fbpx

Για να απαλλαγεί ο αθλητισμός από τους ανώμαλους παράγοντες χρειάζεται το θάρρος της Σοφίας

Για να απαλλαγεί ο αθλητισμός από τους ανώμαλους παράγοντες χρειάζεται το θάρρος της Σοφίας

Το περιστατικό της Σοφίας Μπεκατόρου δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι το τελευταίο στον χώρο του αθλητισμού. Η Σοφία δεν είναι η μοναδική και ούτε η πρώτη που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντες αρρωστημένους που δήθεν αγαπάνε το …άθλημα το οποίο έχουν εκλεγεί να υπηρετήσουν!

Το ειδικό βάρος της Σοφίας -δύο φορές Ολυμπιονίκης- ήταν εκείνο που τράνταξε συθέμελα όχι μόνο την ΕΙΟ αλλά και όλο τον χώρο του αθλητισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν το ήθος του αθλητή ξεφεύγει από τη δικαιολογία είναι …μικρός!

 

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και πικρή, κορίτσια αλλά και αγόρια έχουν υποστεί σεξουαλικές κακοποιήσεις από παράγοντες ομάδων ή ομοσπονδιών σε περιστατικά που έχουν περάσει στα «ψιλά» της ενημέρωσης, επειδή απλά δεν είχαν το «ειδικό βάρος» της Σοφίας Μπεκατώρου! Η ίδια κράτησε αυτό το βάρος μέσα της 23 ολόκληρα χρόνια, κάτι που δεν εκμυστηρεύτηκε ούτε στον ίδιο της τον σύζυγο με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. 

Αν και 23 χρόνια μετά, η αποκάλυψη από την δις Ολυμπιονίκη, έχει ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να κατανοήσουν όχι μόνο οι αρμόδιοι φορείς αλλά κυρίως   όλοι και όλες οι εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες για να πάψουν δια παντός τα φαινόμενα των ανώμαλων παραγόντων, προπονητών ή ακόμα και γιατρών στον χώρο του αθλητισμού!

Η λύση είναι μια και μοναδική. Δεν χρειάζεται κάποια ή κάποιος να περιμένει 23 ολόκληρα χρόνια για να καταγγείλει μια σεξουαλική παρενόχληση όσο και αν αυτό είναι βαρύ, μα πάρα πολύ βαρύ ψυχολογικό φορτίο.

Οι αθλητές επέλεξαν αυτό το δρόμο όχι μόνο γιατί αγαπούν το άθλημα που αγωνίζονται, αλλά επειδή έχουν δύναμη ψυχής σαν άτομα. Δύναμη ψυχής χρειάζεται για το απλό διασυλλογικό αλλά και για το παγκόσμιο ή Ολυμπιακό μετάλλιο. Δύναμη ψυχής χρειάζεται σε κάθε αγώνα και σε κάθε προπόνηση. Στον τρόπο ζωής του κάθε αθλητή ή αθλήτριας.

Όμως η καταρράκωση της ψυχής του ατόμου από έναν ανώμαλο παράγοντα, που τις περισσότερες φορές φαντάζει ως «πατρική φιγούρα» είναι το χειρότερο που μπορεί να υποστεί και δεν έχει να κάνει με κανέναν αγώνα, με καμία νίκη ή κύπελλο!

Και εδώ είναι που μπαίνει η δύναμη ψυχής. Αυτή που έχουν όλοι οι αθλητές και εν δυνάμει πρωταθλητές. Η δύναμη ψυχής που πρέπει να αλλάξει στόχο και να βρει το θάρρος να καταγγείλει το κάθε συμβάν στις αρμόδιες υπηρεσίες ή φορείς που υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάψουν επιτέλους να υπάρχουν αρρωστημένα και ανώμαλα άτομα στον αθλητικό χώρο!

 

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης