fbpx

Δες τι μπορείς να κάνεις μετά το πλύσιμο για να δείχνει η μηχανή σαν καινούργια

Δες τι μπορείς να κάνεις μετά το πλύσιμο για να δείχνει η μηχανή σαν καινούργια

Όταν την βλέπεις πλυμένη είναι βέβαιο ότι την καμαρώνεις και τη χαίρεσαι. Το δίτροχο μωρό σου που το αγαπάς πολύ θέλεις πάντα να είναι σένιο, όμως αυτό είναι αρκετά δύσκολο επειδή θα κυκλοφορήσεις και η μηχανή σου θα είναι εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης.

Ήλιος, νερά, κι ένα σωρό ρύποι, όπως κουτσουλιές, ρετσίνι και χώμα καταστρέφουν με τον χρόνο τη βαφή και τα πλαστικά μέρη της μοτοσικλέτας σου. Μικρές γρατζουνιές εμφανίζονται στα βαμμένα τμήματα που τα κάνουν να χάνουν τη γυαλάδα τους, ενώ τα άβαφα μαύρα πλαστικά, ξεθωριάζουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις το σούπερ πλύσιμο και έχεις την μηχανή σου σαν καινούργια

 

Πως μπορείς όμως να τα επαναφέρεις και κυρίως να τα προστατεύσεις από τις φθορές που  την κάνουν να φαίνεται γερασμένη;

Στα βαμμένα μέρη, όπως είναι το ντεπόζιτο, το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο δημιουργούνται διάφορα σημάδια. Δεν έχει σημασία πάντως αν τα βαμμένα μέρη της μοτοσικλέτας σου είναι μεταλλικά ή πλαστικά, όπως τα φτερά και το φαίρινγκ.

Αν τα παρατηρήσουμε προσεκτικά στο φώς του ήλιου είναι πολύ πιθανό να δούμε μικρές γρατζουνιές στο βερνίκι (swirl marks). Αυτές είναι υπεύθυνες για την έλλειψη γυαλάδας.

Για να τις αντιμετωπίσουμε υπάρχουν ειδικές κοπτικές και γυαλιστικές αλοιφές. Η εφαρμογή των αλοιφών αυτών μπορεί να γίνει με το χέρι, με ειδικά σφουγγαράκια, αλλά κορυφαίο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με χρήση αλοιφαδόρου.

Αφού επαναφέρουμε τη γυαλάδα της βαφής, σειρά έχει η προστασία της, για να παραμείνει σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια στρώση φυσικού ή συνθετικού κεριού. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες, ανάλογα με το προϊόν και την έκθεση της βαφής στους παράγοντες που την ταλαιπωρούν. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιούνται κεραμικές επιστρώσεις νανοτεχνολογίας για την προστασία του χρώματος. Αυτές δημιουργούν ένα πολύ σκληρό φιλμ στην επιφάνεια της βαφής, που με την κατάλληλη συντήρηση, μπορεί να αντέξει μέχρι και 2 χρόνια. Το μειονέκτημα τους είναι το υψηλό κόστος και το γεγονός ότι η εφαρμογή ορισμένων προϊόντων, πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα αβαφα μαύρα πλαστικά τα πράματα είναι πιο απλά. Ο ήλιος τα ξεραίνει και τα κάνει να φαίνονται θαμπά, μπορούμε όμως πολύ εύκολα να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση. Αρχικά, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η επιφάνειά τους είναι καθαρή. Αν δεν είναι τα πλένουμε με ουδέτερου Ph σαμπουάν αυτοκινήτου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πινελάκι για τα δυσπρόσιτα σημεία. Αφού στεγνώσουν καλά, χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό ενυδατικό προϊόν, το οποίο τα θρέφει και τα επαναφέρει. Το αφήνουμε να δράσει μερικά λεπτά και σκουπίζουμε απαλά το με ένα καθαρό πανί το επιπλέον προϊόν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και μετά από κάθε πλύσιμο, αν είναι δυνατόν.