fbpx

Θέλεις να κάνεις καριέρα; Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβεις

Θέλεις να κάνεις καριέρα; Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβεις

Ναι, η φιλοδοξία και η σκληρή δουλεία είναι το απαραίτητο «καύσιμο» στο δρόμο σου για την επιτυχία αλλά πρέπει να γίνει χωρίς λάθη!

Αρκεί, βέβαια, αυτό που ορίζεις ως επιτυχία να είναι ρεαλιστικό, αφού με βάση μια ακόμη μελέτη – από το Πανεπιστήμιο York St John του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη φορά – το κυνήγι κι, εν τέλει, η αποτυχία στην επίτευξη ξεκάθαρα μη ρεαλιστικών στόχων «γεννά» άγχος και αμφιβολίες, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν «καρφί» στο διαβόητο Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (ή αλλιώς, «Burn out»).

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να χτίσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι

 

Με αυτό το δεδομένο, αντί να προσπαθείς να στριμώξεις δουλειά στο τέλος της εργασιακής σου ημέρας, προσπάθησε να ξεκινάς την ημέρα σου λίγο νωρίτερα και να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες είσαι πιο ξεκούραστος και, ως εκ τούτου, πιο αποδοτικός -υπό την απαραίτητη πορϋπόθεση, φυσικά, ότι το προηγούμενο βράδυ, κοιμήθηκες καλά…

Μήπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της επαγγελματικής καθημερινότητας και όχι απλά «χασομέρι»; Αν η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ξεκάθαρα καταφατική, τότε μάλλον θα πρέπεινα λάβεις σοβαρά υπόψη την έρευνα που πραγματοποιήσε πρόσφατα η Hub Spot, μια αμερικανική εταιρεία online marketing, σύμφωνα με την οποία η χρήση των social media αυξάνεται κατακόρυφα κατά τις απογευματινές ώρες και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στη λήξη της εκάστοτε εργασιακής ημέρας. Κάπως έτσι, αν θέλεις να αυξήσεις το reach των αναρτήσεών σου, φρόντισε ο κύριος όγκος αυτών να γίνεται κατά τις απογευματινές, κυρίως, ώρες…

Δες ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβεις:

 

Σκέφτεσαι χωρίς λογική

Tο να φαντάζεσαι την στιγμή της οριστικής επιτυχίας καθώς παλεύεις με νύχια και με δόντια γι’ αυτήν όχι μόνο δε σε σε βοηθά να πετύχεις στο στόχο σου αλλά, αντίθετα, σε απομακρύνει από αυτόν. Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα καταλήγει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας (μτφρ: «Journal of Experimental Social Psychology»), η οποία συνδέει την οπτικοποποίηση του όποιου στόχου με την αυξημένη παραγωγή από τον ανθρώπινο οργανισμό διαφόρων ουσιών που, αποδεδειγμένα, προξενούν ευφορία και χαλάρωση. Κάτι που, προφανώς δε θέλεις να συμβεί σε καμία περίπτωση, ενώ είσαι στο μέσο του «αγώνα»…

 

Βιάζεσαι να αποκαλύψεις τι έχεις στο μυαλό σου

Μιλώντας στους φίλους σου για τους στόχους σου ή «διαφημίζοντάς» τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το μόνο που καταφέρνεις είναι να «σκοτώσεις» το κίνητρό σου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, «η συχνή αναφορά και κατόπιν η υπερανάλυση των όποιων στόχων, καλλιεργεί ένα πρώιμο συναίσθημα ικανοποίησης, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια».

 

Σε παίρνει από κάτω η δουλειά εύκολα

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Illinois στις ΗΠΑ, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παραμείνεις εστιασμένος είναι παροτρύνοντας τον εαυτό σου στο δεύτερο ή στο τρίτο ενικό πρόσωπο. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης «με τον τρόπο αυτό, το υποκείμενο (σ.σ. εσύ, δηλαδή) διατηρεί την ψυχολογική απόσταση μεταξύ της φωνής που αντηχεί στο κεφάλι του και του εαυτού του – απόσταση που είναι απαραίτητη αν θέλει να ολοκληρώσει την προσπάθεια με επιτυχία». Για να το λένε…