fbpx

Δες πώς η άσκηση βοηθάει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους

Δες πώς η άσκηση βοηθάει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους

Η άσκηση έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της οστικής πυκνότητας, της καρδιακής υγείας και πολλών άλλων. Το καλύτερο όμως από όλα είναι ότι ενώ ενισχύετε το σώμα σας, βοηθάτε επίσης τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που έπαθε κρίση πανικού

 

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μια αλλαγή στα συναισθήματα όπως η θλίψη, το άγχος, και ο θυμός κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από μια προπόνηση, αλλά η τακτική σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βελτιώνεται η διάθεσή σας, οδηγείστε και σε άλλες υγιείς αλλαγές, όπως καλύτερη διατροφή, λιγότερο στρες και περισσότερος ύπνος.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση ώστε να ξεκινάνε αυτές οι αλυσιδωτές αλλαγές;

 

Χημικές αντιδράσεις

Όταν γυμνάζεστε, ξεκινάτε μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις και μία από τις μεγαλύτερες είναι η απελευθέρωση των ενδορφινών, των χημικών ουσιών του σώματος. Χάρη σε αυτές μειώνεται η αντίληψή σας για τον πόνο και αυξάνεται η αίσθηση της ευφορίας.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα απελευθερώνει πρωτεΐνες που προκαλούν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις. Αυτή η βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, σύμφωνα με τον Δρ Steven Hicks, του Penn State College of Medicine.

Μάλιστα όσο περισσότερο είστε ενεργοί, τόσο πιο πιθανό είναι ότι ο εγκέφαλός σας θα αντιμετωπίσει καλύτερα τις αυξημένες καταστάσεις άγχους.

 

Μικρή δόση – μεγάλα αποτελέσματα

Το καλύτερο νέο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας μέσω της άσκησης είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνετε δρομέας μαραθωνίου ή να ιδρώνετε έξι ημέρες την εβδομάδα για να αποκομίσετε οφέλη.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αρκούν μόλις 15 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας ή μια ώρα μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα, για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 26%.

Να έχετε υπόψη σας βέβαια ότι αν και η άσκηση παρέχει μια απίστευτη γκάμα από οφέλη για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία, αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.