fbpx

Κλειστά γυμναστήρια λόγω lockdown: Έτσι μπορείς να συνεχίσεις την προπόνηση σου!

Κλειστά γυμναστήρια λόγω lockdown: Έτσι μπορείς να συνεχίσεις την προπόνηση σου!

Αν κατοικείς σε περιοχή που έχει μπει σε επίπεδο συναγερμού «4» λόγω κορωνοϊού, δηλαδή σε lockdown τότε δεν μπορείς να πας γυμναστήριο αφού προβλέπεται να είναι κλειστά.

Πως όμως θα συνεχίσεις την προπόνηση σου;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν κουράζεσαι γρήγορα στο τρέξιμο έξω μάθε τι μπορείς να κάνεις

 

Ο ένας τρόπος είναι να προπονηθείς εξ΄  ολοκλήρου έξω, ο άλλος μόνο στο σπίτι αφού προμηθευτείς (αν δεν έχεις κάποια πράματα) και ο τελευταίος είναι ο συνδυασμός των δύο!

Δες τις προτάσεις:

 

 

Προπόνηση έξω

Για να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα πάρκα, τον αστικό εξοπλισμό και γενικότερα ότι προσφέρει η φύση ή ο δήμος στον οποίο κατοικείς.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις την περιοχή που θα γυμναστείς. Απαραίτητα θα πρέπει να ανακαλύψεις μια διαδρομή που θα σου προσφέρει τουλάχιστον 30 λεπτά δρόμο για τρέξιμο, αλλά και έναν χώρο όπου θα μπορέσεις να κάνεις τις δυναμικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος σου.

Για να κάνεις όσο το δυνατόν πιο καλή προπόνηση, σχεδίασε εκ των προτέρων τις ασκήσεις που θα κάνεις, ανάλογα βέβαια και με τον αστικό εξοπλισμό που υπάρχει (παγκάκια, μονόζυγα, κούνιες κλπ).

Φρόντισε να σχεδιάσεις ένα κυκλικό πρόγραμμα για όλες τις μυϊκές ομάδες.

Μπορείς ακόμα να χωρίς τις μυϊκές ομάδες, όπως κάνεις στο γυμναστήριο με τα βάρη, Να γυμνάσεις για παράδειγμα τη μια μέρα στήθος – πλάτη και την άλλη πόδια και χέρια!

Ότι και να κάνεις πάντως φρόντισε να το έχεις σχεδιάσει έτσι ώστε  να βγει μια προπόνηση μιας τουλάχιστον ώρας χωρίς διακοπή.

 

 

Προπόνηση στο σπίτι

Μπορείς να κάνεις γυμναστήριο στο σπίτι σου χωρίς να χρειαστεί να πάρεις σβάρνα όλα τα έπιπλα του σπιτιού σου και να τα αντικαταστήσεις με όργανα γυμναστικής.  Θα πρέπει όμως  να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ορισμένα απαραίτητα “εργαλεία”. Στην περίπτωσή μας, δύο αλτήρες καθώς και ένα στρώμα γυμναστικής φαντάζουν απαραίτητοι προκειμένου να είσαι σε θέση να πραγματοποιήσεις μία πληθώρα ασκήσεων στο σπίτι.

Κατά την αγορά των αλτήρων θα πρέπει να προσέξεις ώστε αυτοί να μην είναι υπερβολικά βαριοί για εσένα, ειδάλλως θα σε δυσκολέψουν κατά τη διαδικασία της εκτέλεσης των προτεινόμενων ασκήσεων.

Θα πρέπει να αποβάλλεις τη λανθασμένη αντίληψη του όσο περισσότερα κιλά τόσο το καλύτερο. Αν θέλεις να ανεβάσεις το επίπεδο δυσκολίας σε μία άσκηση μπορείς απλά να αυξήσεις τον αριθμό των επαναλήψεών σου ή να μειώσεις τον ρυθμό εκτέλεσης της άσκησης (πολύ αργές κινήσεις).

Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσεις για την προπόνηση στο σπίτι σου έχει να κάνει με το θέμα του χώρου. Σίγουρα, όταν θα κάνεις γυμναστική δεν θα θέλεις να “σκουντουφλάς” στα τραπεζάκια και στα καθίσματα του σπιτιού. Επομένως βρες ή διαμόρφωσε μία βολική περιοχή με σχετικά ελεύθερο χώρο για τις ασκήσεις σου.

 

 

Συνδυασμός των δύο

Ο συνδυασμός της outdoor προπόνησης και της εντός σπιτιού είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική περίπτωση.

Πως τα συνδυάζεις;

Είναι σχετικά απλό: Βγαίνεις πρώτα για τρέξιμο ή ποδήλατο για 30 λεπτά περίπου. Μπορείς να κατανείμεις τον χρόνο και με ασκήσεις κυκλικής αν θέλεις. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσεις τις διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση έξω.

Στη συνέχεια επιστροφή στο σπίτι και κάνεις ένα πρόγραμμά με τους αλτήρες ή με ιμάντες, μαζί με κοιλιακούς και ραχιαίους.

Στο τέλος όπως και στο γυμναστήριο μην ξεχάσεις να κάνεις διατάσεις.