fbpx

Δεν σου περισσεύουν για γυμναστήριο; Δοκίμασε το street workout

Δεν σου περισσεύουν για γυμναστήριο; Δοκίμασε το street workout

Η προπόνηση στο δρόμο ή αλλιώς street workoyt είναι ένας τύπος σωματικής δραστηριότητας που έχει γίνει δημοφιλής λόγω πανδημίας και κερδίζει νέους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

Παρά το αστικό του όνομα, η άσκηση που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος ως αντίσταση είναι γνωστή από την αρχαιότητα (καλλισθενική). Το street workout έχει γίνει το σύγχρονο όνομα για τις ασκήσεις σωματικού βάρους που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσεις να προπονείσαι και εκτός γυμναστηρίου;

 

Έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία-είναι αυτοσχέδιο, δημιουργικό, και προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής-έτσι αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτόνομο άθλημα από μόνο του.

Το street workout είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, τρόπος για αποκτήσεις φυσική κατάσταση και να γίνεις πιο δυνατός. Απευθύνεται σε ανθρώπους από πολύ διαφορετικές αφετηρίες. Έχει μια εξαιρετική πρόσθετη μορφή προπόνησης για την υποστήριξη άλλων αθλημάτων. Η ευελιξία του βοηθά επίσης στην επίτευξη σωματικών δεξιοτήτων που δεν είναι συγκεκριμένες για κανένα μόνο άθλημα.

Η καθολική φύση του αθλήματος το καθιστά επίσης εξίσου προσιτό σε άντρες και γυναίκες. Μερικοί ειδικεύονται στην πιο ακροβατική πλευρά του, που απαιτεί υψηλές κινητικές δεξιότητες, ενώ άλλοι εμμένουν στις βασικές κινήσεις και δουλεύουν τη μυϊκή τους δύναμη.

 

Δεν κοστίζει!

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα μπλουζάκι και ένα παντελόνι. Η προπόνηση στο δρόμο αναπτύσσει δύναμη, κινητικότητα, ισορροπία και συντονισμό και φτιάχνει φυσική κατάσταση συνολικά. Κάθε παιδική χαρά είναι ο κατάλληλος χώρος για προπόνηση στο δρόμο.

 

Συνδυάζει το ατομικό και το κοινωνικό

Η κοινωνική πτυχή είναι μέρος της κουλτούρας του street workout. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που γίνονται share στα κοινωνικά μέσα και τα πιο δημοφιλή βίντεο προπόνησης στο δρόμο εμπνέουν και παρακινούν εκατομμύρια θεατές να γυμνάζονται.

 

Σε προκαλεί

Αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να σηκώσεις και να ελέγξεις το δικό σου σωματικό βάρος. Αλλά όπως και στη ζωή, αυτό που μας προκαλεί περισσότερο μας κάνει πιο δυνατούς και παρέχει τις μεγαλύτερες ανταμοιβές.

 

Χτίζει μυς, ισχύ, δύναμη και αντοχή μαζί

Με το street workout μπορείς να συνδυάσεις σετ πολλών επαναλήψεων, ασκήσεις δύναμης και στατικά κρατήματα σε μία προπόνηση.

 

Είναι διασκεδαστικό και έχει ποικιλία

Αν απολαμβάνεις κάτι, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσεις με αυτό και να δεις αποτελέσματα. Το street workout προσφέρει τόση ποικιλία, και όπως λένε, «η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής». Χαρακτηριστικές κινήσεις του street workout είναι τα pull-up, push-ups, squats και dips. Το άθλημα δανείζεται επίσης μερικές από τις ακροβατικές κινήσεις στη γυμναστική, όπως κατακόρυφο (handstand), planche (αλλιώς ψαράκι) and muscle-up. Η δημιουργικότητα και ο αυτοσχεδιασμός αποτελούν ουσιαστικό μέρος της προπόνησης στο δρόμο και υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές κάθε κίνησης. Στο γυμναστήριο, αυξάνεις την αντίσταση απλά προσθέτοντας βάρη, ενώ στο street out προχωράς με πιο απαιτητικές ασκήσεις.

 

Τι ασκήσεις μπορείς να κάνεις στο street workout:

1 Σκοινάκι

2 Jumpin Jacks

3 Push ups

4 Βυθίσεις

5 Power Pushups (με παλαμάκι)

6 Σανίδα

7 Ροκανίσματα

8 Ορειβασίες

9  Άλματα με βαθύ κάθισμα

10 Γροθιές και λακτίσματα στον αέρα

11 Άλματα

12 Γρήγορο τρέξιμο σε σκάλες

13 Αργό ανέβασμα σε σκάλες με μεγάλους δρασκελισμούς

14 Step ups σε ένα σκαλοπάτι

15 Επιτόπιο τρέξιμο σε συνδυασμό με άλματα.

16 Burbees

17 Μονόζυγο – έλξεις

18 Chin up

19 Ραχιαίοι

20 Ανυψώσεις ποδιών

21 Sit ups

Οδηγίες

 

Κάνε ζέσταμα για 5-10 λεπτά.

Καθόρισε πόσες επαναλήψεις και πόσο διάλλειμα θα κάνεις μεταξύ των ασκήσεων.

Χρησιμοποίησε διαφορετικές επαναλήψεις, σετ και ασκήσεις για να το κάνεις ενδιαφέρον.

Κράτησε τη διάρκεια προπόνησης κάτω από τη μία ώρα.

Κάνε διατάσεις μετά την προπόνηση.

Μπορείς να προπονηθείς οπουδήποτε

 

Γι’ αυτό εξάλλου λέγεται street workout! Μπορείς να προπονηθείς σε εξωτερικούς χώρους, στο δρόμο, στο πάρκο, στην παραλία, στο σπίτι, στην αυλή. Εφόσον έχεις κάποιο βασικό εξοπλισμό, όπως μια μπάρα, τότε είσαι έτοιμος. Και ακόμη κι αν δεν διαθέτεις μια μπάρα, υπάρχουν πολλές ασκήσεις σωματικού βάρους που μπορείς να κάνεις. Τα πλεονεκτήματά που δίνει, όταν μπορείς να γυμνάζεσαι οπουδήποτε, είναι μεγάλα. Επιπλέον, η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στην ψυχική σου υγεία. Κι εάν ταξιδεύεις πολύ, δεν υπάρχει πρόβλημα, το γυμναστήριο σου είναι παντού.