fbpx

Βάλε εμπόδια στην προπόνηση σου και …εκτίναξε τον μεταβολισμό σου!

Βάλε εμπόδια στην προπόνηση σου και …εκτίναξε τον μεταβολισμό σου!

Θέλεις ένταση στην προπόνηση σου; Θέλεις να ανεβάσεις ρυθμούς αλλά το σκέφτεσαι Ε! Τότε βάλε εμπόδια… Δεν θα γίνεις δρομέας σε αποστάσεις μετ΄ εμποδίων αλλά θα καταφέρεις να κάψεις σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα απλό τρέξιμο. Όμως για να το κάνεις χρειάζεται κάποια προσοχή:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η outdoor προπόνηση στο κρύο είναι αποδοτικότερη

 

Η προπόνηση αυτή είναι γνωστή ως προπόνηση αλτικότητας δηλαδή η η πλειομετρική προπόνηση και περιλαμβάνει τη διάταση των μυών πριν από κάθε σύσπαση τους. Αυτό το είδος προπόνησης όταν χρησιμοποιείται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ενισχύει τους μύες αυξάνει το κάθετο άλμα και μειώνει τον αντίκτυπο στις αρθρώσεις.

 

 

Οι πλειομετρικές ασκήσεις μιμούνται τις κινήσεις που χρησιμοποιούνται σε αθλήματα όπως το σκι το τένις και το μπάσκετ και έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την εκρηκτικότητα. Η πλειομετρική προπόνηση ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για άτομα με χαμηλή φυσική κατάσταση ή με ορθοπεδικά προβλήματα.

 

 

Επομένως πρόσεξε πως θα τις κάνεις αυτές τις ασκήσεις!

 

  • Τα άλματα θα πρέπει να ξεκινούν πάντα από το επίπεδο του εδάφους κάτω και πάνω σε επιφάνειες με επένδυση όπως γρασίδι ή σε ένα στρώμα γυμναστικής πάνω από το ξύλινο δάπεδο του γυμναστηρίου. Αυτό το είδος αλμάτων είναι ασφαλή και εύκολα στην εκτέλεση.
  • Κάνε άλματα πάνω από κώνους ή εμπόδια.
  • Χρησιμοποίησε μόνο απλά άλματα στο επίπεδο του εδάφους από μαλακές επιφάνειες.
  • Πρόσεχε την προσγείωση: Η ασφαλής τεχνική προσγείωσης όπως η προσγείωση από τα δάκτυλα στη φτέρνα από ένα κατακόρυφο άλμα και χρησιμοποιώντας ολόκληρο το πόδι σαν ένα ζύγωθρο για να διαλύσει τις δυνάμεις της προσγείωσης σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια είναι επίσης σημαντικά για να μειωθεί η δύναμη της πρόσκρουσης.
  • Όταν προσγειώνεσαι θα πρέπει να αποφύγεις την υπερβολική πλευρική κίνηση στα γόνατα. Η δύναμη της προσγείωσης μπορεί να απορροφηθεί μέσω των μυών που βοηθούν στην υποστήριξη και στην προστασία της άρθρωσης του γόνατος (τετρακέφαλος οπίσθιος μηριαίος και γαστροκνήμιο) πιο αποτελεσματικά όταν το γόνατο είναι σε κάμψη κυρίως σε ένα πλάνο κίνησης.