fbpx

Η υπερεργασία δεν κάνει καλό στο μυαλό και στη μνήμη

Η υπερεργασία δεν κάνει καλό στο μυαλό και στη μνήμη

Προβλήματα στο μυαλό και στη μνήμη αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σκληρά και φυσικά πολλές ώρες την εβδομάδα. Αυτό ανακάλυψαν Φιλανδοί επιστήμονες σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία. Οι επιστήμονες εξέτασαν 2.214 δημόσιους υπάλληλους και διαπίστωσε ότι όσοι εργαζόταν περισσότερο από 55 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν μειωμένες νοητικές επιδόσεις σε σχέση με άλλους που ακολουθούσαν κανονικό ωράριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κάνεις καθαρά πρωτεϊνική διατροφή

 

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν γιατί οι υπερωρίες έχουν τέτοια αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές θεωρούν ωστόσο ότι μερικοί από τους παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών εξαιτίας του άγχους.

Οι Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν μέρος στην έρευνα έκαναν πέντε διαφορετικά τεστ νοητικών λειτουργιών, μεταξύ 1997 και 1997, και ξανά μεταξύ 2002 και 2004. Όσοι εργάζονταν περισσότερο σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις σε δύο από τα πέντε τεστ που αφορούσαν τη συλλογιστική και το λεξιλόγιο.

Όσες περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, τόσο χειρότερα αποδεικνύονταν τα αποτελέσματα των τεστ, απέδειξαν οι έρευνες κάνοντας την επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Μαριάνα Βιρτάνεν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, να προειδοποιεί ότι «τα μειονεκτήματα των υπερωριών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν».

Οι υπάλληλοι που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό, κοιμόνταν λιγότερο, ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν υπερωρίες.

Ο καθηγητής Μίκα Κιβιμάκι που συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει πως «θα συνεχίσουμε την έρευνα στο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσουμε αν οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και αν οι πολλές εργασιακές ώρες οδηγούν σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως η άνοια».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.