fbpx

Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική και ίσως παγκοσμίως αληθινή πόλη

Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική και ίσως παγκοσμίως αληθινή πόλη

Η φαντασία μερίδας δημοσιογράφων του ξένου Τύπου αυτή τη φορά οργίασε… Έτσι χαρακτήρισαν τη Θεσσαλονίκη ως το νέο Βερολίνο κάτι που φυσικά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει, αφού η Θεσσαλονίκη τα μοναδικά τείχη που είχε ήταν αυτά με τα οποία αμύνονταν.

Στην φαντασία αυτών των ανθρώπων λοιπόν, η Θεσσαλονίκη φαντάζει μια πόλη που ίσως κάποια στιγμή χωριστεί με ένα τείχος! Ένα νέο Βερολίνο δηλαδή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι Αθηναίος έτσι μπορείς να συνεννοηθείς με Θεσσαλονικιό!

 

Αυτή λοιπόν τη παρεξήγηση ήρθε να λύσει η πρωτοβουλία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Διάλογοι» -με «αφορμή» το χαρακτηρισμό της Θεσσαλονίκης από μερίδα του ξένου Τύπου ως «νέο Βερολίνο».

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με ιστορική διαχρονία, ιστορική αστική διάρκεια, πληθυσμιακές εναλλαγές, αλλά πάντα με ταυτότητα πόλης και ουδέποτε κωμόπολης, πόλη με «σκοτεινές» ιστορικές στιγμές, αλλά και γενεσιουργός πολλαπλών μορφών πολιτιστικής δραστηριότητας, πόλη των ποιητών, των φοιτητών, των μουσικών, πόλη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, των προσφύγων, αλλά και πόλη ξενοφοβική, εσωστρεφής, κοσμοπολίτικη αλλά και επαρχιώτικη, πόλη «πολύ cool», πόλη της θάλασσας και των «ανοιχτών οριζόντων», πόλη «ερωτική», πόλη ελληνική -εβραϊκή, αλλά και οθωμανική, πόλη βαθιά δημοκρατική, αλλά και νεο-φασιστική, πόλη των ηρώων, αλλά και των δοσίλογων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Μαρκ Μαζάουερ, Βρετανός ιστορικού και δημοσιογράφου και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Βικιπαίδεια:

«Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ίσως παγκοσμίως “αληθινή πόλη”. Έχει διαχρονία ύπαρξης και αδιάλειπτης λειτουργίας ως πόλη -όχι ως κωμόπολη- 2,5 χιλιάδων χρόνων. Ένας νέος σήμερα μπορεί να περπατά στην Εγνατία Οδό και να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου περπατούσε ένας Ρωμαίος συνομήλικός του πριν από 20 αιώνες. Είναι η πόλη που εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Ποιο Βερολίνο-Βαρκελώνη-Βιέννη, ακόμα και το Παρίσι; Αυτές είναι πόλεις μεσαιωνικές. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε στους κλασικούς χρόνους κι έκτοτε παραμένει πόλη», είπε ο