fbpx

ΗΠΑ: Συγκρότημα άλλαξε το όνομά του λόγω συνειρμών με την περίοδο της δουλείας

ΗΠΑ: Συγκρότημα άλλαξε το όνομά του λόγω συνειρμών με την περίοδο της δουλείας

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε, τo αμερικανικό συγκρότημα της ποπ και κάντρι μουσικής Lady Antebellum άλλαξε το όνομά του σε Lady A, λόγω των συνειρμών του αρχικού του ονόματος με την περίοδο της δουλείας στις ΗΠΑ.

Οι Τσαρλς Κέλεϊ, Χίλαρι Σκοτ και Ντέιβ Χέιγουντ επιβεβαίωσαν την απόφασή τους αυτή, με ανάρτηση του συγκροτήματος στο Instagram. Το τρίο, που ιδρύθηκε στο Νάσβιλ το 2006, δήλωσε ότι αρχικά συμπεριέλαβε τη λέξη «antebellum» (προπολεμικός, πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) στο όνομα του ως φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική στις νότιες πολιτείες της Αμερικής πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 50 χρόνια του Morrison Hotel γιορτάζονται με ένα κόμικ

 

Εξηγώντας ότι πόζαραν για την πρώτη τους φωτογραφία ως συγκρότημα πριν από 14 χρόνια σε ένα προπολεμικού στυλ κτίσμα διευκρίνισαν: «Μας θύμιζε τη μουσική που γεννήθηκε στο νότο, τη ροκ, τα μπλουζ, την R&B, τη γκόσπελ και φυσικά την κάντρι του νότου».

«Αλλά είμαστε λυπημένοι και ντρεπόμαστε επειδή δεν λάβαμε υπόψη τους συνειρμούς που επιβαρύνουν αυτή τη λέξη, η οποία αναφέρεται στην περίοδο της ιστορίας πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, περίοδο που περιλαμβάνει τη δουλεία».

Σε ανάρτηση στο Twitter, το συγκρότημα τονίζει ότι μετά τις διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter σε όλη τη χώρα συνειδητοποίησε τις «αδικίες, τις ανισότητες και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπιζαν πάντα οι μαύρες γυναίκες και άντρες» και τα «τυφλά σημεία που ούτε καν ήξερε ότι υπήρχαν. Λυπούμαστε βαθιά για τον πόνο που αυτό προκάλεσε και για όσους αισθάνθηκαν ανασφαλείς, αόρατοι ή χωρίς αξία. Η πρόκληση του πόνου δεν ήταν ποτέ πρόθεση μας, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι πράγματι το έκανε», σημείωσαν.

Το γκρουπ ανέφερε ότι αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του μετά από «προσωπική σκέψη, συζήτηση μεταξύ μας, προσευχή και πολλές ειλικρινείς συνομιλίες με μερικούς από τους πιο κοντινούς μαύρους φίλους και συναδέλφους μας. Δεν μπορούμε να προβάλλουμε καμία δικαιολογία που αργήσαμε να το αντιληφθούμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το απορρίψουμε και να αναλάβουμε δράση», κατέληξαν.

Το συγκρότημα που έχει κερδίσει πέντε βραβεία Grammy, είναι πιο γνωστό για την επιτυχία του 2010 «Need You Now», η οποία έφτασε στο νούμερο δύο στις ΗΠΑ και στα top 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΠΗΓΗ: CNN