fbpx

Κι όμως η κωπηλασία σε κάνει καλύτερο δρομέα!

Κι όμως η κωπηλασία σε κάνει καλύτερο δρομέα!

Η σχέση μεταξύ κωπηλασίας και τρεξίματος είναι συχνά παρεξηγημένη. Και τα δύο αθλήματα έχουν διαφορές αλλά το τρέξιμο μπορεί να κάνει έναν κωπηλάτη πιο δυνατό και η κωπηλασία έναν δρομέα καλύτερο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ανάδειξε τους κοιλιακούς σου γυμνάζοντας άλλες μυικές ομάδες

 

Το κωπηλατικό επεξεργάζεται αρκετές κύριες ομάδες μυών και σε βοηθάει να αναπτύξεις τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος του σώματός σου.

Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι ότι η χρησιμοποίηση μιας μηχανής κωπηλασίας, κάνει την καρδιά σου και τους πνεύμονές σου να εργαστούν σκληρά, παρέχοντάς σου έτσι μια έντονη αερόβια προπόνηση. Μάθε γιατί η κωπηλασία θα σε κάνει καλύτερο δρομέα.

 

Οι δρομείς συχνά συμπληρώνουν την προπόνησή τους με κωπηλασία και αντίστροφα

Ενώ οι κωπηλάτες συχνά συμπληρώνουν την προπόνησή τους με τρέξιμο, οι δρομείς θεωρούν την κωπηλασία κάτι διασκεδαστικό. Η σωστή βασική τεχνική μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή – προσπαθώντας να μην χτυπήσεις τα γόνατά σου για παράδειγμα – αλλά μόλις το καταφέρεις, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσεις μυς και πυρήνα που μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητά σου στο τρέξιμο και να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού όταν σηκώνεις βάρη.

 

Οι κωπηλάτες χρησιμοποιούν κυρίως πόδια, κορμό και ώμους

Η κωπηλασία είναι ουσιαστικά ένα άθλημα όπου ένα άτομο ή κάποια άτομα, ανάλογα με τον αριθμό του σκάφους κωπηλατούν όσο πιο γρήγορα μπορούν σε μια καθορισμένη απόσταση, συνήθως 2000 μέτρα. Έτσι, αν ένα σκάφος αποτελείται από δύο σκαλμούς δύο κουπιά και έναν αθλητή ονομάζεται σκιφ, δύο αθλητές διπλό και τέσσερις τετραπλό. Ενώ αν ένα σκάφος αποτελείται από δύο μεγαλύτερου μεγέθους σκαλμούς με δύο μεγάλα κουπιά που αντιστοιχούν ένα για κάθε αθλητή ονομάζεται δίκωπος, με τέσσερις αθλητές τετράκωπος και με οχτώ οκτάκωπος.

Τα κουπιά ποικίλουν σε μήκος ανάλογα με το ύψος, το βάρος και τον αριθμό των ατόμων σε ένα σκάφος. Λόγω της δύναμης και αντοχής του αθλήματος, απαιτεί από τους αθλητές να κινούν το σωματικό βάρος τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιώντας τις μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος- κυρίως τα πόδια, τον κορμό και τους ώμους- οι κωπηλάτες καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να καλύψουν τις αποστάσεις.

Η συστηματική άσκηση στην κωπηλασία αναπτύσσει το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, γυμνάζει όλο το σώμα προσφέροντας αερόβια άσκηση και αύξηση αντοχής και μυϊκή ενδυνάμωση.

Βελτιώνει το μεταβολισμό, δηλαδή αυξάνει τη δαπάνη θερμίδων, και την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου.

 

Οι κωπηλάτες συμπληρώνουν περίπου 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα

Για να ενισχύσουν την αντοχή τους και να κερδίζουν σε αυτές τις αποστάσεις, οι κωπηλάτες συνήθως περνούν τους περισσότερους χειμερινούς μήνες της σεζόν στο κωπηλατικό μηχάνημα. Εκεί συχνά φτάνουν έως και τα 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Συμπληρωματικά, αφιερώνουν στο γυμναστήριο χρόνο για να σηκώνουν βάρη προκειμένου να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τη δύναμή τους και να αναπτύξουν καλύτερα τις τεχνικές προπονήσεις στο νερό, αυξάνοντας την ικανότητά τους να κινούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Η αναλογία προσπάθειας μεταξύ κωπηλασίας και τρεξίματος είναι 1: 1

Ενώ ένα από τα οφέλη του να είσαι σε καθιστό άθλημα, όπως η κωπηλασία, είναι ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος τραυματισμών σε μυς και αρθρώσεις που επαναλαμβάνονται σε κάποια άλλα αθλήματα, η κωπηλασία μπορεί μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στους μυς της μέσης, καθώς ασκείται τεράστια πίεση σε αγωνιστικά περιβάλλοντα. Για να αποφευχθούν αυτοί οι τραυματισμοί, οι προπονητές συχνά συμπληρώνουν την προπόνηση στο κωπηλατικό με το τρέξιμο. Συνήθως, η αναλογία προσπάθειας μεταξύ κωπηλασίας και τρεξίματος είναι 1: 1. Αυτό σημαίνει ότι οι κωπηλάτες τρέχουν 40-120 λεπτά σε μια προπόνηση για να καλύψουν την προπόνηση που θα έκαναν στο μηχάνημα κωπηλασίας.

 

Το τρέξιμο και η κωπηλασία απαιτούν εντελώς διαφορετικούς τύπους σώματος

Οι κωπηλάτες δεν είναι και τα πιο ευέλικτα πλάσματα. Οι άνδρες κωπηλάτες είναι συχνά ψηλοί και έχουν κάποιο βάρος. Επειδή συνήθως κάθονται, η ιδέα του τρεξίματος αντιμετωπίζεται συχνά με φόβο από τους περισσότερους κωπηλάτες, καθώς σημαίνει ότι ακόμη και εκείνοι που μπορεί να είναι οι Μοχάμεντ Μο Φάρα της κωπηλασίας μοιάζουν ξαφνικά με υπέρβαρα άτομα.

 

Η βασική διαφορά μεταξύ κωπηλασίας και τρεξίματος: τεχνική και εξοπλισμός

Ενώ ένας δρομέας χρειάζεται έναν προπονητή, οι κωπηλάτες χρειάζονται σκάφη που κοστίζουν αρκετά χρήματα και χρόνια τεχνικής κατάρτισης για να μετακινήσουν ένα σκάφος ομαλά όπως γίνεται π.χ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν εκατοντάδες ναυτικοί όμιλοι σε όλη τη χώρα που προσφέρουν μαθήματα κωπηλασίας. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια μέρα να βρεθείς στη σειρά εκκίνησης σε κάποια ναυτική Regatta. Γιατί όχι;