fbpx

Δεν είναι ανάγκη να τρέχεις χιλιόμετρα – Και το λίγο τρέξιμο πιάνει τόπο!

Δεν είναι ανάγκη να τρέχεις χιλιόμετρα – Και το λίγο τρέξιμο πιάνει τόπο!

Το τρέξιμο κάνει καλό και δεν είναι ανάγκη να τρέχεις χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων για να αποκομίσεις τα οφέλη του!

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine ακόμα και το λίγο τρέξιμο αρκεί να αποκομίσεις τα οφέλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο φυσιολογικό είναι να πονάς όταν γυμνάζεσαι έξω;

 

Η μελέτη έλαβε υπόψη της 14 προηγούμενες μελέτες. Σε αυτές συμμετείχαν 230.000 άτομα και οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους για από 5,5 έως 35 χρόνια. Κάθε μελέτη είχε βέβαια τις δικές της διαφορές. Κάποιες συνέκριναν δρομείς με εκείνους που δεν έτρεχαν καθόλου, ενώ άλλες χαρακτήριζαν «δρομείς» ακόμα και εκείνους που έτρεχαν μία φορά το μήνα. Συνολικά, 25.951 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που έτρεχαν, ασχέτως απόστασης και ταχύτητας, με εκείνους που δεν έτρεχαν καθόλου, διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο, κατά 30% και 23% αντιστοίχως.

Αξιολογώντας την απόσταση που κάλυπταν οι δρομείς και την ταχύτητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία καταγράφηκαν ακόμα και γι’ αυτούς που έτρεχαν άπαξ εβδομαδιαίως, ή και ακόμα λιγότερο, ή με ταχύτητα 9,5 χλμ./ώρα ή ακόμα χαμηλότερη. Δεν καταγράφηκαν περαιτέρω οφέλη, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε μεγαλύτερα επίπεδα τρεξίματος.

Όπως επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας, δρ Ζέλικο Πέντεσιτς, του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, στην Αυστραλία, «το τρέξιμο κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία, σε οποιαδήποτε ποσότητα, ακόμα και όταν γίνεται μία φορά την εβδομάδα ή επί πενήντα λεπτά  την εβδομάδα. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους δρομείς που απολαμβάνουν το τρέξιμο περισσότερες φορές την εβδομάδα».