fbpx

Δεν αν τα μηχανήματα ή τα ελεύθερα βάρη θα σου χτίσουν δυνατότερα πόδια (Video)

Δεν αν τα μηχανήματα ή τα ελεύθερα βάρη θα σου χτίσουν δυνατότερα πόδια (Video)

Τα πόδια μας είναι δύο μυϊκές ομάδες πολύ σημαντικές επειδή πολύ απλά με αυτές κάνουμε τα πάντα!

Τα πόδια μας, μας κρατάνε όρθιους και εξ  αιτίας τους αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. Έτσι είναι καλό να είναι γυμνασμένα πλήρως.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 100 ασκήσεις να …παίξεις με την μπάλα και να γίνεις «φέτες»

 

Τα πόδια δεν είναι μόνο οι δικέφαλοι και οι τετρακέφαλοι αλλά ένα σύνολο άλλων μυών, όπως ο λαγονοψοΐτης, ο τείνων την πλατιά περιτονία μυς, ο ραπτικός, ο κτενίτη, ο  μακρός προσαγωγος, ο ισχνός μυς, ο ορθός μηριαίος, ο έξω πλατύς, ο έσω πλατύς, ο μέσος πλατύς μυς εκφύεται από την πρόσθια και έξω επιφάνεια του μηριαίου οστού και καταφύεται στην επιγονατίδα, ο τετρακέφαλος, ο πρόσθιος κνημιαίος, ο μακρός εκτείνων τους δακτύλους μυς, ο μακρός περονιαίο, ο βραχύς περονιαίος μυς εκφύεται από τη περόνη και καταφύεται στο πέμπτο μετατάρσιο. Με την ενέργεια του κάμπτει πελματιαίως το πόδι και συγχρόνως το πρηνίζει. Ο μεγάλος γλουτιαίος, ο δικέφαλος μηριαίος, ο ημιτενοντώδης, ο ημιυμενώδης, ο δικέφαλος γαστροκνήμιος, ο μακρός πελματικός μυς, ο υποκνημίδιος, η  λαγονοκνημιαία ταινία.

 

 

Όλοι αυτοί οι μύες συνθέτουν τα πόδια μας.

Ποια είναι όμως η καλύτερη προπόνηση για όλους αυτούς τους μύες; Τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα;

Τα ελεύθερα βάρη, με την εξαιρετική τους ευελιξία, είναι το απόλυτο εργαλείο τόσο για τους δομικούς όσο και τους λειτουργικούς σας στόχους.

Για παράδειγμα, αν ένας bodybuilder εκτελεί πιέσεις πάγκου και επιθυμεί να αποκτήσει μάζα, μια καλή επιλογή θα ήταν 8 – 15 επαναλήψεις το πολύ. Επίσης αν κάποιος είναι ποδοσφαιριστής με την επιθυμία να προσθέσει μάζα, οι πιέσεις πάγκου είναι και πάλι μια εξαιρετική επιλογή, διότι αναπτύσσει περισσότερο την καθημερινή δύναμη. Αυτό είναι που συχνά ονομάζουμε λειτουργική δύναμη, λόγω της ανάγκης για σταθεροποίηση και έλεγχο της μπάρας και στα τρία επίπεδα κίνησης, όπως ακριβώς ο αθλητής θα πρέπει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο.

 

 

Ωστόσο, αν ο ποδοσφαιριστής αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα για την εκγύμναση του στήθους του, μπορεί μεν να χτίσει ένα εντυπωσιακό στήθος, αλλά θα στερείται στον τομέα της λειτουργικότητας λόγω έλλειψης της τρισδιάστατης σταθερότητας που απαιτείται σε αυτές τις ασκήσεις. Έτσι η δομή του θα βελτιωθεί, χωρίς όμως την αντίστοιχη αύξηση στη λειτουργικότητα του.

 

 

Με δυο λόγια τα ελεύθερα βάρη γυμνάζουν όλους τους μύες των ποδιών κυρίως λόγο της ισορροπίας που πρέπει να κρατήσεις  όταν κάνεις την άσκηση.

 

 

Από την άλλη τα μηχανήματα από την άλλη, με την ικανότητά τους να απομονώνουν καλύτερα, μπορεί να είναι χρήσιμα για δομικούς στόχους όταν οι ασκήσεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες μέσα στο πρόγραμμα προπόνησης, όπου συνήθως πρέπει να εκτελούνται μετά από τις ασκήσεις ελεύθερων βαρών.

Επομένως ένας συνδυασμός των δύο, με περισσότερη έμφαση στις πολλές διαφορετικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη είναι ο ιδανικότερος!