fbpx

Δες πως μπορείς να κάνει εύκολα μπακαλιάρο σκορδαλιά και να τηρήσεις την παράδοση

Δες πως μπορείς να κάνει εύκολα μπακαλιάρο σκορδαλιά και να τηρήσεις την παράδοση

Εντάξει μέχρι τώρα μετά την παρέλαση έτρωγες τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά στη μάνα σου ή πήγαινες σε κάποια ταβέρνα ή αν είσαι Θεσσαλονικιός στα Μπακαλιαράκια στο Λιμάνι!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Τα καλαμαράκια εκτός από …τηγανητά γίνονται και ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό!

 

Γιατί φέτος να μην τον φτιάξεις μόνος σου; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι, αρκεί να έχεις όρεξη και καλή παρέα…

Δες πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα και σχετικά γρήγορα μπακαλιάρο σκορδαλιά:

 

Υλικά

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο (τον βάζεις σε νερό από την προηγούμενη μέρα και αλλάζεις το νερό τακτικά)

αλεύρι

Για το κουρκούτι

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό πατάτες βρασμένες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)

ξίδι, αλάτι

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.

Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Για το κουρκούτι: ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά!

 

Δες στο βίντεο πως κάνουν τον διάσημο μπακαλιάρο σκορδαλιά της Θεσσαλονίκης στα Μπακαλιαράκια στο Λιμάνι!