fbpx

Δες μια καλή διατροφή για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις!

Δες μια καλή διατροφή για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις!

Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά τις ημέρες πριν από ένα μεγάλο διαγώνισμα και μην τρώτε πρόχειρα φαγητά ενώ μελετάτε, όσο δελεαστικό κι αν είναι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο χρειάζεσαι τελικά τα συμπληρώματα διατροφής; Μάθε πόσο!

 

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι ενώ μελετάτε. Ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, αλλά μπορεί να είναι αφυδατωτικός, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και τσάγια.

Πανελλήνιες: Τροφές για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

 

Λιπαρά ψάρια

Για την υγεία του εγκεφάλου και την μνήμη. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι μία φορά την εβδομάδα για καλή υγεία του εγκεφάλου.

 

Τσίχλα

Το μάσημα τσίχλας βοηθά στην απόδοση στο διαγώνισμα. Σύμφωνα με μια μελέτη το μάσημα τσίχλας συνδέθηκε με 10% αύξηση στην εγρήγορση.

 

Καφές

Το ρόφημα που ήδη γνωρίζετε και αγαπάτε βοηθά στην εγρήγορση και τη συγκέντρωση για την μελέτη.

 

Μαύρη σοκολάτα

Ένας άλλος λόγος για να αγαπήσετε τη σοκολάτα: βοηθάει στην μνήμη και τη συγκέντρωση. Φροντίστε όμως να είναι μαύρη σοκολάτα: χρειάζεστε τα οφέλη του κακάο, το οποίο είναι υψηλότερο στην μαύρη σοκολάτα.

 

Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενώ μελετάτε θα σας δώσει εγρήγορση, υψηλότερη απόδοση και καλύτερη μνήμη. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το δεύτερο φλιτζάνι του καφέ σας με τσάι.

 

Τι να φάτε το βράδυ πριν από την εξέταση

Το βράδυ πριν από την εξέταση είναι σημαντικό να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές.

Ακόμα κι αν είστε νευρικοί, προσπαθήστε να φάτε ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λαχανικά.

Μια καλή ιδέα είναι να προτιμάτε ψάρια, χόρτα και υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Δοκιμάστε φρούτα, ή μαύρη σοκολάτα για επιδόρπιο.

Ακόμα κι αν κάνετε κάποια μελέτη της τελευταίας στιγμής, αποφύγετε να πίνετε καφέ αργά, καθώς θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε. Και φυσικά όχι αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ!

Προσοχή: Μην δοκιμάζετε νέα τρόφιμα το βράδυ πριν από την εξέταση. Δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει το στομάχι σας σε μια νέα τροφή ακόμα κι αν φαίνεται ασφαλής. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να περάσετε τη νύχτα πριν από μια εξέταση με στομαχικές διαταραχές, ή να πρέπει να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

 

Τι να φάτε το πρωί πριν από την εξέταση

Για το πρωί της εξέτασης, είναι καλύτερο να μείνετε σε αυτά που γνωρίζετε καλά. Μην δοκιμάζετε κάτι νέο. Φτιάξτε τροφές που τρώτε συνήθως για πρωινό, αλλά προσπαθήστε να λαμβάνετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά.

Αν έχετε καθυστερήσει, ή αν γενικά δεν τρώτε το πρωί, είναι καλή ιδέα να φάτε κάτι λίγο, όπως μια μπανάνα ή ένα μήλο και λίγους ξηρούς καρπούς, ή λίγα λαχανικά με τυρί ή χούμους.

 

Η κλασική ερώτηση: Να πιώ καφέ το πρωί πριν από την εξέταση;

Κάποιοι λένε όχι, διότι μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, να σας κάνει νευρικούς και να αναγκαστείτε να πάτε στην τουαλέτα στην μέση του διαγωνίσματος. Ωστόσο, αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε καφέ και ξέρετε καλά τον οργανισμό σας ότι δεν θα αντιδράσει απρόβλεπτα, τότε πιείτε και λίγο καφέ. Αλλά μην το παρακάνετε:  το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένας πονοκέφαλος από την καφεΐνη στην μέση της εξέτασης.