου

Τα περισσότερα οχήματα σήμερα έχουν εσωτερικές αντλίες καυσίμων. Το καύσιμο όμως λειτουργεί ως ψυκτικό μέσο της αντλίας και βοηθά στην προστασία της αντλίας από την υπερθέρμανση. Αν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας με πολύ χαμηλά καύσιμα και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της αντλίας καυσίμου.

  1. Μην ξεχάσεις ρεζέρβα

Να ελέγξετε τη κατάσταση της ρεζέρβας την κατάσταση του ελαστικού και την πίεση του αέρα. Εάν το όχημα σας δεν έχει ρεζέρβα βεβαιωθείτε ότι το κίτ ελαστικών είναι σε καλή κατάσταση.

  1. Μην το υπερφορτώνεις

Η υπερφόρτωση μπορεί να προκαλεί ζημία στα ελαστικά και το κυριότερο να τα καθιστά πιο επιρρεπή σε εκρήξεις, λόγω του υπερβολικού βάρους. Επίσης ζημία στον συμπλέκτη και καταπόνηση του κινητήρα. Εάν χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής, ελέγξτε το επιτρεπτό βάρος φόρτωσης και μην το υπερβείτε.

  1. Έλεγξε τα φώτα

Έλεγξε ότι όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά φώτα του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τους προβολείς, τα πίσω φώτα, εμπρός και πίσω φλας, αλάρμ και τα φώτα φρένων. Επίσης να έχετε μαζί σας και εφεδρική λάμπα πορείας.