fbpx

Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι η καρδιά σου κινδυνεύει

Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι η καρδιά σου κινδυνεύει

Και όμως το σώμα μας «προειδοποιεί» για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με έρευνα το σώμα εκπέμπει σήμα κινδύνου!

Αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κατ’ επέκταση νοσηρότητα και θνησιμότητα έχουν οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες ημερησίως.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να κοιμάσαι σαν …πουλάκι!

 

Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ExperimentalPhysiology επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν γιατί η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων κάτι που ίσως επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίζουν ποιοι ασθενείς θα έπρεπε να αλλάξουν τις συνήθειές τους πριν αναπτύξουν κάποια επικίνδυνη νόσο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις σε ανθρώπους μέσης ηλικίας χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ελέγχοντας το επίπεδο των micro-RNAs. Επιπλέον ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο προέκυπταν οι συνήθειες του ύπνου τους.

Στους ενήλικες που κοιμούνταν λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ τα επίπεδα micro-RNA (miRNAs) ήταν χαμηλότερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μόρια αυτά φαίνεται να παίζουν ρόλο κλειδί στη ρύθμιση της αγγειακής υγείας και συνεπώς εντοπίστηκε πλέον ότι είναι και ευαίσθητοι και σημαντικοί βιοδείκτες για την καρδιαγγειακή υγεία, την ανάπτυξη φλεγμονών και παθήσεων. Με άλλα λόγια, το επίπεδο των μορίων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας για τον εντοπισμό των ανθρώπων που ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

O JamieHijmans, εκ των συγγραφέων της μελέτης δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων ενδέχεται να οφείλεται στις αλλαγές στα επίπεδα των micro-RNA. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσαν να είναι το «αποτύπωμα» που συσχετίζεται με τις συνήθειες ύπνου ενός ανθρώπου και οι διακυμάνσεις στα επίπεδά τους ενδέχεται να αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση ή την εξέλιξη της νόσου».