fbpx

Γιάννης Βράμπας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας

Γιάννης Βράμπας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας

Ο πρώτος πρόεδρος από Θεσσαλονίκη στη νεώτερη ιστορία της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, είναι ο Γιάννης Βράμπας.

Ο Γιάννης Βράμπας, παλιός πρωταθλητής και μέλος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης εκλέχτηκε  με 21 ψήφους έναντι οκτώ του Βασίλη Λυκομήτρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Γιάννης Βράμπας μιλά για τα σχέδια του για τη κωπηλασία, για το ΝΟΘ και τα πρόσφατα συμβάντα

 

Όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξη του στο Activeman.gr πριν τις εκλογές: «Δεν μηδενίζουμε το παρελθόν, οργανώνουμε το σήμερα, αποβλέποντας σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον».

Με μια σύντομη δήλωση του ο Γιάννης Βράμπας ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για την άνοδο του αθλήματος: «Η εντολή της κωπηλατικής οικογένειας είναι ισχυρή. Ευχαριστώ θερμά τα σωματεία που στήριξαν την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εκλέχθηκαν στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Από αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για την Ελληνική κωπηλασία. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι σκληρή δουλειά και συνεργασία για την πρόοδο του αθλήματος. Κωπηλατούμε μπροστά ενωμένοι!!!»

 

Η εντολή της κωπηλατικής οικογένειας είναι ισχυρή. Ευχαριστώ θερμά τα σωματεία που στήριξαν την υποψηφιότητά μου για τη…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Βράμπας στις Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021

 

Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Βράμπας που ηγείται πλέον της κωπηλασίας της χώρας μας;

Ο Γιάννης Βράμπας έχει μεγάλη ιστορία στη κωπηλασία και γενικά στο ναυταθλητικό χώρο. Γιός του Σωτήρη Βράμπα, αθλητή και ιστορικού μέλους του ΝΟΘ, έκανε τα πρώτα βήματα του από οκτώ χρονών και μεγάλωσε μέσα στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Έκτοτε τίμησε τα εθνικά μας χρώματα και τα χρώματα του ομίλου του με βαλκανικό χρυσό, την εποχή που ισοδυναμούσε τουλάχιστον με πανευρωπαϊκό, λόγο της καθολικής επικράτησης των πληρωμάτων από το τότε ανατολικό μπλοκ και άλλες διακρίσεις.

Με αρχή τη δεκαετία του 80 και τη συμμετοχή του στην χρυσή πολυνίκη ομάδα του ΝΟΘ ο Γιάννης Βράμπας υπήρξε διακεκριμένος αθλητής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας.

Το 1984 πέρασε στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ με ειδικότητα κωπηλασία, ενώ το 1988 πήγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science) με έμφαση στην «Φυσιολογία της Άσκησης» το 1990 από το Queens College of the City University of New York. Για ένα έτος εξειδικεύτηκε σε ειδικές μεθόδους έρευνας στην επιστήμη της άσκησης στο Louisiana State University, στο Baton Rouge, και το 1991 μετέβη στο Gainesville της Florida αποδεχόμενος υποτροφία για διδακτορικές σπουδές. Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το University of Florida των ΗΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Εργοφυσιολογίας, το 1995. Ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο August Krogh Institute του University of Copenhagen στη Δανία το 1999.

Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών και την αποπεράτωση της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό, δίδαξε από το 1997 έως το 2001 Εργοφυσιολογία/Εργομετρία στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ με διάφορες σχέσεις έργου, όπως με ανάθεση ΠΔ 407/80, ως υπότροφος του ΙΚΥ και ως αποσπασμένος καθηγητής από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1997-2001). Το 2001 εκλέγεται Λέκτορας Εργομετρίας στο ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ και το 2004 εκλέγεται Αναπληρωτής Καθηγητής Εργοφυσιολογίας στο ίδιο τμήμα. Από το 2010 είναι Καθηγητής Εργοφυσιολογίας στο ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ.

