fbpx

Βούτηξες και …πάγωσες; Μάθε γιατί η θάλασσα του Μαίου είναι κρύα

Βούτηξες και …πάγωσες; Μάθε γιατί η θάλασσα του Μαίου είναι κρύα

Το πόσο κρύα ή ζεστή την θέλεις τη θάλασσα είναι κάτι υποκειμενικό και για τον κάθε άνθρωπο διαφέρει. Άλλοι αντέχουν το κρύο, άλλοι όχι. Όπως και να έχει όμως η πρώτη βουτιά του Μάιου είναι ενδιαφέρουσα και σχεδόν επιβεβλημένη!

Μπορεί να έχει ζέστη και ο ήλιος να καίει δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη θάλασσα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι μάγκας ή μαγκάκι; Μάθε ποιες είναι οι διαφορές!

Τον Μάιο η θερμοκρασία θάλασσας κυμαίνεται από 12°C στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 23°C νότια της Κρήτης. Η υψηλότερη θερμοκρασία (30-31ºC) καταγράφεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (αντίστοιχα στην ατμόσφαιρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου), στην περιοχή των Δωδεκανήσων, νότια της Ρόδου και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας γίνεται ευχάριστη για το ανθρώπινο σώμα, όταν η θερμοκρασία του νερού κοντά στην επιφάνεια ξεπερνά τους 23°C.

Συνήθως στη χώρα μας προτιμούμε θερμοκρασίες επιφάνειας νερού πάνω από 23-25°C.

Ο άνεμος μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία της θάλασσας όχι μόνο δρώντας τοπικά, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα, δηλαδή, όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίοκαι το Ιόνιο, παρατηρούμε φαινόμενα ανάβλυσης ψυχρών υδάτων κοντά στις ακτές. Έτσι τα πιο ψυχρά νερά στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες εντοπίζονται κοντά στις ακτές του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η είσοδος στο Αιγαίο ψυχρών υδάτινων μαζών από το Στενό Δαρδανελίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα ψυχρότερα νερά εντοπίζονται μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

Να σημειώσουμε εδώ τον κίνδυνο όταν κολυμπάμε σε νερά με θερμοκρασία θάλασσας χαμηλότερη των 20°C, οπότε απαιτείται η χρήση ισοθερμικής προστασίας.  Μάλιστα όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει από τους 20°C προς τους 15°C αυξάνεται σημαντικά η δυσκολία ελέγχου της αναπνοής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ακόμα και σε ήρεμη θάλασσα.