fbpx

Κάνε το καλοκαίρι σου συναρπαστικό με καταδύσεις

Κάνε το καλοκαίρι σου συναρπαστικό με καταδύσεις

Οι καταδύσεις είναι το σπορ που σας επιτρέπει να έρθετε σε επαφή με τη μαγεία της θάλασσας. Είναι κατάλληλο για όλους, άντρες και γυναίκες, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για να ασχοληθείτε, ούτε σε εξοπλισμό (σε βασικό επίπεδο), αλλά ούτε και σε φυσική κατάσταση. Μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρας και …βουρ για βουτιές!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο extreme σπορ του καλοκαιριού που αξίζει να δοκιμάσεις

 

Η ιδιαίτερη καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών, καθώς και ο τεράστιος πλούτος του βυθού αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης. Η κατάδυση με μάσκα αλλά και με ειδικό εξοπλισμό επιτρέπεται παντού, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση για την προστασία των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων.

 

Τι χρειάζεται όμως για να κάνεις κατάδυση;

  • Μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρας είναι τα «αυτονόητα». Το πλέον βασικό είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας. Ο ιδανικός αναπνευστήρας έχει μήκος περίπου 30 εκ. και διάμετρο 2-3 εκ., ενώ σε ό,τι αφορά στα βατραχοπέδιλα, όσο μεγαλύτερα είναι η επιφάνειά τους τόσο μεγαλύτερη και η αντίσταση στο νερό.
  • Τα γάντια είναι επίσης απαραίτητα, καθώς προστατεύουν τα χέρια από κοψίματα ή τσιμπήματα και τα κρατούν ζεστά.
  • Οι στολές προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από το κρύο, την απώλεια θερμότητας, τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα βράχια.
  • Τα μποτάκια λειτουργούν για τους δύτες όπως και τα γάντια-προστατεύουν δηλαδή τα πόδια από μικροτραυματισμούς και τα κρατούν ζεστά.
  • Οι μπουκάλες είναι ατσάλινες ή αλουμινένιες. Περιέχουν υπό πίεση το απαραίτητο μίγμα αερίων για την αναπνοή, ενώ η χωρητικότητα ποικίλλει ανάλογα με την επιθυμητή διάρκεια της κατάδυσης. Χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή στο γέμισμα και στη μεταφορά τους μέχρι το νερό, ενώ ο τακτικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος . Επίσης καλό είναι να μην μένουν πολύ στον ήλιο ή κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας, να ξεπλένονται με καθαρό νερό έπειτα από κάθε χρήση, να είναι προστατευμένες από χτυπήματα και να γεμίζονται μόνο από ειδικό με κατάλληλα μηχανήματα.
  • Ο ρυθμιστής πίεσης εξισώνει την πίεση του αέρα στους πνεύμονες με την πίεση του αέρα στην μπουκάλα. Το ένα άκρο του ρυθμιστή στερεώνεται στο στόμιο της μπουκάλας και το άλλο καταλήγει στο στόμα του αυτοδύτη με το ειδικό επιστόμιο, μέσω του οποίου αναπνέει. Οι ρυθμιστές πίεσης συνδέονται με τον ρυθμιστή πλευστότητας και με τα διάφορα όργανα μέτρησης, που καταγράφουν την πίεση στις μπουκάλες, το βάθος της κατάδυσης, τον καταδυτικό χρόνο κ.α.
  • Το γιλέκο-ρυθμιστής πλευστότητας συνδέεται με την μπουκάλα οξυγόνο. Μέσω αυτής ο δύτης ρυθμίζει την ποσότητα του αέρα που καταλήγει στη θήκη του ρυθμιστή και έτσι ελέγχει την άνωση στο σώμα του, ώστε να μπορεί να αλλάζει εύκολα το βάθος στο οποίο κινείται. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στο σώμα, χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση και να είναι ικανό να κρατήσει τον δύτη στην επιφάνεια σαν σωσίβιο.
  • Ο απαραίτητος εξοπλισμός ολοκληρώνεται με μια πυξίδα, έναν υποβρύχιο φακό, ένα καλό, αδιάβροχο ρολόι και τέλος με
  • Σημαδούρες επιφάνειας, πολύτιμες για τον εντοπισμό του δύτη από τα διερχόμενα σκάφη.

 

Ο ζεστός και αίθριος καιρός της χώρας μας καθιστά τις καταδύσεις δυνατές όλο τον χρόνο. Η καλύτερη περίοδος ξεκινά τον Απρίλιο, με μέση θερμοκρασία νερού 18ο C, με αποκορύφωμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε η θερμοκρασία αγγίζει τους 26ο C.

Πριν από την ενασχόληση με τις καταδύσεις, καλό είναι να προηγηθεί μια ιατρική εξέταση. Εκτός όμως από την καλή φυσική κατάσταση, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Εδώ εμπίπτει ο πανικός, που κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος.