fbpx

Εννιά απλές συνήθειες που σου φέρνουν την ευτυχία

Εννιά απλές συνήθειες που σου φέρνουν την ευτυχία

Θα ήταν μάλλον παράδοξο να υποστηρίξουμε ότι η ευτυχία δεν αποτελεί στόχο κάθε ανθρώπου, ότι δεν επιθυμούν όλοι κάποτε να την «αγγίξουν» και να νιώσουν μια μορφή πληρότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τις σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις για τρελή απόδοση

Το ζήτημα της ευτυχίας έχει απασχολήσει επανειλλημένως την επιστημονική κοινότητα. Σχετική έρευνα που προσπάθησε να απαντήσει αν είναι στο χέρι μας ή στα γονίδιά η κατάκτηση της ευτυχίας, είχε καταλήξει πως η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση, με την πλάστιγγα να γέρνει στις προσωπικές μας επιλογές. Έτσι, οι ειδικοί κατέγραψαν τις συνήθειες που ακολουθούν κατά γενικό κανόνα οι άνθρωποι που αισθάνονται ευτυχισμένοι και παθιασμένοι με τη ζωή, έχουν βρει το νόημα της ύπαρξής τους και τους χαρακτηρίζει η θετική σκέψη, και τις μοιράζονται μαζί μας.

 

Φροντίζουν για τον ποιοτικό τους ύπνο

To Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ ορίζει τις 7-9 ώρες ύπνου για τους ενήλικες ως την ιδανική διάρκεια, η οποία πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος διασφαλίζει την καλή διάθεση και ευεξία, την υψηλή λειτουργικότητα του εγκεφάλου και του σώματος και προφυλάσσει κατά το μερίδιο που του αναλογεί από σοβαρά νοσήματα. Μην ξεχνάτε ότι, ακόμα και αν σας ταλαιπωρούν προβλήματα και υποχρεώσεις, η αϋπνία δεν είναι η λύση. Διαβάστε εδώ δέκα κορυφαία tips για έναν ήρεμο ύπνο χωρίς διακοπές.

 

Ξυπνούν νωρίς

Αν σηκωνόσασταν από το κρεβάτι στις 6 ή 7 το πρωί, ενδεχομένως να είχατε μπροστά σας όλη την ημέρα να αφοσιωθείτε στη ρουτίνα σας και να κάνετε πράγματα που σας χαροποιούν. Το «βάρβαρο» ξύπνημα ωστόσο δεν είναι μονόδρομος για την ευτυχία. Προσπαθήστε να τηρήσετε την αρχή του χορταστικού ύπνου και, εφόσον θέλετε να δοκιμάσετε, δείτε εδώ πώς θα ωφεληθείτε αν αποφασίσετε να πέφτετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε κατά μία ώρα νωρίτερα από ό,τι έχετε συνηθίσει.

 

Είναι «αιώνιοι» μαθητές

Με τον όρο «αιώνιοι» δεν εννοούμε προφανώς τη μη απόκτηση απολυτηρίου αλλά την ασίγαστη δίψα για μάθηση, γνώση και νέες εμπειρίες. Η διαρκής καλλιέργεια του εαυτού μας υποστηρίχθηκε από ωφελιμιστές φιλόσοφους – υπέρμαχους των πνευματικών απολαύσεων και, όπως προτείνουν εν προκειμένω οι ειδικοί, θα αποτελέσει το καύσιμο για να κυνηγάμε τους στόχους μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να βελτιώνουμε τα προσόντα μας και να αγγίξουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Blogs, βιβλία, ποίηση, podcast, ντοκιμαντέρ, μουσική, ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, προγράμματα σπουδών και δημιουργικές δραστηριότητες χαρίζουν τη δυνατότητα να μη βαρεθείτε ποτέ το ταξίδι της εξερεύνησης και μάθησης.

 

Λένε «ναι» στον διαλογισμό

Δοκιμάστε τη μοναχικότητα -όχι τη μοναξιά. Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας, γνωρίστε την ενσυνειδητότητα, ακούστε τις σκέψεις σας και αφήστε τις αισθήσεις να σας καθοδηγήσουν. Ο διαλογισμός είναι μια χρήσιμη άσκηση για να τα καταφέρετε.

 

Έχουν στόχους

Έρευνα έχει δείξει ότι το να μπορεί κανείς να διακρίνει στον ορίζοντα ένα νόημα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή του και παράλληλα να μειώσει το άγχος. Επιπλέον, όσοι πίστευαν ότι είχαν βρει κάποιο νόημα στη ζωή τους ανέφεραν καλύτερα επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ η γνωστική τους λειτουργία υπερτερούσε σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βρει κάποιο νόημα στη ζωή τους.

 

Περνούν χρόνο στη φύση

Μόλις δύο ώρες απόδρασης σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως ένα πάρκο, ένα άλσος ή μια παραλία, αρκούν για καλύτερη υγεία και ευεξία, σύμφωνα με έρευνα του 2019. Η ηρεμία έπειτα μας επιτρέπει να χαθούμε στη σκέψη μας και να δρέψουμε τα οφέλη της συνετής ονειροπόλησης, με κυριότερο τη συμβολή της στη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων και τον σχεδιασμό των μελλοντικών μας στόχων. Πρόκειται για δύο ουσιαστικές ψυχολογικές διεργασίες της ζωής μας, σύμφωνα με τη μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα.

 

Επενδύουν στις σχέσεις

Για τη δημιουργία και τη διατήρηση ισχυρών και ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων, από τον κοινωνικό κύκλο που περιλαμβάνει τους φίλους έως τη σφαίρα των συναισθηματικών και ερωτικών υποθέσεων, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θα επενδύσουν χρόνο και κόπο. Σε αντάλλαγμα, οι σχέσεις αυτές θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ευημερία, θετική στάση ζωής, δημιουργικότητα και το αίσθημα της ικανοποίησης..

 

Είναι οραματιστές

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι εξασκούν τη θετική σκέψη μέσα από αισιόδοξα σχέδια για το μέλλον τους. Χαράσσουν τη στρατηγική που θα τους φέρει κοντά στο στόχο τους, οραματίζονται μια ζωή όπως την έχουν σχεδιάσει στη σκέψη τους και προσπαθούν να την κάνουν πραγματικότητα.

 

Ασκούνται και τρέφονται υγιεινά

Μυαλό και σώμα βαδίζουν χέρι-χέρι, συνεπώς η ευτυχία δεν επαφίεται μόνο στον τρόπο σκέψης παρά απαιτεί τη συνολική προσπάθεια και φροντίδα. Η ευτυχία προτάσσει να αγαπήσουμε το σώμα και τον οργανισμό μας, ούτως ειπείν να ακολουθούμε ένα μοτίβο ζωής που περιλαμβάνει την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Μην αμελείτε το πρωϊνό και τα τακτικά ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα, πιείτε αρκετό νερό και περιορίστε σάκχαρα, γαλακτοκομικά και αλκοόλ, συμβάλετε έτσι στην αποτοξίνωση σώματος και μυαλό.