fbpx

Δες πως οι διατάσεις συμβάλλουν ώστε να χτίσεις ένα ωραίο και δυνατό κορμί

Δες πως οι διατάσεις συμβάλλουν ώστε να χτίσεις ένα ωραίο και δυνατό κορμί

Τις διατάσεις πολλοί τις αμελούμε ωστόσο είναι σημαντικές όχι μόνο επειδή μας προστατεύουν από τους τραυματισμούς αλλά προσφέρουν ευλυγισία που σημαίνει καλύτερη αντίδραση του σώματος στη προπόνηση με βάρη και όχι μόνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κάνε καλό ζέσταμα αλλά πρόσεχε μην …καείς!

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τα καλύτερα και πιο συμμετρικά σώματα τα έχουν οι αθλητές της ενόργανης!

 

 

Οι διατάσεις είναι οι «ειδικές» ασκήσεις οι οποίες αποσκοπούν στην μυϊκή ευλυγισία”,” ελαστικότητα και στην αρθρική ευκαμψία. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων 10 δευτερόλεπτα αρκούν για τη διάταση των μυών και 20 δευτερόλεπτα για τη διάταση των αρθρώσεων.

 

 

Στην αρχή της προπόνησης με τις διατάσεις προετοιμάζονται οι μύες για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Έτσι είναι πιο ικανοί όντας πιο ζεστοί και αποδοτικοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η ιδανική επιλογή είναι να γίνονται πριν την προπόνηση κατά τη διάρκειας της προθέρμανσης και σίγουρα μετά από την προπόνηση. Σε κάθε στάδιο εξυπηρετούν κάποιο διαφορετικό σκοπό.

Η ευλυγισία και η ελαστικότητα είναι μερικά από τα οφέλη που παρέχουν οι διατάσεις. Δεν χαλαρώνουμε απλά τους μύες αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε την ευκαμψία και το εύρος κίνησης  χρησιμοποιώντας πιο έντονες διατατικές ασκήσεις σε διαφορετικό χρόνο εκτέλεσης σε σχέση με τις διατάσεις χαλάρωσης.

 

 

Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη. Η χρονική διάρκεια της κάθε διατατικής άσκησης εξαρτάται από τον αριθμό των σετ που χρησιμοποιείτε για την κάθε μυϊκή ομάδα. Κάθε διατατική άσκηση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η σύνηθες διάρκεια είναι 10-30΄΄. Φροντίστε να διατείνετε δύο με τρεις φορές τον κάθε μυ ή μυϊκή ομάδα.

 

Δείτε μερικά tips για να κάνετε σωστές διατάσεις:

 

  • Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ζορίζεστε αλλά να σταματάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγμα».
  • Διατάσεις που είναι δύσκολες στην εκτέλεση τους πονάνε πολύ ή φέρνουν το σώμα σε ακραίες θέσεις πρέπει να τις αποφεύγετε.
  • Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα.
  • Την στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκετε στο μέγιστο τέντωμα εκπνεύστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το σημείο που διατείνετε.
  • Κάθε φορά που εκτελείτε πρόγραμμα διατάσεων προσπαθήστε να διατείνετε λίγο παραπάνω από ότι στην τελευταία σας προπόνηση.
  • Στις διατάσεις όπου συμμετέχουν τα πόδια όπου τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωμένα και δεν τα καταφέρνετε μην απογοητεύεστε. Απλώς λυγίστε λίγο τα γόνατα και εκτελέστε κανονικά τις διατάσεις.
  • Αρχίστε τις διατατικές ασκήσεις από τις μυϊκές ομάδες που βρίσκονται στο κεφάλι και καταλήξτε στις μυϊκές ομάδες των ποδιών.
  • Μην κάνετε διατάσεις αν πριν δεν έχετε κάνει ένα γενικό ζέσταμα ενώ θα πρέπει να κάνετε τις διατάσεις απαραίτητα κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας. Κάνοντας διατάσεις θα βελτιώσετε την απόδοση σας κατά την διάρκεια της προπόνησης και θα σας προστατεύσουν από τυχόν τραυματισμούς.