fbpx

Η τρυφερότητα στο ζευγάρι είναι σημαντική και αρχίζει από το πρωινό!

Η τρυφερότητα στο ζευγάρι είναι σημαντική και αρχίζει από το πρωινό!

Αγκαλιές, χάδια, φιλιά… Πόσο σημαντική είναι η επαφή μεταξύ των ζευγαριών; Και δεν μιλάμε για την σεξουαλική επαφή αλλά για την πιο τρυφερή έκδοση του έρωτα. Εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι της αγκαλιάς πώς να το αντιμετωπίσει ο άλλος που του αρέσουν;

“Ο καιρός δείχνει τα δόντια του και μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού μας, εσύ κι εγώ, χουχουλιάζουμε αγκαλιά και απολαμβάνουμε την ηρεμία της σχέσης μας.” Πόσο ωραία εικόνα! Πόσο πραγματική, ουσιαστική, απλή και αβίαστη! Πόσο διαφορετική από δύο ανθρώπους που κάθονται στα δύο άκρα ενός καναπέ, ο ένας παίζει με το κινητό του και ο άλλος με το τηλεκοντρόλ…

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το πιο μεγάλο λάθος που μπορεί να κάνεις στο σεξ!

 

Όταν μιλάμε για τις ερωτικές σχέσεις, η προσοχή μας στρέφεται συνήθως στη σεξουαλική ζωή, στη συχνότητα και την ποιότητα αυτής. Συχνά όμως ξεχνάμε να αναφερθούμε στα πιο μικρά, τα… απλά, που τελικά όμως καταλήγουν να ορίζουν την ποιότητα της σχέσης μας. Αναφερόμαστε φυσικά, στην τρυφερότητα, στις αγκαλιές, τα χάδια και τα φιλιά που μοιραζόμα-στε με το ταίρι μας εκτός “κρεβατιού”.

 

Η αξία της αγκαλιάς!

Η αγκαλιά αποτελεί βασικό συστατικό της ύπαρξης μας ήδη από τις πρώτες στιγμές της ζωής, μας προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα, μας ανακουφίζει, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε. Η ωκυτοκίνη, “η ορμόνη της αγάπης” όπως είναι γνωστή, είναι η ορμόνη που παράγεται κατά την περίοδο της γαλουχίας και σκοπό έχει την ενίσχυση του δεσμού της μητέρας και του βρέφους. Στην ενήλική ζωή η ωκυτοκίνη ενεργοποιείται κάθε φορά που αγκαλιάζουμε τον σύντροφό μας και έχει ευεργετικά οφέλη τόσο για την υγεία μας όσο και για τη συντροφική μας σχέση. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει τα επίπεδα του στρες, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στην αναδόμηση των μυών, ενισχύει τον δεσμό του ζευγαριού και το αίσθημα εμπιστοσύνης, αυξάνει την κοινωνική λειτουργικότητα και την γενναιοδωρία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης μειώνουν την πιθανότητα απιστίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα! Και όλα αυτά με μια απλή αγκαλιά!

 

Το φιλί έχει την… αξία του!

Αντίστοιχα και το φιλί, είτε πρόκειται για το παθιασμένο ερωτικό μακρύ φιλί των εραστών, είτε για το παιχνιδιάρικο, είτε για το “πεταχτό” φιλί, έχει τη δική του αξία. Το φιλί για καλημέρα ή το φιλί του αποχαιρετισμού, το φιλί του καλωσορίσματος, πολλές φορές είναι η αναγνώριση της παρουσίας του άλλου αλλά και η έκφραση του δικό μας συναισθήματος, απέναντι σε έναν άνθρωπο που αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, σημαντικό και απαραίτητο. Έρευνες δείχνουν πως το φιλί μειώνει τα επίπεδα του στρες και της κακής χοληστερίνης. Επιπλέον, όσο πιο συχνά φιλά κανείς τον σύντροφό του, τόσο πιο ικανοποιημένος θα είναι από τη σχέση του. Στα ζευγάρια που για διάφορους λόγους το σεξ έχει απαγορευτεί, δεν είναι εφικτό ή επιθυμητό, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας για τον καρκίνο, την περίοδο της λοχείας, σε περίοδο κατάθλιψης ή πένθους, σε κάποιες περιπτώσεις αναπηρίας, ακόμα και στην τρίτη ηλικία, η αγκαλιά, το φιλί, ακόμα και ένα τρυφερό χάδι, είναι εκείνα που υπενθυμίζουν στους συντρόφους  ότι είναι ακόμα σύντροφοι, ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί ο ένας στη ζωή του άλλου, όχι μόνο συμβιωτικά αλλά και ουσιαστικά.

 

Τι γίνεται αν ο/η σύντροφος δεν είναι… τρυφερός;

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, η ανάγκη των δύο συντρόφων για εκδηλώσεις τρυφερότητας

δεν είναι η ίδια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, όπως ο τρόπος μεγαλώματος, πώς μάθαμε να εκδηλώνουμε το συναίσθημά μας, οι πεποιθήσεις και τα προσωπικά κριτήρια του καθενός ως προς το τι είναι αποδεκτό, ακόμα και η ίδια η ποιότητα της συντροφικής μας σχέσης. Αν πρόκειται για μια μικρή δυσαρμονία ως προς τις ανάγκες μας, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε, ενώ σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη μας πως τα άκρα είναι συνήθως δυσλειτουργικά. Όσο και να υποστηρίζουμε την έκφραση των συναισθημάτων, καμιά φορά και η υπέρμετρη ανάγκη για φιλιά, αγκαλιές και εκδηλώσεις αγάπης μπορεί να είναι δείγμα εξάρτησης και ανασφάλειας και να πνίγουν τον σύντροφό μας. Εξίσου προβληματική μπορεί να είναι και η άλλη άκρη, η αυστηρότητα, η αδυναμία έκφρασης και η απόλυτη οριοθέτηση του συναισθήματός μας.  Αν νιώθετε ότι θέλετε κάτι παραπάνω ή λιγότερο από τον σύντροφό σας, μπορείτε να το ζητήσετε. Πιθανόν όμως να πρέπει να σεβαστείτε πως εκείνος είναι ικανοποιημένος με κάτι διαφορετικό.