Υπήρξε πρωταθλητής κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Ομάδας επι σειρά ετών, με πολλές Εθνικές και Διεθνείς διακρίσεις, καθώς και πρωταθλητής κάνοε καγιάκ του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο University of Florida αγωνίστηκε με την ομάδα κωπηλασίας του Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Εκπρόσωπος της Πολιτείας της Λουϊζιάνα (1991-1992) και της Πολιτείας της Φλόριδα (1992-1993) στο Συμβούλιο Αθλημάτων Υγρού Στίβου της Αμερικανικής Ένωσης Υγείας, Φυσικής Αγωγής, Ψυχαγωγίας, Αθλητισμού και Χορού (AAHPERD), ενώ το 1993-1995 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό (Στρατεύσιμος Κελευστής) υπήρξε προπονητής κωπηλασίας στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Από το 2007 έως το 2017 ήταν μέλος της Επιτροπής Ναυταθλητισμού του Α.Π.Θ. Το 2008 κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Ναυταθλητικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεθελινού Σερρών «Κερκινίτις» όπου μέχρι σήμερα διατελεί αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης καθώς και του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Βράμπας έχει μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία τόσο στην έρευνα με ανθρώπους όσο και στην έρευνα με πειραματόζωα. Έχει δημοσιεύσει 119 εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο ερευνητικό πεδίο της Αθλητικής Επιστήμης, της Εργοφυσιολογίας και της Βιολογίας της Άσκησης, ενώ έχει συμμετάσχει με περισσότερες από 250 εργασίες σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και έχει γίνει αναφορά σε αυτό σε περισσότερα από 2800 δημοσιευμένα άρθρα από άλλους συγγραφείς. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς που διέπουν τις καρδιοαναπνευστικές και μυϊκές προσαρμογές κατά την άσκηση, καθώς επίσης και στους μηχανισμούς που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες στην άσκηση. Ο Ιωάννης Βράμπας είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπηρετεί ως κριτής σε περιοδικά στο χώρο της Φυσιολογίας της Άσκησης και της Αθλητικής Επιστήμης. Ως προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και συμπόσια έχει δώσει ένα σημαντικό αριθμό διαλέξεων σε θέματα που άπτονται της εξειδίκευσης του και των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Έχει προεδρεύσει και συντονίσει στρογγυλές τράπεζες σε συνέδρια και συμπόσια, ενώ έχει διατελέσει μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια σχετικά με την Εργοφυσιολογία και την Αθλητική Επιστήμη. Επίσης έχει επιβλέψει μεταδιδακτορικές έρευνες, ένα σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών και πολλές μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του εξέλιξης ο Καθηγητής Ιωάννης Βράμπας έχει υπηρετήσει με συνέπεια και συνέχεια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γενικότερα  τον ακαδημαϊκό χώρο συμμετέχοντας σε πολλές επιτροπές και αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις. Σε αυτές μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται οι εξής: Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ (2007-2011), Μέλος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου Διοίκησης της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ (2020), Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Κοσμητόρων του Α.Π.Θ (2007-2011), Τακτικό Μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ (2007-2011), Μέλος της Κοσμητείας της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ. (2017 έως σήμερα), Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του Α.Π.Θ (2019 έως σήμερα), Μέλος του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (2012 έως 2017), Τακτικό μέλος της Επιτροπής Επιλογής Αθλητών για Εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 (Υ.Π.Ε.Θ.), Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) (2012-2015), Τακτικό Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ (2011 έως 2014 & 2018 έως 2024), Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)  (2010 έως 2020), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του Α.Π.Θ (2013 έως 2017), Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ (2013-2015), Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Κινησιολογία» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ (2008-2015), Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Βιοχημείας, Αθλητιατρικής και Υγιεινής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ (2006 έως σήμερα), Μέλος της Επιτροπής για την σύσταση του εσωτερικού κανονισμού μεταπτυχιακών σπουδών του Α.Π.Θ. σύμφωνα με το Ν. 3685/08 (2007-2009), Μέλος της Επιτροπής ΠΜΣ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ (2006 έως σήμερα), Μέλος της Επιτροπής Ναυταθλητισμού του Α.Π.Θ. (2007-2017), Μέλος της Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Π.Σ.) «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία» (2007-2011), Μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος του Α.Π.Θ. (2007-2009), Μέλος της Επιτροπής για την προσαρμογή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Α.Π.Θ.