fbpx

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ελέγξεις αν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ελέγξεις αν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου

Ο μεταβολισμός είναι το πρώτιστο για να καταφέρεις να κάνεις σώμα ή να διατηρήσεις αυτό που έχεις χτίσει. Όμως ο μεταβολισμός είναι ευμετάβλητος και μπορούν να τον επηρεάσουν διάφοροι παράγοντες της καθημερινότητα τους οποίους δεν τους λαμβάνεις υπόψη!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα superfoods που θα σε βοηθήσουν στο τρέξιμο

 

Πως θα καταφέρεις να «μετρήσεις» τον μεταβολισμό σου; Πως θα καταλάβεις αν λειτουργεί σωστά;

Αν λοιπόν θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού του μεταβολισμού σου πρέπει να γνωρίζεις ότι η μόνη περίπτωση στην οποία ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά είναι όταν συνυπάρχουν τα ακόλουθα:

 

Μένεις πολλές ώρες νηστικός

Η παράλειψη γευμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλείς τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση της λειτουργίας των κυττάρων και του μεταβολισμού.

 

Αλλάζεις τους συνδυασμούς γευμάτων

Προκειμένου να έχεις πιο γρήγορο αποτέλεσμα, αρχίζεις να κόβεις τρόφιμα για να γλυτώσεις θερμίδες. Δυστυχώς όμως έχεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, μιας και στερείσαι βασικά τρόφιμα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

 

Δεν πίνεις πολύ νερό

Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, για την καλύτερη διάσπαση των τροφών και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών μέσα στα κύτταρα. Συνεπώς, σε περίπτωση αφυδάτωσης παρατηρείται συσσώρευση τοξινών και ελλιπής πέψης των τροφών με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

 

Καταναλώνεις πολύ αλάτι

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

 

Δεν κοιμάσαι τις ώρες που πρέπει

Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνοδεύονται από ορμονικές αλλαγές που επιδρούν τόσο στην αύξηση της όρεξής μας όσο και στην αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις αϋπνίας αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη που είναι η ορμόνη της όρεξης και μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.