fbpx

Καφές ή τσάι για καλύτερη διατροφή;

Καφές ή τσάι για καλύτερη διατροφή;

Εμείς οι Έλληνες τιμάμε δεόντως τον φραπέ και ειδικά στη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο υπάρχει και το τσάι! Καφές ή τσάι κάνουν περισσότερο καλό στη διατροφή; Βέβαια είναι θέμα γούστου, ωστόσο και τα δύο ροφήματα, ζεστά ή κρύα έχουν τις δικές τους ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Καφές

Ένα φλιτζάνι καφέ παρέχει στον οργανισμό μας μια καλή δόση καφεΐνης, που μπορεί να ξεπεράσει τα 120 mg, ενώ ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αγγίξει τα 100 mg καφεΐνης και ο εσπρέσο τα 80 mg (λόγω της μικρότερης ποσότητάς του), πράγμα που σημαίνει ότι με ένα φλιτζάνι καφέ απέχουμε αρκετά από τα 300 mg καφεΐνης που θεωρούνται υπερβολική ποσότητα. Ακόμη, εκτός από την καφεΐνη που αποτελεί το βασικό του συστατικό, ο καφές, και ιδίως ο ελληνικός καφές- περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, με πιο σημαντικές ουσίες τις πολυφαινόλες (φλαβονοειδή).

Τα υπέρ: Η καφεΐνη μας τονώνει και μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα ενισχύει την πνευματική και σωματική απόδοση και μας φτιάχνει τη διάθεση. Τόσο ο κανονικός καφές όσο και αυτός χωρίς καφεΐνη περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα, προλαμβάνουν τους θρόμβους και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA.

Τα κατά: Περίπου 240 γραμμάρια καφέ περιέχουν 100 ml καφεΐνη. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης είναι 400 ml την ημέρα. Ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού στην καφεΐνη, η υπέρβαση αυτής της ποσότητας μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, να διακόψει τον ύπνο ή να οδηγήσει σε αστάθεια του καρδιακού παλμού.

Τσάι

Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη φτάνει σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον καφέ και ποικίλει από 30mg μέχρι και 100 mg. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στα φύλλα του τσαγιού ανευρίσκεται περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι στους κόκκους του καφέ, αλλά χρησιμοποιούνται περισσότεροι κόκκοι καφέ για την παρασκευή ενός φλιτζανιού, με αποτέλεσμα ο καφές τελικά να έχει περισσότερη καφεΐνη. Τα είδη του τσαγιού είναι το άσπρο, το πράσινο, το «Οolong», το μαύρο και το κόκκινο, τα οποία διαφέρουν στην παρασκευή και την επεξεργασία των φύλλων του, με πιο ευεργετικό το πράσινο τσάι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C.

Τα υπέρ: Τα αντιοξειδωτικά και άλλες σύνθετες ουσίες που περιέχει το τσάι μπορούν να μας προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την οστεοπόρωση και τη νοητική κατάπτωση. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται άμεσα με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα κατά: Το γάλα και οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης στο τσάι μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών.