fbpx

Δες πως θα κάνεις το ριζότο γκουρμεδιάρικο και πεντανόστιμο!

Δες πως θα κάνεις το ριζότο γκουρμεδιάρικο και πεντανόστιμο!

Το ριζότο είναι ένα απλό φαγητό που μπορείς να το κάνεις εύκολα. Μπορείς όμως να τα κάνεις εύκολα ακόμα πιο νόστιμο και αν θέλεις πιο γκουρμέ αναδεικνύοντας τη μαγειρική σου τέχνη!

Δεν χρειάζεται να παιδευτείς πολύ, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα υλικά και φυσικά το ανάλογο ρύζι. Από τους πάμπολλους τύπους ρυζιού της παγκόσμιας παραγωγής κάποιοι έχουν ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο και είναι κατάλληλοι για την παρασκευή ριζότο. Κυρίαρχες ποικιλίες είναι το Αρμπόριο, το Καρναρόλι και το Βιαλόνε Νάνο, που καλλιεργούνται στις εύφορες πεδιάδες της βορειοδυτικής Ιταλίας οι οποίες αρδεύονται με νερό από φυσικές πηγές των Αλπεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 3 μυστικά για να κάνεις τη μπριζόλα σου …απίστευτη γκουρμεδιά

 

Πρόκειται για ρύζια κοντόκοκκα (με μικρές διαφοροποιήσεις στο μήκος του κόκκου τους) και λευκά, που σημαίνει ότι υποβάλλονται σε διαδικασία λεύκανσης, δηλαδή «ξυσίματος» του εξωτερικού περιβλήματος, για να αποκτήσουν το λευκό τους χρώμα. Μάλιστα, κάθε ιταλικός οίκος περηφανεύεται για τη δική του τεχνογνωσία λεύκανσης.

Αν προτιμάς ελληνικά δοκίμασε το καρολίνα, ιδιαίτερα των Σερρών και το νυχάκι, είναι οι πλησιέστερες εναλλακτικές λύσεις για ριζότο, αν θέλουμε να επιλέξουμε ελληνικές ποικιλίες. Με κόκκο κάπως μεγαλύτερο από των ιταλικών ρυζιών και αρκετά καλή περιεκτικότητα σε άμυλο, δίνουν ένα αποτέλεσμα σχετικά χυλωμένο και όχι «λαπαδιασμένο», αλλά ο κόκκος δεν εμφανίζει τις αντοχές των προηγούμενων ποικιλιών, με αποτέλεσμα την ελαφρώς διαφορετική τελική σύσταση και υφή του ριζότο.

Δες ποια άλλα υλικά θα χρειαστείς:

2 κρεμμύδια

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 μεσαία ντομάτα

1 καρότο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο

300 γρ. ρύζι για ριζότο που θα έχεις ήδη επιλέξει

120 γρ. κρασί λευκό

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

50 γραμμάρια βούτυρο

2 κύβους κότας

1 λίτρο νερό για τον κύβο

90 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

 

Δες και μάθε πως θα το κάνεις

 

  • Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια.
  • Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο δύο κρεμμύδια,
  • Αφού το κρεμμύδι πάρει χρώμα ρίχνουμε τα κυβάκια κόκκινης, κίτρινης πιπεριάς, της ντομάτας και του καρότου.
  • Αφού καραμελώσουν τα υλικά μας (10 περίπου λεπτά), ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για δύο με τρία λεπτά ακόμα. Μετά προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη!
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι μας, σοτάρουμε για δύο λεπτά και αφού πάρει ωραίο χρώμα, προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Για να μην είναι ξινό το ριζότο, πρέπει να εξατμιστεί τελείως το κρασί πριν προχωρήσεις.
  • Σε ένα λίτρο βραστό νερό έχουμε ρίξει δύο κύβους ζωμό κότας, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά στην κατσαρόλα μας.
  • Μόλις το ρύζι μας αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε, ρίχνουμε 2 γενναίες κουταλιές της σούπας βούτυρο και 90 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
  • Τέλος σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με το καπάκι και αφήνουμε το ριζότο μας να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά