fbpx

Αυτό είναι που σε ξυπνάει πραγματικά το πρωί δεν είναι ο καφές!

Αυτό είναι που σε ξυπνάει πραγματικά το πρωί δεν είναι ο καφές!

Αν νομίζεις ότι το μαύρο ζουμί που πίνεις κάθε πρωί είναι το μαγιό φίλτρο των ανυπότακτων γαλατών και ως δια μαγείας σε ξυπνάει, τότε είναι καιρός να μάθεις ότι δεν είναι ο καφές!

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε ένα φλιτζάνι καφέ για να «ξυπνήσουν» και να ξεκινήσουν με ενέργεια την μέρα τους. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η «πρωινή τόνωση» δεν βρίσκεται ίσως στην καφεΐνη αλλά στο μυαλό τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Άργησες να ξυπνήσεις; Μη σκας αυτές είναι οι καλύτερες δικαιολογίες για το αφεντικό σου!

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου πραγματοποίησαν έρευνα με 88 άτομα ηλικίας 18-47 ετών που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την μέρα και αυτοπροσδιορίζονταιν ως λάτρεις του ροφήματος.

 

 

Οι εθελοντές στην διάρκεια της έρευνας συνέχισαν να πίνουν όπως και πριν στις ίδιες ώρες και ποσότητες τον καφέ τους με την μόνη διαφορά ότι χωρίς να το γνωρίζουν το ρόφημα που έπιναν δεν περιείχε καθόλου καφεΐνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία της καφεΐνης όχι μόνο δεν μετέβαλε την φυσική και ψυχική κατάσταση των εθελοντών αλλά αντίθετα ένιωθαν πιο ενεργητικοί και ευδιάθετοι.

 

 

Οι ειδικοί σχεδίασαν μάλιστα διάφορα τεστ που κατέγραφαν την νοητική διαύγεια την ψυχική διάθεση αλλά και τους χρόνους αντίδρασης τα οποία κλήθηκαν να κάνουν τόσο άτομα που έπαιρναν μέρος στην έρευνα σο και άτομα που έπιναν κανονικό καφέ.

Όπως διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτά τα τεστ από εκείνους που έπιναν κανονικό καφέ.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι δυνάμεις παροχής ενέργειας του καφέ είναι πολύ πιθανό – τουλάχιστον εν μέρει – να οφείλονται στην αυθυποβολή του καταναλωτή που προσδοκά και αναμένει τόνωση από την καφεΐνη. Οι λάτρεις του καφέ προσδοκούν τόσο έντονα την τόνωση που θα τους προσφέρει η καφεΐνη ώστε νιώθουν την επίδραση της ακόμη και όταν δεν την έχουν καταναλώσει» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Appetite».