fbpx

Δες τι να κάνεις με τις σακούλες του σούπερ μαρκετ για να αποφύγεις τον ιό!

Δες τι να κάνεις με τις σακούλες του σούπερ μαρκετ για να αποφύγεις τον ιό!

Παίρνεις όλα τα μέτρα προφύλαξης όμως το κακό μπορεί να σου έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις, όπως για παράδειγμα από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ!

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικός και μεταδοτικός σε επιφάνειες, ή αντικείμενα για έως και 72 ώρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κορωνοϊός: Να γιατί ακόμα και να φοράς μάσκα – γάντια δεν είσαι ασφαλής!

 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο ιός στην επιφάνεια των κοινών υλικών καθίσταται αδρανής (μη λοιμώδης και μη μεταδοτικός) μετά τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι τα σωματίδια του ιού στις συσκευασίες τροφίμων μεταδίδουν την ασθένεια.

Ο ιός στην επιφάνεια από τις συσκευασίες και τις σακούλες από τα ψώνια θα γίνει αδρανής με την πάροδο των ωρών. Το εσωτερικό περιεχόμενο των σφραγισμένων δοχείων είναι απίθανο να έχει μολυνθεί. Εάν όμως χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, καλό είναι να τις πετάξετε αμέσως μόλις βγάλετε όλα τα ψώνια από μέσα.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες μπορούν να αποθηκευτούν για μεταγενέστερη χρήση. Μετά την αποσυσκευασία των τροφίμων και άλλων προϊόντων, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Στην συνέχεια καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακούμπησαν τα ψώνια. Γι’ αυτό είναι σώφρον να τα ακουμπάτε όλα σε ένα και μόνο σημείο (τραπέζι, πάγκο) και όχι σε πολλές επιφάνειες.

Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε όλες τις σακούλες από τα ψώνια στο πάτωμα και να βγάλετε απευθείας από εκεί τα προϊόντα χωρίς να τα ακουμπήσετε σε καμία άλλη επιφάνεια.