fbpx

Εργασία από το σπίτι: Έτσι θα αποφύγεις τις …κακοτοπιές

Εργασία από το σπίτι: Έτσι θα αποφύγεις τις …κακοτοπιές

Γύρισες από την άδεια και τις διακοπές σου και σου ανακοινώθηκε ότι πλέον πρέπει να δουλεύεις από το σπίτι σου με τηλεργασία. Από τη μια χάρηκες που θα είσαι σπίτι του, από την άλλη όμως αρχίζουν να σε ζώνουν τα …φίδια γιατί αν λείπεις από τον φυσικό χώρο της εργασίας… πολλά μπορούν να γίνουν!

Η εργασία από το σπίτι φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, Το 74% των εργοδοτών σκέφτεται να διατηρήσει την τηλεργασία και μετά τον κορωνοϊό. Υπάρχουν θετικά χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους, όπου μπορεί να συμβάλει στην ευεξία τους, αλλά και για την ίδια την επιχείρηση όσον αφορά το λειτουργικό κόστος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταλάβεις αν είσαι εργασιομανής!

 

Είναι τελικά η τηλεργασία απλά μια αλλαγή στον τόπο εργασίας ή μπορεί να γίνει το νέο ατού της κάθε επιχείρησης; Μπορεί μια επιχείρηση να την χρησιμοποιήσει ώστε να κυριαρχήσει στην αγορά και να κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας;

Από την αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η τηλεργασία έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα, με έναν εργαζόμενο στους δυο να δουλευει απομακρυσμένα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, ορισμένες από τις πιο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Google, Facebook, Amazon) έχουν παρατείνει την περίοδο για απομακρυσμένη εργασία. Το Twitter ειδικά, έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους τους ότι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους για πάντα, εάν αυτό θέλουν.

Φυσικά, η εμπειρία μας πάνω στην απομακρυσμένη εργασία κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, δεν ήταν ιδανική. Μάλιστα ίσως να είναι και μακριά από την τυπική εμπειρία. Για ένα ζευγάρι με παιδιά χωρίς σχολείο, σίγουρα θα ήταν επίπονο, καθώς η συγκέντρωση σπανίζει όταν έχεις τα παιδιά τριγύρω να προσπαθούν να κερδίσουν λίγο από την προσοχή σου.

Από την άλλη, μια μεγάλη δυσκολία ήταν λόγω των υποδομών που φτάσανε στα όρια, καθώς δεν ήταν σχεδιασμένες κατάλληλα. Ώστε να λειτουργούν δηλαδή με τόσους ανθρώπους ταυτόχρονα στο σπίτι. Μιλάω για πράγματα όπως το internet και τους διαφόρους παρόχους υπηρεσιών. Οι υποδομές αυτών, φτάσανε στα άκρα για να υποστηρίξουν την επικοινωνία των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, πάντα με το κάθε πρόβλημα έρχεται και κάποια ευκαιρία. Για το πρόβλημα των παιδιών δεν είμαι ακόμη σίγουρος. Όμως για την τηλεργασία και τις υπηρεσίες / υποδομές γύρω από αυτήν, σίγουρα θα υπάρχουν εξέλιξεις στο άμεσο μέλλον. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι η απομακρυσμένη εργασία θα εδραιωθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner.

 

Το μέλλον της τηλεργασίας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η τηλεργασία είναι γνωστή επίσης και με την ετικέτα “εργασία από το σπίτι”. Η ταμπέλα ήταν ακριβής στην εποχή του κορονοϊού, αλλά πιστεύω ότι δεν περιγράφει πολύ σωστά το μέλλον της τηλεργασίας.

Το μέλλον της τηλεργασίας είναι η ευελιξία: να μπορεί να δουλέψει ο καθένας από οπουδήποτε. Χωρίς να είναι αναγκαίο να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία (ίσως και ώρα). Πάντα ανάλογα με το τι θα είναι πιο συμφέρον για την τελική απόδοση του εργαζόμενου και την εργασία που πρέπει να φέρει εις πέρας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμο σε εργασίες που είναι δημιουργικές και χρειάζεται μια μικρή απομόνωση για να ολοκληρωθούν. Για παράδειγμα η κατασκευή ενός αλγορίθμου ή η συγγραφή ενός κειμένου. Επιπλέον ο χρόνος αξιοποιείται καλύτερα, καθώς δεν απαιτείται χρόνος για μετακινήσεις προς και από τον χώρο εργασίας. Όλα αυτά είναι εύκολα αντιληπτά πως μεταφράζονται σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Ένα άμεσο όφελος που θα παρατηρήσει η επιχείρηση που θα εφαρμόσει την τηλεργασία, είναι προφανώς στο κόστος της φιλοξενίας υπαλλήλων. Έχοντας λιγότερους υπαλλήλους να εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας, σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να καταναλώνει πόρους όπως ηλεκτρισμό ή και χώρους για να τους φιλοξενήσει

Σε ένα απλόικό σενάριο, η επιχείρηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει μόνο από τον χώρο και το ρεύμα γύρω στα 950€ τον χρόνο:

Πολύ σημαντικό είναι και το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Με την τηλεργασία αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, το οποίο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στις εκπομπές ρύπων.

 

Ποια είναι τα προβλήματα σχετικά με την τηλεργασία;

Μαζί με την περισσότερη ελευθερία όμως έρχεται και μεγαλύτερη ευθύνη, και από τις δυο μεριές. Χρειάζεται διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσει να είναι η τηλεργασία όσο πιο αποτελεσματική γίνεται.

Σχετικά με τον εργαζόμενο, υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά τις σχέσεις που πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των συναδέλφων και της διοίκησης. Είναι σημαντικό, καθώς μπορεί εύκολα να χαθεί η γέφυρα επικοινωνίας και να καταλήξει σε απώλεια κινήτρου.

Από την μεριά της επιχείρησης, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορεί πρώτα από όλα να μετρηθεί η παραγωγικότητα, το οποίο προϋποθέτει την υπάρξει μεθόδων διαχείρισης και επίβλεψης των εργασιών.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει υιοθέτησης της κρίσης παραγωγικότητας βάσης αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να βάζουν στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να προσπαθούν να τους πετύχουν, παρά να μένουν στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι δουλεύουν 8 ώρες και με την ελπίδα η κάθε εργασία να ολοκληρωθεί κάποτε.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, χρειάζονται στοχευμένες αλλαγές, αλλά στην βάση τους πρέπει να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχείρησης (digital transformation).

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Canon στην Καθημερινή, ενώ το 88% των εταιρειών πιστεύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βελτιώσει την αποδοτικότητα τους, μόνο το 18% θεωρεί ότι έχει ήδη τα ταλέντα και τις δεξιότητες για να το κάνει.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία που θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην επιχείρηση που μπορέσει να τον υλοποιήσει πριν γίνει απαραίτητος. Πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές, δηλαδή.