fbpx

Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρως ανάλογα με την προπόνηση που κάνεις

Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρως ανάλογα με την προπόνηση που κάνεις

Ήχοι όπως εκείνοι της προσπάθειας που καταβάλεις σε μία έντονη προπόνηση είναι λογικοί και ευπρόσδεκτοι, όχι όμως κι εκείνοι που βγαίνουν από το στομάχι σου.

Ακόμα κι αν δεν συνηθίζεις να τρως πρωινό, το να καταναλώνεις κάτι πριν θέσεις το σώμα σου σε πιο έντονη φυσική δραστηριότητα, θα του δώσει ένα boost, ενισχύοντας έτσι την απόδοση του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες τις πιο διατροφικές συνταγές με αυγά που θα τονώσουν την προπόνηση σου

 

Όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι, ο οργανισμός σου έχει ήδη υποστεί νηστεία 8 τουλάχιστον ωρών, με αποτέλεσμα, τα αποθέμετα ενέργειας να έχουν εξαντληθεί. Οι μύες σου χρειάζονται γλυκογόνο (ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει τους υδατάνθρακες) σαν καύσιμο για να ασκηθούν.

Ιδανικά, ένα προ – προπονητικό γεύμα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από υδατάνθρακες και πρωτεϊνη μία ώρα πριν. Οι υδατάνθρακες θα σου δώσει μία ώθηση ενέργειας και η πρωτεϊνη θα σε βοηθήσει αυτή η ενέργεια να διαρκέσει περισσότερη ώρα.

Τι ακριβώς όμως πρέπει να τρως πριν από μία πρωινή προπόνηση; Αυτό εξαρτάται από τον τύπο άσκησης που κάνεις.

Πιο συγκεκριμένα,

 

Αν η προπόνηση σου είναι χαμηλής έντασης

Η πρωινή προπόνηση χαμηλής έντασης όπως ένα μάθημα yoga, δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα φαγητού, όπως άλλες ασκήσεις. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεσαι 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 8 γραμμάρια πρωτεϊνης, όπως δηλαδή, 1 μπανάνα και 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο.

 

Αν η προπόνηση είναι μέτριας έντασης

Για προπονήσεις που βρίσκονται κάπου στη μέση στο εύρος της έντασης, όπως το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων ή 45 λεπτά παρακολούθησης ενός μαθήματος spinning, ένα γεύμα πριν χρειάζεται να περιέχει 30 γραμμάρια από υδατάνθρακες και 15 γραμμάρια από πρωτεϊνες. Ένα τέτοιο γεύμα θα μπορούσε να είναι 2 αυγά με 2 φέτες ψωμί.

 

Αν η προπόνηση είναι μικρής διάρκειας και έντονη

Αν πρόκειται να κάνεις ένα session έντονης διαλειμματικής άσκησης (HIIT) για 15 λεπτά, χρειάζεσαι το ίδιο, όπως σε μία προπόνηση χαμηλής έντασης, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 8 γρ πρωτεϊνης. Για παράδειγμα, 1 μπανάνα και 1 βραστό αυγό.

 

Αν η προπόνηση είναι αντοχής

Χρειάζεσαι να τροφοδοτήσεις σωστά το σώμα σου για μία προπόνηση που θα διαρκέσει περισσότερο από 1 ώρα. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων υδατανθράκων ανά ώρα, τα οποία είναι λίγο παραπάνω από μισό φλιτζάνι oatmeal (γεύμα βρώμης) συμπληρώνοντας με την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης. Δοκίμασε να προσθέσεις ένα scoop σκόνη πρωτεϊνης στο oatmeal ή σε κάποιο smoothie της αρεσκείας σου.

 

Αν τρέχεις να προλάβεις την πρωινή σου προπόνηση

Αν σου αρέσει να κοιμάσαι λίγο παραπάνω κι έχεις ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο μέχρι την πρωινή σου προπόνηση, σίγουρα η ιδέα να πας με άδειο στομάχι απορρίπτεται. Χρειάζεσαι 30 γραμμάρια εύπεπτων (απλών) υδατανθράκων τουλάχιστον 5 λεπτά πριν. Ο πιο εύκολος τρόπος να το πετύχεις είναι να πάρεις, πριν ανοίξεις την πόρτα και φύγεις, μία μπανάνα.

 

Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι κάτι που «δουλεύει» σε εσένα δεν «δουλεύει» για όλους.

Όταν βρεις το ιδανικό γεύμα, που θα σου δίνει ενέργεια χωρίς να σε βαραίνει, πριν πας στην πρωινή σου προπόνηση, μείνε σε αυτό, ώστε το σώμα να αρχίσει να αναγνωρίζει πως να έχει ενέργεια από την προθέρμανση μέχρι το τέλος της.

 

Άρθρο της Βίρνας Σκουλίδη, διαιτολόγος – διατροφολόγος