fbpx

Κι όμως τα τηγανητά χωράνε στη διατροφή σου – Μάθε πως δεν θα την επηρεάζουν!

Κι όμως τα τηγανητά χωράνε στη διατροφή σου – Μάθε πως δεν θα την επηρεάζουν!

Η ταμπέλα «τηγανιτά» αμέσως φέρνει στο μυαλό μας κάτι ανθυγιεινό, γεμάτο θερμίδες και τρανς λιπαρά. Είναι πάντα έτσι; Όχι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry.

Το αγαπημένο μας τηγανιτό φαγητό, ίσως και να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε, μιας και όπως αναφέρει η έρευνα το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο στις (φρέσκες) τηγανιτές πατάτες, στα κολοκύθια, τις ντομάτες και μελιτζάνες είναι μεγαλύτερο από τις βραστές ή σωταρισμένες εκδοχές τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί οι άντρες πρέπει να ακολουθούν διαφορετική διατροφή από τις γυναίκες

 

Η προσθήκη λίπους στα λαχανικά – π.χ. ψήσιμο με ελαιόλαδο ή προσθήκη κάποιας σάλτσας με λιπαρά σε σαλάτα – αυξάνει την απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, η D, η Κ και η Ε. Επομένως δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι όταν τα λαχανικά τηγανίζονται σε υγιεινό λάδι, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά μεταφέρονται στα λαχανικά. Εν ολίγοις, ένα καυτό ζεμάτισμα σε ελαιόλαδο όχι μόνο απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, αλλά τα ενισχύει κιόλας με έξτρα θρεπτικές ουσίες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τηγανιτά τρόφιμα σε «υγιή» έλαια, η έρευνα δεν εξηγεί το κατά πόσο είναι ή όχι ωφέλιμα για την υγεία. Πιθανώς λόγω του ότι τα άλλα τρόφιμα πλην των λαχανικών δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, δεν μπορούν να απορροφήσουν τις φαινόλες του ελαιόλαδου.

Μη χαίρεστε πάντως, τα ευρήματα της έρευνας αν και ενδιαφέροντα δεν σας δίνουν το ελεύθερο να τσακίσετε τηγανιτές πατάτες ή κολοκυθάκια. Το ελαιόλαδο έχει θερμίδες και η υπερκατανάλωση τηγανιτών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Επίσης, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φαινόλες. Το τηγάνισμα σε άλλα έλαια σίγουρα δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σε έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά.

Η θερμοκρασία του λαδιού είναι επίσης σημαντική. Αν το λάδι «καεί» τότε τα πράγματα αλλάζουν, προς το χειρότερο αφού απελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε θερμοκρασία 178 βαθμών Κελσίου, αρκετά χαμηλότερη από τη θερμοκρασία των 204 βαθμών, στην οποία «καίγεται» το ελαιόλαδο.

Τι κρατάμε από τα παραπάνω για να έχουμε – όσο το δυνατόν – υγιεινότερα τηγανιτά;

 

Τρώμε τηγανιτά που έχουμε τηγανίσει εμείς – και όχι απ’ έξω

Τηγανίζουμε κυρίως λαχανικά ή εν γένει υγιεινές τροφές

Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο

Πετάμε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα

 

Χρήσιμες συμβουλές για το τηγάνισμα

Τα τηγανισμένα τρόφιμα θα πρέπει αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά να τα τοποθετήσουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου και να μειωθεί έτσι το θερμιδικό του περιεχόμενο, που είναι ήδη υψηλό

Αν θέλουμε να πανάρουμε τα φαγητά που θα τηγανίσουμε με αυγό μπορούμε να αποφύγουμε τον κρόκο που περιέχει χοληστερόλη και να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ασπράδιΑποφεύγουμε τα ξεροτηγανισμένα μέρη του τροφίμου, γιατί είναι τα πιο ανθυγιεινάΔεν χρησιμοποιούμε πιρούνι για να γυρίσουμε τα τηγανιτά, γιατί έτσι τρυπάμε το τρόφιμο και επιτρέπουμε την έξοδο στους χυμούς του.

Το τρόφιμο γίνεται στεγνό και το λάδι τηγανίσματος αλλοιώνεται γρηγορότεραΑν βράσουμε πρώτα τις πατάτες και μετά τις τηγανίσουμε, θα γλιτώσουμε πολλές θερμίδες και το τηγάνισμα θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα. Με το βρασμό εξάλλου το άμυλο της πατάτας διογκώνεται και δεν απορροφά επιπλέον λάδι