fbpx

Κορωνοϊος: Πόσο ασφαλές είναι να κάνεις σεξ;

Κορωνοϊος: Πόσο ασφαλές είναι να κάνεις σεξ;

O κορονοϊός μάς ανάγκασε -για το καλό της υγείας μας- να μείνουμε στα σπίτια μας και σε απομόνωση από άλλους ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως μπορείς να μην πέσεις θύμα του revenge porn

 

Τι γίνεται όμως με τα ζευγάρια; Πρέπει να εφαρμόζουν την απομόνωση και στο… κρεβάτι τους;

Τρεις γιατροί, η Dr Jessica Justman καθηγήτρια στο τμήμα Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του Columbia University Irving Medical Center, ο Dr Carlos E Rodríguez-Díaz καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του George Washington University και η Dr Julia Marcus επιδημιολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ απάντησαν στις ερωτήσεις που τους έθεσε η εφημερίδα Guardian.

 

Είναι ο Covid-19 σεξουαλικά μεταδιδόμενος;

Dr Jessica Justman: Δεν έχουμε δείγματα ότι υπάρχει σεξουαλική μετάδοση. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στο αναπνευστικό σύστημα και δευτερευόντως μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Dr Carlos Rodríguez-Díaz: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται κολπικά ή πρωκτικά. Παρόλα αυτά, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σάλιου άρα και μέσω του φιλιού.

 

Άρα μπορούμε να κάνουμε σεξ;

Justman: Εάν εσείς  η σύντροφός σας έχετε κορονοϊό, η συμβουλή είναι να παραμείνετε ο ένας μακριά από τον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Για την ακρίβεια, η σύσταση είναι ότι εάν είστε πιθανός φορέας ή επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να απομονωθείτε ιδανικά σε απομονωμένο χώρο για επτά ημέρες αφότου παρουσιάστηκε η ασθένεια. Πρέπει να μην έχετε πυρετό για τουλάχιστον 72 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα του αναπνευστικού.

Dr Julia Marcus: Για τους ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν έχουν εκτεθεί στον ιό ή μένουν στο σπίτι τους προληπτικά με το ταίρι τους τότε το σεξ μπορεί να είναι πραγματικά μια ευχάριστη εμπειρία για να περάσουν καλά, να μείνουν ενωμένοι και να βρουν διέξοδο από το άγχος των ημερών.

 

Τι ισχύει για μία νέα σύντροφο;

Marcus: Η σύσταση αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνουμε στα σπίτια μας όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε επαφή μόνο με απολύτως απαραίτητους ανθρώπους και μάλιστα σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου. Επομένως είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να κάνουμε νέες γνωριμίες συντρόφων υπό αυτές τις συνθήκες.

Rodríguez-Díaz: Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες δεδομένης της κατάστασης, υπάρχουν όμως άλλες μορφές ερωτισμού που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο όπως οι βιντεοκλήσεις, το sexting ή ο αυνανισμός.