fbpx

Κι όμως μπορείς να προλάβεις και να χτίσεις σώμα για το καλοκαίρι

Κι όμως μπορείς να προλάβεις και να χτίσεις σώμα για το καλοκαίρι

Μπορεί τα χιόνια και τα κρύα να είναι ακόμα «ζωντανά» όμως το καλοκαίρι πλησιάζει και όσο πλησιάζει η ανάγκη μας για ένα γερό και γραμμωμένο κορμί μεγαλώνει.

Εννοείται ότι αυτή η ανάγκη δεν θα έπρεπε να είναι ‘εποχική’ αλλά θα πρέπει να είναι καθημερινή και μόνιμη συνήθεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα «προγραμματιστείς» και θα ξεκολλήσεις θα βάλεις τάξη στην άσκηση!

 

Ένα υγιές και δυνατό σώμα δεν είναι εύκολο να χτιστεί μέσα δύο μήνες. Επιπλέον, το ‘ωραίο σώμα’ δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό μας κίνητρο για γυμναστική. Οι προπονήσεις και ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι ενταγμένα στην κουλτούρα της καθημερινότητάς μας, ως σημαντικό κομμάτι του παζλ για μια καλύτερη ζωή.

Προλαβαίνεις όμως να στρώσεις το σώμα σου για να βγεις αξιοπρεπώς στις παραλίες;

Μπορεί και να προλαβαίνεις, αξίζει όμως να το προσπαθήσεις. Δες τι μπορείς να κάνεις:

 

Φάε τις σωστές ώρες

Οι ορμόνες καθορίζουν το τι θα κάνει το σώμα σου με αυτά που καταναλώνεις. Σίγουρα θα πρέπει να κόψεις τα επεξεργασμένα φαγητά, αλλά θα πρέπει να οργανώσεις και την ώρα που τρως για να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται αυτά που τρως. Τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι μειωμένα το πρωί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφύγεις τους υδατάνθρακες μέχρι το βραδινό (η καλύτερη ώρα είναι μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο).

 

Μην λιμοκτονήσεις

Μια αυστηρή δίαιτα δε θα βοηθήσει πάρα πολύ. Αν περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις σε μεγάλο βαθμό, το σώμα σου θα κλονιστεί. Αν μειώσεις τις ημερήσιες θερμίδες σου σε 1000, το σώμα σου θα νομίζει ότι πεινάς. Με αυτό τον τρόπο θα αποθηκεύει φαγητό και δε θα το καίει. Στόχευσε τις 2000 θερμίδες κάθε μέρα. Τα γεύματα σου θα πρέπει να αποτελούνται από άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλου, και λαχανικά. Θα πρέπει να λαμβάνεις την ενέργεια σου 40% από πρωτεΐνες, 30% από υδατάνθρακες και 30% από λίπος.

 

Αύξησε τους μυς σου

Επειδή δε μπορείς να περάσεις όλη τη μέρα στο γυμναστήριο, ο καλύτερος τρόπος να κάψεις λίπος είναι να αυξήσεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου – την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσεις. Οι μυς σου είναι ενεργοί, επομένως καίνε θερμίδες ακόμη και όταν δεν κινείσαι. Όσο περισσότερους μυς έχεις, τόσο καλύτερα το σώμα σου θα καίει λίπος.

 

Δώσε ένταση στην προπόνηση σου

Όποια προπόνηση και να επιλέξεις φρόντισε για ένα μήνα τουλάχιστον να αυξήσεις την ένταση. Παράλληλα αύξησε τις επαναλήψεις και βάλε intervalπροπόνηση και sprint.

Κάνε αρκετή HITT προπόνηση ή κυκλική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αν θες να έχεις ελπίδες για ένα καλό σώμα κάνε έξι φορές προπόνηση την εβδομάδα!