fbpx

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έφτασαν και στην Ευρώπη τα προβλήματα υγείας

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έφτασαν και στην Ευρώπη τα προβλήματα υγείας

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά από δημοσίευμα των «Sunday Times», που υποστηρίζει ότι την τελευταία πενταετία έχουν αναφερθεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας 200 επιπλοκές που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ανάμεσα στις επιπλοκές αυτά συμπεριλαμβάνονται πνευμονία, πόνος στο στήθος και καρδιολογικές διαταραχές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Νέοι οι περισσότεροι νεκροί στις ΗΠΑ – Αύξηση θανάτων

 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι ασθένειες αυτές αναφέρονται σε 74 ξεχωριστές «Κίτρινες Κάρτες» για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι Κάρτες αυτές έχουν σταλεί στην βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) από πολίτες και γιατρούς.

Οι «Κίτρινες Κάρτες» είναι η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών που πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα προϊόν που σχετίζεται με την υγεία.

Από τις «Κίτρινες Κάρτες» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο οι 49 αφορούσαν «σοβαρά προβλήματα», σύμφωνα με τους «Sunday Times».

 

Τα κρούσματα και οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Η εφημερίδα δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά εν μέσω κατηγοριών προς τις βρετανικές Αρχές ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τους δυνητικούς κινδύνους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι κατηγορίες αυτές έχουν λάβει νέα διάσταση έπειτα από την «επιδημία» της πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ, όπου 13 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 805 έχουν αρρωστήσει.

Πολλά από τα κρούσματα στις ΗΠΑ οφείλονται σε λιποειδή πνευμονία. Πρόκειται για μία μορφή πνευμονοπάθειας που οφείλεται στη συσσώρευση λιπωδών μορίων (λιπιδίων) στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), από τους 514 πρώτους ασθενείς:

Το 76,9% ανέφεραν πως άτμιζαν (και) υγρά που περιείχαν κάνναβη (THC)

Το 56,8% ανέφεραν πως άτμιζαν (και) υγρά που περιείχαν νικοτίνη

Το 36% χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά υγρά με κάνναβη

Το 16% χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά υγρά με νικοτίνη

 

Παλαιότερα περιστατικά

Την περασμένη εβδομάδα, έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg News είχε αποκαλύψει 15 άλλα περιστατικά πνευμονικών βλαβών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιστατικά αυτά είχαν αναφερθεί πριν από την εφετινή «επιδημία» στις ΗΠΑ. Επιπλέον, είχαν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο – από τη νήσο Γκουάμ και την Ιαπωνία έως την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι αναφορές γι’ αυτά είχαν περιοριστεί σε ιατρικά συνέδρια και επιθεωρήσεις (journals) και δεν είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE), που είναι από τους μεγαλύτερους θιασώτες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον κόσμο, υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αμερικανικά κρούσματα σχετίζονται με παράνομα υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα. Και προσθέτει πως τέτοια υγρά δεν μπορούν να φθάσουν στη Βρετανία, όπου ισχύουν πιο αυστηροί κανόνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

 

34χρονη με λιποειδή πνευμονία στο Μπέρμιγχαμ

Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει ως «ανόητους» ο Dr Stanton Glantz, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, Ελέγχου & Εκπαίδευσης για το Κάπνισμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι επιπτώσεις στην υγεία (από το ηλεκτρονικό τσιγάρο) που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό σταματούν στην ακτογραμμή προς τη Βρετανία είναι ανόητο», δήλωσε ο Dr Glantz σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.

Ο Dr Glantz δημοσιεύει στο blog του στο UCSF την περίληψη μιας δημοσίευσης που έγινε το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Case Reports. Σε αυτήν, γιατροί από το Μπέρμιγχαμ περιγράφουν την περίπτωση μίας 34χρονης, η οποία διαγνώσθηκε με λιποειδή πνευμονία το 2016.

Η γυναίκα είχε πάει στο νοσοκομείο με αναπνευστική ανεπάρκεια. Είχε ιστορικό βήχα, δύσπνοιας κατά τη σωματική καταπόνηση, πυρετού και νυκτερινής εφίδρωσης. Οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις εντόπισαν διάχυτες βλάβες στους πνεύμονές της, συμβατές με λιποειδή πνευμονία.

Σύμφωνα με το ιστορικό της, η μοναδική πηγή λιπιδίων στην οποία εκτίθετο η γυναίκα ήταν η φυτική γλυκερίνη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο που κάπνιζε. Παρότι οι γιατροί της συνέστησαν να σταματήσει το άτμισμα, εκείνη συνέχισε, αλλάζοντας απλώς τις γεύσεις που χρησιμοποιούσε. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αλλαγή αυτή δεν βελτίωσε ιδιαίτερα «τις κλινικές και σπειρομετρικές (σ.σ. από τη σπειρομέτρηση) παραμέτρους της».

 

Κρούσμα στη Βρετανία και το 2010

Το 2010, εξ άλλου, ένας 57χρονος Βρετανός άφηνε την τελευταία του πνοή από λιποειδή πνευμονία στο Νοσοκομείο Queen Elizabeth hospital του Gateshead.

Οι γιατροί του Terry Miller είπαν στη σύζυγό του ότι βρήκαν ελαιώδη υπολείμματα από υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου στους πνεύμονές του.

Ο άτυχος άνδρας κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, αλλά το αντικατέστησε με ηλεκτρονικό τσιγάρο οκτώ μήνες πριν πεθάνει, αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

Ωστόσο ο ιατροδικαστής που συντόνισε την ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε τον θάνατο του 57χρονου, επιφυλάχθηκε για την αιτία του θανάτου. Όπως δήλωσε, δεν ήταν βέβαιος εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν συμβάλλων παράγοντας στον θάνατό του.

Εκπρόσωπος της MHRA δήλωσε ότι η Αρχή αξιολογεί προσεκτικά όλες τις αναφορές που λαμβάνει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη. Και διαβεβαίωσε πως αν υπάρξει ανησυχία για την ασφάλειά τους, θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

«Δεν είναι χωρίς κινδύνους, αλλά…»

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής John Newton, διευθυντής Βελτίωσης της Υγείας στο Public Health England δήλωσε ότι θα ήταν «τραγωδία» εάν οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κλασικό τσιγάρο με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού, έπαυαν να το κάνουν.

«Το κάπνισμα προκαλεί 200 πρόωρους θανάτους την ημέρα στην Αγγλία. Το άτμισμα βοηθά εκατοντάδες χιλιάδες καπνιστές να αποφύγουν τον καπνό», πρόσθεσε. «Τα στοιχεία είναι σαφή. Το άτμισμα δεν είναι χωρίς κινδύνους, αλλά είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το (κλασικό) κάπνισμα».

 

ΠΗΓΗ: Iatropaideia.gr