fbpx

Η υποβρύχια άρση βαρών είναι η απόλυτη προπόνηση αντίστασης

Η υποβρύχια άρση βαρών είναι η απόλυτη προπόνηση αντίστασης

Αν θέλεις να δοκιμάσεις έναν νέο τρόπο προπόνησης χωρίς όμως να χάσεις την επαφή σου με το νερό, τότε η υποβρύχια άρση βαρών, δηλαδή η προπόνηση με βάρη στο βυθό της θάλασσας, θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Πρόκειται για μια νέα τάση φυσικής κατάστασης που θα σε ενθουσιάσει!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες δύο προγράμματα που θα σας κρατήσουν fit στις διακοπές

 

Η υποβρύχια άρση βαρών είναι η απόλυτη προπόνηση αντίστασης. Συνδυάζοντας την αντίσταση που υπάρχει στο νερό, με την πρόσθετη πίεση στους μυς σου από τα βάρη, αυτή η προπόνηση θα σε φτάσει στα όριά σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά και ελαφριά βάρη μερικώς βυθισμένα στο νερό. Οι πιο έμπειροι αθλητές μπορούν επίσης να σηκώσουν πολύ πιο βαριά βάρη κάτω από το νερό.

Αυτή η προπονητική μέθοδος έγινε γνωστή όταν η Speedo και η Lifetime Fitness συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Speedo Fit: Water Fitness Class. Γνωστή και ως WTRX Water Xtreme, η υποβρύχια άρση βαρών  απόσυνδυάζει εξειδικευμένα το αυστηρό καθεστώς ενός boot camp με την τεχνική αερόβιας στο νερό. Και αυτό που το κάνει δημοφιλές είναι ότι περιλαμβάνει τον έλεγχο βάρους υψηλής έντασης με κινήσεις χαμηλής πρόσκρουσης κάτω από το νερό.

 

Τα οφέλη από την υποβρύχια άρση βαρών

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις που έχει στο σώμα και την ψυχική υγεία; Ο συνδυασμός προπόνησης αντίστασης και άρσης βαρών είναι εξαιρετικός γιατί προσφέρει πολλά οφέλη.

Παρακάτω είναι μόνο μερικά από αυτά:

Αυξάνει τη δύναμη του πυρήνα

Βελτιώνει τις τεχνικές αναπνοής.

Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Είναι ιδανική για αποκατάσταση τραυματισμών

Ανακουφίζει από το στρες

Βελτιώνει τη μυική δύναμη

Καίει θερμίδες

Ενισχύει την αντοχή

 

Καθώς θα βρίσκεσαι κάτω από το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το πόσο έμπειρος είσαι, θα διαπιστώσεις ότι η αναπνοή και το καρδιαγγειακό σου σύστημα θα ενισχυθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αναγκάζεις το σώμα σου να συγκρατεί οξυγόνο ενώ είσαι κάτω από το νερό. Όπως συμβαίνει και με τις προπονήσεις καρδιο/ αερόβια, όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τους πνεύμονές σου υπό πίεση, τόσο ισχυρότεροι γίνονται. Ως εκ τούτου, θα αυξήσεις τη χωρητικότητα των πνευμόνων σου. Όταν βυθίζεσαι στο νερό, θα διαπιστώσεις ότι η αντίσταση στο νερό έχει μεγάλη επίδραση στον πυρήνα και τη μυϊκή σου δύναμη. Και το γεγονός ότι προσθέτεις βάρη στην εξίσωση, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα έχεις αυξημένη δύναμη σε όλο σου το σώμα σου σε χρόνο μηδέν όταν θα κάνεις τακτικά υποβρύχια άρση βαρών.

 

Καθώς οι κινήσεις είναι μικρές ο αντίκτυπος της αντίστασης στο σώμα σου είναι μεγάλος, και αυτό είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κάνεις αποκατάσταση από τραυματισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίσταση του νερού κάνει τους μυς σου να εργαστούν περισσότερο για να μετακινηθούν σε μικρότερη απόσταση. Έτσι, η συνεχής κίνηση των μυών δεν τονώνει μόνο τους μυς, αλλά ενισχύει και την αντοχή σου. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μικρό βάρος και να συμβουλευτείς έναν γιατρό για να δεις εάν αυτή η μέθοδος προπόνησης θα μπορούσε να σε ωφελήσει με οποιονδήποτε τρόπο πριν τη δοκιμάσεις.

Και τέλος, θα διαπιστώσεις ότι αυτός ο τύπος προπόνησης είναι ένας σούπερ τρόπος για να αυξήσεις τη διάθεσή σου και να μειώσεις το άγχος. Η κατάδυση αλλά και οι τεχνικές της ταιριάζουν πολύ με την γιόγκα καθώς βοηθάει να αποβάλεις το άγχος επειδή μπαίνεις σε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Είσαι μόνος κάτω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις χρόνο να απομονωθείς και να χαλαρώσεις. Και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο νερό έχει καταπραϋντική επίδραση βελτιώνοντας παράλληλα τη φυσική σου κατάσταση.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Αν και τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται πολύ ελκυστικά για να ξεκινήσεις αυτήν την υποβρύχια προπόνηση, πρέπει να γνωρίζεις πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η δραστηριότητα. Είσαι βυθισμένος κάτω από το νερό με μεγάλα βάρη, οπότε θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Είναι σημαντικό να πάρεις συμβουλές από έναν επαγγελματία και να παρακολουθήσεις ένα μάθημα που θα σε κρατήσει ασφαλή.

 

Αλλά πρέπει ακόμα να αναγνωρίζεις τα όριά σου όταν κάνεις υποβρύχια άρση βαρών, καθώς απαιτεί άψογο έλεγχο της αναπνοής σου.

Και εξαιτίας αυτού θα πρέπει να ζητήσεις τη συμβουλή ενός γιατρού εάν έχεις οποιαδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά ή/και τους πνεύμονές σου, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή σου και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα.